Ben jij een lentetype? – Wie van de drie?

Er is niet één lentetype, maar er zijn verschillende lentetypes. In het vier-seizoenen-systeem kregen ze allemaal dezelfde kleurenwaaier mee

Ben jij misschien een lentetype?

Lijk jij misschien, wat je natuurlijke kleuring betreft, op één van deze actrices? Dan zou het best kunnen zijn dat je een lentetype bent. Zie jij overeenkomsten tussen deze drie vrouwen wat hun kleuring betreft? Nee? Dat is ook niet gek.

Wat zijn nu – wat hun kleuring betreft – de overeenkomsten tussen deze drie dames? Kleuren die de karakteristieken warm, helder en licht in zich hebben passen het best bij hun oog-, haar- en huidkleur. Jarenlang kregen alle vrouwen met deze kleureigenschappen na een kleurenanalyse dezelfde kleurenwaaier mee naar huis. Namelijk die voor ‘lentetypes’. Maar er zijn zoveel verschillen tussen ‘lentetypes’ (waarvan ik je hier maar drie laat zien) dat zo’n kleurenwaaier niet verfijnd genoeg is.

De volgorde van de kleurkarakteristieken (warm, helder en licht) is de eerste verfijning. Maar ook hoe hoog het kleurcontrast en het licht-donker contrast in hun kleding kan zijn is bij al deze drie dames verschillend.

Nicole Kidman (links) is een ‘warme’ lente, dat wil zeggen dat ‘warm’ haar eerste kleurkarakteristiek is. Warme heldere kleuren staan haar fantastisch. Nicole heeft een hoog kleurcontrast en een gemiddeld licht-donker contrast.

Cameron Diaz (midden) is met haar blonde haren en blauwe ogen een ‘heldere’ lente. Haar staan heldere warme kleuren het mooist. Ze heeft een gemiddeld kleurcontrast en een laag tot gemiddeld licht-donker contrast.

Mandy Moore (rechts) is ook een ‘heldere’ lente, maar haar kleuren kunnen veel dieper zijn dan de de kleuren van Cameron. Zij kan bijvoorbeeld prima donkerbruin dragen, terwijl Nicole Kidman dat echt moet vermijden. Nicole staat reebruin fantastisch en dat is weer geen goede kleur voor Cameron. Mandy heeft een gemiddeld tot hoog licht-donker contrast en een laag kleurcontrast. Zij kan voor koffiebruin en diep chocoladebruin kiezen als neutraal.

Dit zijn slechts drie voorbeelden van verschillende vrouwen die in het vier-seizoenen-systeem vroeger allemaal het stempeltje kregen van ‘lentetype’. Je ziet dat de volgorde van de kleurkarakteristieken bepaalt welke kleuren jou er op je best uit laat zien. En dat het begrip ‘lentetype’ een veel te ruim begrip is, want er zijn nog meer lentetypes dan de drie die ik je hier laat zien.