Ontdek je verticale proporties – kennis van je eigen lichaam

Iedere vrouw kan een aantrekkelijk en interessant beeld van zichzelf neerzetten. Daar is alleen kennis van je eigen lichaam voor nodig en de bewustwording van de mogelijkheden die jouw lichaam (met haar eigen kenmerkende karakteristieken) biedt.

Ontdek je verticale proporties - kennis van je eigen lichaam

Je lichaamsbouw, je lichaamsverhoudingen en je gezichtsvorm zijn uniek. Kleding die het goed doet voor de een, doet dit niet voor de ander. En dan heb ik het niet over de stijl, maar puur over de vormgeving van kleding. Welke modellen, dessins, kleuren, accessoires en materialen doen het goed voor jou?  

 

Ontdek je verticale proporties - kennis van je eigen lichaam

Ontdek je verticale proporties – Om een harmonieus beeld van jezelf neer te zetten is het op de eerste plaats belangrijk om bewust en objectief naar jezelf te kunnen, maar ook te durven kijken. Wie bewust kijkt én vergelijkt kan vol zelfvertrouwen de goede keuzes maken. Bewust kijken is een vaardigheid die jij je eigen kunt maken. Veel mensen vinden het moeilijk om heel bewust naar zichzelf te kijken, omdat het eigen beeld emoties oproept. Maar door kijken en vergelijken ga je leren zien en ontdekken.

Een oefening om bewust naar jezelf te leren kijken en ontdek zo je verticale proporties.

  • Je hebt een touwtje en een lange spiegel nodig.
  • Een lichaam dat in balans is bestaat uit acht gelijke delen, waarbij je hoofdlengte het uitgangspunt is. Dit alles volgens de theorie van Leonardo da Vinci die leefde in de vijftiende eeuw.
  • Begin met het meten van je hoofd, van je kruin tot aan je kin. Het gemakkelijkst gaat dit met een touwtje.
  • Laat nu het touwtje bij je kruin los, zodat het naar beneden valt ( bij je kin houd je het nog vast!). Het eind zal nu ter hoogte van je tepels vallen. Vanaf dit punt zit je taille nu weer een hoofdlengte lager.
  • Vanaf je taille gemeten, zit het knikpunt van je been (als je je been optilt zie je waar dat zit, net boven je kruis) weer een hoofdlengte lager. Je hebt nu de helft van je lichaam bereikt ( je hebt immers vier hoofdlengtes afgepast).
  • Misschien heb je nu al gemerkt dat jouw lichaam niet helemaal past in het plaatje van Da Vinci. Erg weinig mensen hebben deze exacte proporties weet ik uit ervaring. De meeste van ons zijn op bepaalde onderdelen korter of juist langer. Wat nu het nut van dit meten is, dat jij weet wáár jij korter of juist langer bent. Als één onderdeel korter of juist langer is, dan heb je kleding nodig die dit voor het oog compenseert.
  • Nu meet je vanaf het knikpunt van je been een hoofdlengte af op je bovenbeen. Je zult dan halverwege je dijbeen eindigen. Je knie zit weer een hoofddeel lager en je kuit een hoofdlengte daaronder. Nu ben je nog een hoofdlengte verwijderd van je voetzool.

Je hebt nu inzicht gekregen in de verticale proporties van je lichaam. Het allerbelangrijkste is dat je weet of je bovenlichaam in vergelijking met je benen korter of juist langer is. Als je bovenlichaam kort is, heb je kleding nodig die je bovenlichaam langer laat lijken. Dit om je lichaam in balans te brengen en van jou een harmonieuze verschijning te maken.

Leonardo da Vinci ca 1485