Een koele zomer versus een gedempte zomer

Ben jij ooit geanalyseerd als een zomertype? Dan is het belangrijk om te weten of jouw kleuren op de eerste plaats koel of juist gedempt moeten zijn. 

Een koele zomer versus een gedempte zomer

Wendy mailt: Drie jaar geleden heb ik een kleurenanalyse gehad, waar ik als zomertype ben uitgekomen. Als ik jouw blog lees, en op je Pinterest borden kijk, raak ik toch wel in de war. Ben ik een koele zomer, een gedempte zomer of een lichte zomer? En wat is het verschil tussen deze drie? Als ik mijn kleurenkaart vergelijk met de kleurenkaarten op je Pinterestborden, dan lijkt die van de gedempte zomer er het meeste op. Betekent dit dan dat ik dus een gedemptkoel kleurtype (soft summer) ben? Ik hoop dat je me wat meer duidelijkheid kan geven.

 

Beste Wendy, je bent volgens het vier-seizoenensysteem geanalyseerd en dat betekent dat je een ‘algemene’ kleurenkaart voor het zomertype hebt gekregen. Naar huidige begrippen is de indeling naar de vier seizoenen te beperkt. Er zijn inmiddels verfijningen op aangebracht en die kunnen variëren van 6 types tot de 78 types waar ik mee werk.

Een koele zomer versus een gedempte zomer – Als je naar de kleuren op jouw kleurenkaart kijkt, dan zie je dat de kleuren koel en gedempt/zacht zijn. Met de kleurhoogte (hoe licht of donker je kleuren kunnen zijn) wordt geen rekening gehouden in het vier-seizoenensysteem. Om het verschil tussen de drie types die jij noemt (en die ik op Pinterest als voorbeeld heb) uit te leggen is de volgorde van de kleurkarakteristieken (kleureigenschappen) belangrijk.

Als zomertype weet je dat koele kleuren je mooier staan dan warme kleuren en dat je kleuren gedempt i.p.v. helder moeten zijn. Ik ga dan een stap verder en kijk hoe licht of hoe donker je kleuren kunnen zijn. Daarna kijk ik samen met jou wat de volgorde van de kleurkarakteristieken moet zijn. Is ‘gedempt’ belangrijker dan ‘koel’ of juist andersom. Is bijvoorbeeld de kleurkarakteristiek ‘licht’ het allerbelangrijkste, dan kan het zijn dat je de Personal Color Card ‘licht-koel-gedempt’ mee krijgt of de PCC ‘licht-gedempt-koel’.

Bij het lichte zomertype , die ik even als voorbeeld neem, is de volgorde van de kleurkarakteristieken licht-koel-gedempt. Maar het komt ook voor dat bij een licht-koel type heldere kleuren mooier staan dan gedempte. Is dat het geval dan krijgt zij van mij de licht-koel-helder kleurenkaart. Zij is dan niet een ‘echte’ zomer, maar heeft het heldere van het lentetype (dat altijd ‘warm’ is). Zo krijg je dus de verfijning in 78 types. Maar ook de verwarring bij het vier-seizoenen-systeem, omdat je dan of in het hokje ‘zomer’ of in het hokje ‘lente’ wordt ondergebracht. Je hebt immers het licht-heldere van de lente en het licht-koele van de zomer.

Op mijn Pinterestborden heb ik mij beperkt tot deze drie ‘zomer’types. Bij de koele zomer (true summer) op mijn Pinterestbord is de volgorde koel-gedempt-medium en bij de gedempte zomer (soft summer) gedempt-koel-medium. Ik hoop dat ik je duidelijk heb kunnen maken dat er nog veel meer varianten zijn.

Let op: Kleuren kunnen op jouw computer heel anders overkomen dan op mijn computer, houd daar altijd rekening mee. Groeten, Lida