Kennis van stoffen is de basis – kwaliteitskleding

Waaraan kun je kleding herkennen die van een goede kwaliteit is? Het etiket geeft hier informatie over. Maar probeer ook zelf het verschil te voelen tussen wol en acryl. En welke stoffen zijn duurzaam en dus beter voor ons milieu? Kennis van stoffen is de basis als je kleding koopt. 

Kennis van stoffen is de basis - kwaliteitskleding

Margreet mailt: Hallo, Lida! Zou jij eens een artikel willen wijden aan het herkennen van kleding van goede kwaliteit? Ik vind het vaak lastig te bepalen waar je goede kwaliteitskleding aan kunt herkennen en heb een hekel aan stoffen die snel gaan uitlubberen, pillen, vaal worden en naden die snel los gaan. Er is tegenwoordig erg veel slechte kwaliteit, merk ik. Helaas zijn ook duurdere kledingstukken niet altijd van goede kwaliteit, heb ik ondervonden. Erg kwalijk!

Bij deze , Margreet!

Kennis van stoffen is de basis om kwaliteit te herkennen. Er zijn twee soorten textiel:

  • Natuurlijke vezels – bij de natuurlijke vezels onderscheid je weefsels van plantaardige vezels, zoals katoen, linnen, jute en weefsels van dierlijke vezels, zoals angora (konijn), kasjmier (geit), alpaca (schaap), wol (schaap) en zijde(rups).  Over wolsoorten heb ik al eens een bericht geschreven Zo herken je kwaliteit – soorten wol
  • Synthetische vezels – textiel van synthetische vezels kun je weer onderverdelen in weefsels die van kunstvezels zijn gemaakt (kunstmatig tot vezel verwerkte natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld cellulose) en weefsels die van synthetische vezels (van petroleumderivaten en dergelijke vervaardigde draden) zijn gemaakt. Kunstvezels die van natuurlijke producten worden gemaakt zijn: viscose, rayon, acetaat en cupro. Kunstvezels die van chemische producten worden gemaakt: polyamide (o.a.Nylon, Perlon, Enkalon), acryl (o.a. Orlon, Dralon) en polyester (o.a. Trevira, Dacron).

En er zijn elastische vezels – (van polyurethaan-elastomeer) waar we niet meer zonder kunnen. Het merendeel van onze kleding heeft wel iets met ‘strech’. Niet alleen in onze lingerie, maar ook in badpakken en vrijetijds/sportkleding.  Weefsels van elastomeer worden verkocht onder de merknamen Lycra en Elastan. Het is rekbaar, neemt weinig vocht op en droogt dus zeer snel; het is niet goed bestand tegen zonlicht en hitte. Een teveel aan Elastan in een jeans geeft ook meer ‘lubbering’. Het maximale percentage in een jeans zou 2% moeten zijn. Ook daarbij is kennis van stoffen dus belangrijk.

LTB jeans met 1% Elastan


Alle synthetische vezels en daarvan vervaardigde kledingstukken zijn even sterk in natte als in droge toestand, ze kreuken niet of nauwelijks. 


Katoen – katoen is sterk elastisch, voelt koel aan, absorbeert uitstekend vocht en is warmte-isolerend. Katoen laat zich gemakkelijk met andere weefsels mengen. Door de katoenvezel te mengen met een synthetische vezel wordt het weefsel goedkoper en droogt het sneller. Maar het heeft nog een voordeel. Gekleurde kleding van katoen wordt door wassen snel vaal; een menging met een synthetische vezel maakt de stof kleurvaster.  Een kwart van alle pesticiden in de wereldwijde landbouw wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen. Deze chemicaliën vergiftigen niet alleen het milieu, maar ook de boeren die er mee in aanraking komen. Het maken van één jeans levert ongeveer tien kilo CO2-uitstoot op en dan hebben we het nog niet eens over het waterverbruik (7000 liter water voor één jeans).

Biokatoen – het verschil tussen katoen en biokatoen is dat bij de teelt van biokatoen geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De biokatoen wordt handmatig geplukt, omdat bij machinaal plukken chemicaliën nodig zijn. Daardoor ligt de productiviteit van biokatoen 50% lager dan bij reguliere katoen. Er is dus wel meer grond nodig om dezelfde hoeveelheid katoenvezels te kweken.   

Linnen – wordt gemaakt van vlas. Een kenmerk van linnen is dat het glad en glanzend is en kreukt. Het is ook sterk en elastisch, vormvast, luchtig, vocht absorberend en vuil afstotend. Het vervaardigen van garen uit vlas vraagt veel voorbewerkingen die het garen duur maken; daarom wordt linnen vaak gemengd met katoen of een andere stof. Er is weinig gif of kunstmest voor nodig om de plant te laten groeien, maar het verwerkingsproces is dus wel behoorlijk arbeidsintensief. Lees ook Kleding van linnen is trendy en is ook nog eens duurzaam.

Polyamide – is sterk en vormvast en transporteert vocht naar buiten. Is daarom zeer geschikt voor sportkleding. Polyamide trekt snel vuil aan en is gevoelig voor warmte. Was het dus niet te heet. Door bewerking is het kreukherstellend en krimpvrij. De vezel wordt vaak toegepast in mengweefsels, bijvoorbeeld met wol, katoen en linnen. Lees ook Het imago van travelstof

Polyester – is sterk plooi houdend, weinig vocht absorberend en trekt snel vuil aan. Wordt vaak toegepast in mengweefsels met wol, katoen of rayon. Merknamen: Terlenka, Tergal, Trevira. Nadeel: in een 100% polyester kledingstuk ga je sneller transpireren en een transpiratielucht gaat er moeilijk uit.

Jack Brax van polyester

Viscose – is een synthetische vezel, waarvan de grondstof plantaardig is, namelijk houtcellulose.  Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon). Viscose neemt goed vocht op, voelt koel aan en valt lekker soepel.  100% viscose moet na het wassen gestreken worden; vooral de goedkopere soorten hebben de neiging tot kreuken. Viscose vermengd met lycra (meestal in tricot shirtjes toegepast) gaat in meer of mindere mate pillen. 

Zijde – kenmerk van dit weefsel is dat het zeer soepel valt. Het garen laat zich gemakkelijk verven en is glanzend en door bewerking zelfs hoogglanzend. Zijde is duur omdat slechts een- tot tweederde deel van de cocon van de zijderups kan worden afgehaspeld. Daarom wordt zijde vaak vermengd met andere vezels. Zijde voelt koel aan in de zomer en is warmte-isolerend in de winter.


Duurzame kleding – Het is ook belangrijk om kennis van stoffen te hebben die duurzaam zijn, want je ziet dat steeds meer kledingmerken met deze stoffen werken.


Lyocell – (merknaam Tencel) is nieuw en erg populair bij duurzame ontwerpers. Het voelt heerlijk zacht aan en is toch heel sterk. Lyocell wordt gemaakt van houtvezels (net als viscose) en dat hout wordt gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen. En de chemische stoffen worden vrijwel volledig (99,6 %) hergebruikt en het afvalwater is niet schadelijk. En dat is bij viscose wel wat anders! De eigenschappen komen in grote mate overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder.

Midirok en shirtje van biologisch katoen

Mud jeans (voor 40% gemaakt van gerecycled denim)

Je kunt hier meer lezen over Mud Jeans

Deze video is ook het bekijken waard als je slechte en goede kwaliteit wilt herkennen. (met dank aan Hannie).

Meer lezen ? 

4 gedachten aan “Kennis van stoffen is de basis – kwaliteitskleding”

  1. Hoi Lida,
    Fijn zo,n overzicht. Kunnen we nog bewuster onze keuzes maken.

  2. Dit is echt interessant om weten bij de keuze van kledij. Zo een duidelijke, bondige en accurate beschrijving van de stoffen heb ik nog nergens gelezen. Bedankt, Lida.

  3. Ha Lida , helemaal mee eens , vaak zulke slechte kwaliteit en heel duur de Laatste tijd , fijn deze blog weer .
    Dank je wel en over make up ook heel fijn ❣❣
    Fijne dag 😘

    1. Fijn zo’n overzicht met kenmerken van stoffen en informatie over duurzaamheid.
      Nog ter aanvulling: er zijn inmiddels ook t-shirts van katoen en hennep.

Reacties zijn gesloten.