Zelf succesvol kleding maken doe je zo

Zelf kleding maken is leuk en helemaal hip, er worden zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Ben jij al een ervaren naaister of wil je het ook eens proberen? Zo zorg je ervoor dat het eindresultaat echt wordt zoals jij het voor ogen hebt.

Succesvol kleding maken doe je zo – Het succesvolle BBC programma ‘The Great British Sewing Bee’ kent opnieuw een vervolg De (sterk ingekorte) Nederlandse versie ‘Door het oog van de naald’ had een aantal jaren geleden ook veel succes. Beide programma’s laten zien hoe leuk het is om zelf met stoffen en de naaimachine aan de gang te gaan, maar dat er ook valkuilen zijn.

Nu heb ik in het verleden veel kleding gemaakt, zowel voor mijzelf als voor mijn kinderen. Ik herinner mij nog een jasje – inclusief paspelzakjes en een revers – waar ik hoge verwachtingen van had. Maar toen ik, na er heel veel uren in gestopt te hebben, het eindresultaat voor de spiegel paste was het tot mijn grote teleurstelling niet het jasje van mijn dromen geworden. Het zat perfect en het zag er niet ‘zelfgemaakt’ uit, wat er wel verkeerd aan was kon ik niet benoemen. In die tijd oefende ik dit vak nog niet uit, want met mijn kennis van nu zou het jasje er heel anders uit hebben gezien. Toen kocht ik een lap stof en koos daarna een patroon uit, niet altijd de meest logische volgorde, weet ik nu, voor succesvol kleding maken.

Als je een kledingstuk wilt maken:

Zo wordt succesvol kleding maken – dat het eindresultaat helemaal naar je zin is en het complimentjes regent omdat je iets unieks hebt gemaakt – en de kans daarop een stuk groter. Dus, als je het nog niet hebt gedaan, investeer in een stijladvies op afstand. Je zult merken dat zo’n eenmalige investering zich meteen terugverdient, het scheelt een hoop zweet en tranen en verknipte lappen stof.

Zelf kleding maken - zo wordt het een succes

Hoe hetzelfde model jurk in een andere stof, dessin en kleur een totaal verschillend resultaat oplevert. Bron: zilredloh.com

Tip: Heb je weinig ervaring, begin met een (midi-)rok. Op mijn Pinterestbord Zelf kleding maken vind je eenvoudige modellen. Sowieso staan er op Pinterest allerlei instructiefilmpjes (tutorials) met naaitips. Ook YouTube is een perfecte bron als het op zelfmaakmode en naaitechnieken aankomt. Ook onderstaand boek is een geweldig hulpmiddel!

Handboek kleding maken is hier te koop

 

8 gedachten aan “Zelf succesvol kleding maken doe je zo”

  1. Beste Lida,

    Leuk om dit verhaal van je te lezen. Precies deze situatie is mij overkomen en heeft ertoe geleid dat ik mij in kleur en stijl ben gaan verdiepen! Maakte 23 jaar geleden een jurk voor mijzelf waarin ik een boerentrien leek … Toen liet ik een kennis de jurk aantrekken en zij was meteen een fotomodel! Ongelofelijk wat kleur, stof, dessin en model voor een mens kunnen doen …

    #aanrader #kleuradvies #stijladvies voordat je achter de naaimachine kruipt!

    Fijn weekend verder en hartelijke groet,

    Saskia

  2. Beste Lida, dit artikel is een fantastische sleutel voor de zelfmaaksters onder ons. Ik maak al mijn hele leven mijn eigen kleren. Jouw blogs doen mijn plezier daarin enorm toenemen.
    Mijn collega-zelfmaaksters kan ik een stijladvies aanraden. Daarmee heb ik o.a. geleerd hoe ik mijn persoonlijke vormen meer in de richting van ‘het ideale figuur’ kan brengen. Zelf heb ik een lang bovenlijf (mijn taille is 4 cm langer dan ‘standaard’) en korte bovenbenen. Maak daar nu eens maatkleding voor. Het effect op het totaalplaatje laat zich raden! Dankzij het stijladvies is dat nu verleden tijd.
    Hartelijke groet,
    Marijke

  3. Hoi Lida,
    leuk deze tips! Ook ik naai graag en veel. Ik heb sinds mijn stijladvies bij jou de gewoonte aangenomen om vóór het kopen van het patroonblad te kijken naar de tekeningetjes i.p.v naar de foto’s. Op de tekeningetjes bij de patronen zie je gelijk de verhouding, de lijnen van revers, kragen, etc. En ik zie in één oogopslag of de modellen in dat blad passen bij mijn vormen of juist niet. En daarna pas kijk ik naar de foto’s om te zien hoe zij het gestyled hebben. Dus ja, het stijladvies helpt enorm!

  4. Mijn ervaring met naaien is dat het naaien op zich meestal niet het grootste probleem is, maar eerder de pasvorm van het patroon.
    Zeker als jouw lichaamsmaten afwijken van wat gangbaar is.
    Ik bedoel nu niet dat wat te maken heeft met je lichaams type, maar heel simpel in hoeverre een patroon op jouw specifieke lichaam past. Meten helpt natuurlijk, maar vaak zie je pas als het kledingstuk in elkaar zit waar het lubbert, te strak of te lang is etc.
    Ik ben zelf van de generatie waarin het volkomen vanzelfsprekend was dat meisjes/vrouwen konden naaien, dus misschien denk ik te makkelijk over het naaien an sich. Maar waar ik even de aandacht op wilde vestigen is dat er op het ogenblik iets heel slims wordt ontwikkeld om passende patronen te maken. Nee, ik bedoel niet via een 3d-print, hoewel je in de VS voor een paar duizend dollar al wel een natuurgetrouwe paspop van je eigen lichaam kunt laten maken…Ik bedoel de website https://sewfitography.com/ waar via foto’s, gebruikmakend van een vectorprogramma, patronen worden gegenereerd, exact voor jouw lichaamsmaten.
    Het is nog in ontwikkeling, maar ik geloof er wel in. Kort geleden stond er in het prachtige tijdschrift ‘Threads’ (VS, Taunton.com) een prima artikel over. Nadeel kan zijn dat je wel wat handig moet zijn met de computer om het makkelijk te kunnen gebruiken, maar misschien met wat hulp van een handige echtgenoot of kennis (m/v) zou het moeten lukken.
    Carol (de ontwerpster van het programma) is trouwens heel behulpzaam bij eventuele problemen.
    Je hebt natuurlijk het programma nodig ($30) en daarnaast één of meerdere patronen (± $15 per stuk). Het zijn tot nu toe nog allemaal basispatronen, maar daar kom je al een heel eind mee. Dan moet je foto’s maken van jezelf, waar een duidelijke handleiding voor is.
    Vervolgens importeer je die foto’s in het programma waarna je je contouren zo precies mogelijk uitlijnt. Het maken van de contouren is het lastigste stuk, maar kun je er ook voor kiezen om de foto’s op te sturen en jouw contouren door haar te laten maken (± $30).
    Leuk is dat je, als je je contouren klaar hebt, je alle patronen uit de shop eerst kunt testen op jouw lichaam.
    Daarvoor moet je een ’testversie’ van de patronen downloaden (is gratis) om ze vervolgens in het programma op jouw contouren te testen.
    Als je vindt dat een bepaald patroon je goed staat, ga je dat kopen en importeert het in het programma. Vervolgens heb je in 1 minuut of zo alle patroondelen printklaar.
    Voor de hele gang van zaken is ook een duidelijke handleiding te downloaden: contouren maken, patronen testen, definitief patroon gebruiken, printklaar maken, printen.
    Ik heb het programma intussen al een paar jaar en had de contouren in eerste instantie zelf gedaan, maar later, toen er een nieuwere versie uitkwam, heb ik het maar eens laten doen. Het was echt veel nauwkeuriger dan mijn eigen werk.
    Ik heb een broek gemaakt en ook een top. Hoewel nog niet alles helemaal perfect is, zijn beide kledingstukken prima draagbaar en stukken beter dan wat ik kant en klaar kan kopen.
    ik vind het echt een aanrader!

  5. Geweldig als je voor jezelf kleding kunt maken. Ik heb het talent(helaas) niet. Als ik goede pasvorm heb gevonden, mn jurken, dan kloppen kleuren niet en andersom. Misschien loont het wel om per jaar 1-2 goede kledingstukken te laten maken, dan meerdere twijfelstukken. In gedachten heb ik al mijn ideale jurk ontworpen…

    1. Een goed idee, Ger! En als er eenmaal een patroon op jouw maten is gemaakt is het tweede kledingstuk al een stuk goedkoper om te laten maken.

  6. Beste Lida,

    Al van jongs af aan maak ik mijn eigen kleding, eerst onder leiding van mijn moeder en later door een opleiding tot coupeuse te volgen.
    Om teleurstellingen te voorkomen raad ik mensen die graag een leuk kledingstuk willen maken aan om een kijkje te nemen bij https://www.sewdirect.com/vogue/.
    Vogue heeft patronen waarbij aan gegeven wordt dat ze b.v. geschikt zijn voor een A of V enz. lichaamsvormen ( 4 verschillende types), daarnaast worden de patronen onderverdeeld in gemakkelijk,> moeilijker >en erg moeilijk.<
    Veel patronen zijn in z.g. 4 maten per patroon blad beschikbaar, dat zorgt voor een gemakkelijke aanpassing van maten .
    Er wordt een handleiding in het Engels en Frans bijgeleverd zowel in tekst als met tekeningen voor de meest handige volgorde van naaien.
    Succes voor iedereen die iets leuks wil maken nog een laatste tip ga naar een goede stoffen winkel en neem je patroon mee voor het beste stof advies.
    Met vriendelijke groet.
    Ans

Reacties zijn gesloten.