Een lange blazer of top – zo kun jij ze dragen

Het is je misschien al opgevallen, lange blouses en blazers zijn trendy. Wil je daaraan meedoen, dan zijn hier een paar richtlijnen om er toch goed in uit te zien.

Een lange blazer of top - zo kun je ze dragen

Wie kent ze nog de mouwophouders? Eind jaren 80 en ook nog in de jaren 90 waren lange blazers ‘in’. Ik heb zo’n pak gehad, met zowel een bijpassende lange broek als een kort rokje. Ik deed dit werk nog niet, maar zag wel dat de combinatie blazer-rokje mij beter stond dan de combinatie blazer-broek. Kon het toen niet benoemen, nu wel. Maar waarom die mouwophouders? Omdat een lange blazer of top je benen voor het oog korter maakt en een driekwart mouw je benen weer wat langer. Je ziet nu ook dat vrouwen snel de neiging hebben bij een lange trui of blouse de mouwen om te slaan of op te stropen. Zo creëren ze intuïtief een meer uitgebalanceerd beeld.

Een lange blazer of top - zo kun jij hem ook dragen
1989

De ideale lengte voor jouw tops en jasjes is afhankelijk van je lichaamslengte, gewicht én bodytype. Lees De ideale lengte van je top.  Wil je meedoen aan de trend van een lange blazer of top? En langer gaan dan de ideale lengte voor jou, die je ook in je STOA terug kunt vinden?

De algemene regel is: Ga nooit langer dan dat (met gestrekte arm) de zoom van je blazer of top in je handpalm valt. Zoals bij deze rode blazer.

Lange blazer

Maar als de mode langere blazers voorschrijft? Dan kun je deze richtlijnen aanhouden:

 • Draag een hak om je benen te verlengen. Als je blazer/top 4 cm langer is dan de ‘handpalm’ lengte, kun je er een schoen bij dragen met een 4 cm hoge hak. Zo geef je je benen de extra lengte die nodig is om je verticale proporties in balans te houden.
 • Combineer de top/blazer met een rok (of jurk) die naar de knie nauwer wordt. Hoeveel nauwer is afhankelijk van je bodytype, gewicht en leeftijd. Ben je jong en slank dan kun je zelf bepalen hoe ver je gaat. Voor alle vrouwen geldt dat knielengte het meest harmonieuze beeld geeft.
 • Gebruik de kolom van kleur . Draag een lange blazer in een opvallende kleur open over een broek en shirtje in dezelfde donkere kleur (zie bovenstaande foto). Of als je er een rok onder draagt, een panty of maillot in dezelfde kleur als je schoenen en rok.
 • Bij een lange blouse of top kun je de aandacht naar boven brengen door een interessant sieraad boven je borsten te dragen.
 • Houd de regel van derden in je achterhoofd. Dat betekent dat een korte rok vaak beter bij een lange blazer en top staat dan een broek. Met name als je aan de korte kant bent. De foto met de rode blazer laat zien dat hier niet de regel van derden is toegepast.

De regel van derden, kledingstijl, stijladvies, kledingadvies, kleuradvies, lida thiry, kledingstijladvies, garderobeplanning

Blouse Amy Vermont

Lange blazer Vero Moda

Hier zie je een lang en slank model. Zij kan zich veel permitteren. Als je niet dit postuur hebt waag je dan niet aan deze combinatie. Want de jas is langer dan de ‘handpalm’ lengte. De schoenen in een afstekende kleur verkorten de benen. Evenals de platte schoenen en de enkelvrije broek dat doen.

Blouse

 

Eén gedachte over “Een lange blazer of top – zo kun jij ze dragen”

 1. Goedemorgen Lida
  Dank je voor de mooie blog.
  Ik sta op het punt om voor het komende seizoen een langer jasje aan te schaffen: wil wat afwisseling in mijn garderobe; heb veel jasjes in dezelfde “veilige” lengte.
  Ik ben 1.71m lang, heb een normaal postuur en taille.
  Ik denk na over broekpak, statement blazer met print of een knielang jasje. Ik denk dat ik deze laatste optie iets minder zou kunnen combineren.
  Ik ga een langere blouse lengte eens uitproberen met een overhemd van mijn man.
  Fijne zondag.
  Hartelijke groet,
  Joke van der Wal

Reacties zijn gesloten.