De ideale halslijn voor je bodytype

De ideale halslijn kan je gezicht minder lang laten lijken, je schouders breder of smaller, je borsten kleiner of juist groter. De optische werking van een halslijn.

Als je kleding draagt met de verkeerde halslijn heeft dat een grote invloed op je uitstraling. Halslijnen kunnen namelijk je borsten kleiner of juist groter laten lijken en je schouders breder of smaller. Maar ook je gezichtsvorm voor het oog veranderen. Als je een lang gezicht hebt, wordt je gezicht met een ondiepe brede halslijn minder lang. Omgekeerd kan een breed of rond gezicht smaller lijken bij een halslijn met een sterke verticale vorm. Het ovale gezicht kan in principe alle halslijnen dragen, als je alleen naar de gezichtsvorm kijkt. Hieronder zie je de meest voorkomende halslijnen.

De ideale halslijn voor je bodytype

De ideale halslijn voor je bodytype

 1. V-hals doet het meest voor vrouwen met een gemiddelde buste. Vrouwen met grote of heel kleine borsten kunnen deze halslijn beter vermijden.
 2. Ronde hals – staat alleen vrouwen met een kleine buste goed, zoals bij de vrouw met het I-silhouet of het A-silhouet.
 3. U-hals – staat vrijwel alle vrouwen goed. Voor het O-silhouet is dit een goede keus.
 4. Schoudervrij – aanbevolen voor vrouwen met het A- silhouet of het X-silhouet. Kan beter niet gedragen worden als je dikke armen, een heel tenger figuur of brede schouders hebt.
 5. Halter – aanbevolen voor vrouwen met een kort bovenlichaam en/of vrouwen met brede schouders, zoals het V-silhouet. Heel tengere vrouwen of vrouwen met smalle schouders doen er goed aan deze halslijn te vermijden.
 6. Strapless – staat mooi bij vrouwen met volle borsten, bij kleine vrouwen en bij vrouwen met het X-silhouet. Vermijd deze halslijn als je een kleine buste hebt.
 7. Spaghettibandjes – aanbevolen voor vrouwen met kleine tot gemiddelde borsten, kunnen beter vermeden worden door volle vrouwen of vrouwen met brede schouders.
 8. Boothals – staat vrouwen met een kleine borsten goed. Vrouwen met grote borsten kunnen beter voor een andere halslijn kiezen. Zo ook als je brede schouders hebt. Voor het H-silhouet met gemiddelde borsten het proberen waard.
 9. Vierkante hals – werkt goed voor veel vrouwen. Met name voor het 8-silhouet
 10. Hartvormig – mooie halslijn voor vrouwen met het X-silhouet en vrouwen met iets grotere borsten. Op de foto staat een bloesje dat door de pofmouwtjes (die de schouders breder laat lijken) en door de rimpeling op borsthoogte ook geschikt is voor het A-silhouet.
 11. Rol-col – alleen geschikt voor vrouwen met een lange hals en rechte schouders
 12. Turtleneck – voor vrouwen met kleine borsten en een gemiddeld tot lange hals.
 13. Col – geschikt voor vrouwen met een gemiddelde buste en een gemiddeld tot korte hals
 14. Watervalhals – voor veel vrouwen geschikt, afhankelijk van de stofsoort en de hoeveelheid plooien.

2 reacties op “De ideale halslijn voor je bodytype

 1. Hallo Lida,
  Bedankt voor de tips.
  Toch blijft het moeilijk als je een lange nek hebt . De halslijn kan dan wel bij je figuur passen, maar voor je nek toch niet optimaal zijn.
  Groeten,
  Tineke

  • Hallo Tineke, je hebt helemaal gelijk! Dit zijn natuurlijk algemene tips. Met een lange hals staat een kraagje altijd mooi. En je kunt je hals minder lang laten lijken door een kort halssnoer of een lage hals te combineren met een klein sjaaltje(bandana). Groeten, Lida