Ik krijg commentaar op mijn kleding – gebruik van je kleurenkaart

Ik krijg commentaar op mijn kleding - gebruik van je kleurenkaart

Een vraag van Christel: Een paar maanden geleden liet ik een kleurenanalyse doen en daar kwam ik uit als zomertype (zie kleurenkaart). Ik ben toen meteen een aantal kledingstukken gaan aankopen in de kleuren die op mijn kleurenkaart voorkomen, maar ik heb dikwijls twijfels als ik deze draag. Ik heb een aantal foto’s toegevoegd waar ik kledij aan heb in de kleuren die op mijn kleurenkaart voorkomen, maar volgens de commentaren die ik krijg is de kleding die ik op de foto’s draag soms te licht en soms te donker. Ik lees op je blog veel over gedempte en heldere types en vermoedelijk heeft het daar iets mee te maken, maar ik geraak er zelf niet wijs uit tot welk type ik echt behoor en welke kleuren dus het best bij me passen. Ik heb van nature asblond haar waar ik blonde meches in heb laten trekken. Ik hoop dat jij me aan de hand van de bijgevoegde foto’s wat meer info zal kunnen geven omtrent het type waar ik echt toe behoor, zodat ik weer geen kledingstukken ga aankopen die niet bij me passen zoals het vele bruine en zwarte dat in het verleden door mij werd aangekocht.

Ik krijg commentaar op mijn kledingBeste Christel, regelmatig krijg ik vragen van lezers (die geanalyseerd zijn op basis van uiteenlopende kleursystemen) hoe zij hun kleurenwaaier of paspoort nu moeten ‘lezen’ met de termen die ik hanteer. Ik heb al eerder op dit blog een vraag over dit onderwerp beantwoord, maar jouw vraag is om een andere reden weer interessant. Namelijk hoe pas je de kleuren toe van je kleurenkaart of kleurenpaspoort.

Je hebt de algemene kleurenkaart voor het zomertype gekregen. De kleurkenmerken/kleurkarakteristieken voor het zomertype zijn altijd koel en gedempt en afhankelijk van hoe licht of donker hun natuurlijke haarkleur is kunnen hun kleuren van licht tot donker variëren. Als je mijn blog al langer leest weet je dat de volgorde van de kleurkarakteristieken belangrijk is. Op jouw ‘zomer’kaart is deze differentiatie niet aangegeven. Als ik jouw foto’s bekijk ben je een gedempt-koel kleurtype en jouw kleuren moeten niet te donker zijn, maar ook niet te licht. Medium tinten staan je het mooist.

Als je een kleurenkaart of kleurenpaspoort krijgt hoort daar een uitleg bij hoe jij de kleuren moet toepassen. Op de foto rechts ben je helemaal gekleed in pasteltinten, dat zijn de lichte kleuren van je kleurenkaart. Deze pasteltinten zijn bedoeld om ergens onder te dragen, ze zijn geschikt als blouse of top onder één van je basiskleuren of neutrale kleuren. Geen enkele vrouw ziet er goed uit in alleen pasteltinten!

Op de linker foto ben je gekleed in een tint die, als je hem alleen draagt, nog steeds te licht voor je is. Het jurkje op de middelste foto staat je het best, omdat de kleurhoogte goed is bij je natuurlijke haarkleur (linker foto) . Als ik heel kritisch ben mogen de kleuren nog wat zachter zijn en wat minder contrasteren. Je eerste en belangrijkste kleurkenmerk is immers gedempt (zacht) en dat betekent ook dat ton sur ton (monochrome) kleurcombinaties je het mooist staan.

Zoek dus uit jouw kaart de zachte tinten en gebruik de pasteltinten voor tops/blouses. Is een kleur nog wat te hard voor je dan kun je hem afzwakken met een neutrale kleur. Op mijn Pinterestbord ‘gedempt-koel’ vind je inspiratie voor jouw kleuren! Ik hoop dat ik je met mijn antwoord verder heb kunnen helpen en dat je altijd ver zult blijven van zwart en bruin! Groeten, Lida

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

2 gedachten over “Ik krijg commentaar op mijn kleding – gebruik van je kleurenkaart”

  1. Leuke blog! Ik lees de blog sinds een aantal weken. Ik moet gewoon reageren op deze vraag. Mijn ervaring is dat je bijna niets hebt aan een algemene kleurenanalyse. Je weet niet veel meer als ze zeggen je bent een zomer of een wintertype of herfst of lentetype. Eerlijk gezegd vind ik dat makkelijk geld verdienen. Is er geen keurmerk of zo? Verder kun je ook beter gelijk een stijlanalyse doen. Want de juiste kleuren dragen maar vervolgens iets aandoen wat totaal niet bij je figuur past helpt je ook niet veel verder.
    Zelf heb ik veel geleerd door blogs als deze ( dank!) maar ook door boeken te lezen over deze onderwerpen

  2. Beste Lida,
    ik ben je enorm dankbaar voor deze zeer uitgebreide uitleg op je blog. Omdat ik via mail al een gedeelte van deze uitleg van je had gekregen was ik al wat kleding kunnen gaan aankopen en vandaag ben ik gaan werken in een witte rok met daar bovenop een blauwgrijze tuniek met wat zilver in verwerkt en ik heb heel goede commentaren gekregen zoals: “amai jij ziet bruin” en dit terwijl ik al lang zo bruin zie maar door de juiste kleuren te dragen gaat die bruine kleur blijkbaar veel meer opvallen dus nogmaals dank en ik blijf zeker je zeer interessante blog volgen.

Reacties zijn gesloten.