Bruin is het nieuwe zwart – koel versus warm bruin

Bruin is het nieuwe zwart. Dit roept trendwatcher Lidewy Edelkoort al een paar jaar en het klopt, je ziet steeds meer bruintinten in de winkels hangen. Voor elke kleurtype is er wel een tint bruin.

Je hebt zowel koele als warme bruinen en lichte en diepe bruinen. Bruin is een neutrale ‘kleur’. En als je mijn vorige bericht Zo maak je een garderobecapsule hebt gelezen, dan weet je inmiddels dat neutralen de basis zijn van je garderobe. Neutralen zijn de ‘niet-kleuren’. Met andere woorden, neutralen zijn alle kleuren die niet in de kleurencirkel of regenboog voorkomen. De meest voor de hand liggende neutraal is zwart, maar ook ‘grijs’ dat is samengesteld uit zwart en wit is een neutraal. In deze neutralen zit geen spoortje kleur. Lees mijn blog Vijftig tinten grijs.

Maar je kunt ‘echte’ kleuren ook zo met elkaar mengen dat er geen regenboogkleur meer overblijft. Bruin is daar een voorbeeld van. Als je wel eens hebt geschilderd, dan heb je ongetwijfeld ontdekt dat, als je een beetje te kwistig aan het bijmengen bent van een bepaalde kleur, er een bruinachtige kleur ontstaat. Meng de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) en je krijgt ‘bruin’. Maar ook als je complementaire kleuren mengt krijg je ‘bruin’. Oranje met blauw bijvoorbeeld, maar dit is niet zo gek, want oranje is immers al een mix van rood en geel. Wil je meer zien dan dit videootje, klik dan op deze link Bruin maken met primaire kleuren

6738459981674a1b195ef4332fd0ff9a

Bruin is het nieuwe zwart

Bruin is het nieuwe zwart – Door de ene primaire kleur wat meer te laten overheersen krijg je verschillende tinten bruin. Met meer geel krijgt bruin een warme ondertoon, met meer blauw een koele ondertoon. Reebruin, camel en tabaksbruin zijn voorbeelden van bruinen met een warme ondertoon, terwijl chocoladebruin een koele bruin is. Maar je kunt bruin ook lichter maken met wit of juist dieper met zwart. Kies altijd de tint bruin die bij jouw persoonlijk kleurenpalet past.

Lees ook:

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.