De Pantonekleuren Herfst 2018 – ter inspiratie

De Pantonekleuren Herfst 2018

Zoals je wellicht weet brengt het kleureninstituut Pantone twee keer per jaar een trendvoorspelling uit. Dit zijn de twaalf Pantonekleuren Herfst 2018 die je volgens hen in de  wintercollecties tegen zult komen.

Twee keer per jaar besteed ik aandacht aan de nieuwe trendkleuren, maar heb daar inmiddels ook enige bedenkingen bij. Want welke kleuren, die het Pantone kleureninstituut als trendkleuren signaleert, komen nu echt bij ons in de winkels te hangen? Als voorbeeld de kleur van het jaar 2018 Ultra Violet. Zowel in de lente- als herfstcollecties moet je Ultra Violet met een lantaarntje zoeken. En ook bij een paar andere Pantonekleuren Herfst 2018 kun je je afvragen of die wel zijn opgepikt door de inkopers van kledingmerken.

Op veler verzoek ben ik begonnen mijn afbeeldingen te maken met kleding die in Nederland te koop is. Dat lukt niet altijd, het is ook erg veel werk om alle webshops uit te pluizen, maar ik doe mijn best. Klik op de foto’s voor de verkoopadressen.

De Pantonekleuren Herfst 2018

 • Red Pear – Voor mij de kleur van stoofpeertjes in bessensap, maar er schijnen echt rode peren te bestaan. Je kunt deze kleur omschrijven als diep bordeauxrood met iets bruin er in. Een perfecte kleur voor de diepe types. Je kunt hem combineren met Crocus Petal om het licht-donkercontrast in je uiterlijk te versterken, maar op de catwalks werd hij ook vaak met helderrood gecombineerd.

 • Valiant Poppy – het rood van een klaproos. De modekleur rood speelt dit hele jaar een prominente rol. De kleur Rood kan iedere vrouw dragen, maar kies dan wel de juist kleur rood. En dat is deze herfst echt mogelijk, er hangen verschillende tinten rood in de winkels.

 • Nebulas Blue – de kleur van een sterrenhoop die wij waarnemen als een blauwe nevel.  Een frisse kleur blauw, niet te donker en ook niet te helder. Deze kleur blauw kwam ik niet vaak tegen. Wel veel kobaltblauw dat heldere koele types perfect staat.

 • Ceylon Yellow – een geel dat mij doet denken aan kruiden voor de curry. Ook de kleur geel zul je in veel varianten tegenkomen. Geel is bij uitstek een warme kleur, maar in dit bericht lees je hoe je de kleur geel kunt toepassen voor jouw kleurtype.

 • Martini Olive – een olijfkleur die wat meer naar bruin neigt. Olijfgroen kun je ook prima als een neutraal zien. Hij combineert goed met Red Pear, Ceylon Yellow, maar ook met (licht)blauw, Russet Orange, lila en roze.
 • Russet Orange – het oranje van vallende bladeren in de herfst. Voor de warme types onder ons een heel mooie basiskleur. Hij combineert voortreffelijk met olijfgroen, maar ook met marineblauw, lichtblauw, dusty blue, bruin en zwart.

 • Ultra Violet the Color of the Year 2018 zit uiteraard ook dit palet. Een fraaie kleur, maar zoals ik in mijn inleiding al opmerk, bijzonder moeilijk te vinden. Wat ik wel veel tegenkwam is de roodviolet variant (paars). Lees mijn bericht Paars kan koel en warm zijn

 • Crocus Petal – een zacht lila dat uitstekend geschikt is als pasteltint. In een wat pittiger variant kunnen de lichte types het ook alleen dragen. De kleur doet mij denken aan een jurkje dat ik in de jaren zeventig droeg en waarvan mijn moeder vond dat ik er zo slecht in uitzag. Nu weet ik dat het niet alleen een te lichte maar ook een te koele tint lila voor mij was. Dus houd je Personal Color Card erbij om de voor jou goede tint te vinden.
 • Limelight – een kleur waarmee je meteen in de schijnwerpers staat. Nogal opvallend voor een winterkleur. Maar gezien de invloed van sportkleding in de mode zul je hem daar dan ook het meest aantreffen, verwacht ik.
 • Quetzal Green – genoemd naar de blauwgroene verentooi van een vogel die in Zuid-Amerika voorkomt. Hij, die vogel, combineert dat groen heel geraffineerd met felrood (zie foto boven). De kleur groen zit bijna in elke kledingcollectie, van flessengroen (koel) tot petrolgroen (universeel) en olijfgroen (warm). Lees mijn bericht Het verschil tussen warm en koel groen
 • Mellow Rose – je zou het ook Engels roze kunnen noemen. Een subtiele tint roze die zeer geliefd is in Engeland. Doet mij denken aan theeroosjes. Wat ik bij Crocus Petal beschrijf geldt ook voor deze kleur. Gebruik hem als pasteltint (of in een iets pittiger uitvoering als basiskleur) en kijk goed of het de juiste tint roze voor jou is. Combineert goed met de neutralen grijs en zwart, maar ook met de Red Pear en Ultra Violet
 • Pink Peacock – de kleur van een roze pauw (schijnt zeldzaam te zijn). Deze opvallende magentaroze kleur combineert uitstekend met marineblauw en zwart als je de kleur nog opvallender wilt maken, wil je hem wat afzwakken ga dan voor lichtgrijs.

TIP: Veel van deze Pantonekleuren Herfst 2018 kunnen alleen gedragen worden, maar wees niet bang om onverwachte kleurencombinaties te maken. Op mijn Pinterestborden Fall 2018 en Kleurencombinaties  kun je inspiratie opdoen.

Het klassieke Herfst-Winter 2018 kleurenpalet – Naast bovengenoemde kleuren komt Pantone met vijf klassieke kleuren die structuur geven aan en de bouwstenen zijn van je garderobe. Je zou ze de klassieke neutralen kunnen noemen die in je garderobe niet mogen ontbreken. Door het gemak waarmee ze kunnen worden gecombineerd en hun vermogen om de seizoenen te overstijgen. Deze kleuren zijn belangrijker dan ooit omdat trends langer relevant blijven en wij langer met onze kleding willen doen. Door elk seizoen iets ‘nieuws’ toe te voegen aan deze klassieke kleuren kunnen ze jaren mee.

De Pantonekleuren Herfst 2018 - ter inspiratie

 • Sargasso Sea – grenzenloos en onpeilbaar blauw
 • Tofu – een iets gelige witte neutraal
 • Almond Buff – de kleur van een babykameel
 • Quiet Grey – onopvallend en tijdloos lichtgrijs
 • Meerkat – het zeer makkelijk inpasbaar bruin van de vacht van een stokpaardje

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

12 gedachten over “De Pantonekleuren Herfst 2018 – ter inspiratie”

 1. Ha Lida, was mij ook opgevallen dat bijvoorbeeld het ultra violet nergens te vinden is helaas want vind het een geweldige kleur ! Het is ook Echt niet gemakkelijk om de juiste kleuren te vinden en zeker niet in maatje meer .
  Groetjes, Hetty

 2. Mooie violet tinten zijn inderdaad lastig te vinden voor kleding. Het ultra violet is voor mij te donker. Daarom mijn nagels maar gelakt in een meer gedempte violet kleur. Tussen ultra violet en crocus petal in. Ik ben blij verrast met het resultaat!

 3. Dag Lida, telkens een nieuw seizoen begint kijk ik uit naar nieuwe kleuren. Maar de laatste jaren lijkt de inspiratie van de ontwerpers op een laag pitje te staan. Dezelfde kleuren komen terug. Vergelijk maar eens de Pantone herfstkleuren van 2017 met de “nieuwe” van 2018 : het zijn steeds dezelfde tinten die terugkeren in een wat andere nuance. En de kledingfabrikaten volgen het kleurenaanbod. Jammer toch dat er op die manier zoveel kledij verloren gaat waar volwassenen en kinderen in mensonterende omstandigheden hebben aan gewerkt. Ik hoop dat stilletjesaan dat besef doordringt bij het publiek en wij ons niet laten domineren door opdringerige trends van Pantone en modehuizen. Ik ben ongeveer van jou leeftijd en heb dus een goed beeld van alle kleuren die door de jaren heen al eens de revue zijn gepasseerd. Ik ontwerp en naai mijn eigen kledij volgens eigen smaak en kleur. Uitgaand van je stijladvies op afstand als basis. En dat bevalt me nog steeds heel goed.
  Lieve groeten, Diane.

  1. Reactie op Diane: ik vind de kleuren voor komende winter eigenlijk prachtig. En ik vind ze steeds net wat anders dan we hadden. En het gaat ook om het nuanceverschil.

 4. Hallo Lida, er zit voor mij als gedempt warm diep type voldoende bij. Soms heb ik periodes dat ik niets kan vinden. Alles is dan te hard. Een goede shawl vind ik ook nergens meer. Het lijkt wel of ze daar steeds minder van verkopen in winkels. Maar nu heb ik het gevonden ! Je kunt je eigen zijden shawl laten maken, in je eigen kleuren en in jouw dessin. Dat is echt ideaal. Ik ben er helemaal enthousiast over geworden !
  Daarmee fris je ook gelijk de kleding die je al hebt helemaal op.

Reacties zijn gesloten.