Er goed uitzien met de juiste contrastniveau’s

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau's

Er goed uitzien willen we allemaal en dat wordt gemakkelijker als je weet welke contrastniveau’s je in je kleding toe kunt passen. Contrastniveau’s worden niet altijd meegenomen bij een kleurenanalyse en dat is jammer. Want deze kennis geeft je immers de handvatten om een garderobe samen te stellen waarvan je elk kledingstuk met plezier draagt.

Dit bericht wordt een samenvatting van mijn vorige berichten over contrastniveau’s. Nu ik alles onder elkaar zet wordt het gemakkelijker (verwacht ik) om de verschillen te zien. Als jij jouw contrastniveau’s hebt ontdekt, kun je hieronder dát plaatje bestuderen wat op jou van toepassing is. Er goed uitzien wordt zo een stuk gemakkelijker. Voor het gemak heb ik ook de kleurencirkel er bij geplaatst.

Zo hoog kan het contrastniveau in je outfit zijn (1)

Als Anne Hathaway, Christine Lagarde en ik, met ons laag kleurcontrast in huid, haar en ogen er goed uit willen zien, dan kiezen we een jurkje in een basiskleur die ons goed staat. Of gaan we voor kleurencombinatie’s, zoals ik die hieronder laat zien.

Het licht-donker contrast heb ik ook meegenomen in de afbeelding. Anne heeft een hoog licht-donker contrast en is prachtig in de outfit aan de rechterkant. Ook de kleuren zijn perfect, want zij is een diep-koel kleurtype. Ik – met mijn grijze haar en lichte ogen – heb een laag licht-donker contrast. De outfit aan de linker kant zou, wat contrastniveau’s betreft, perfect voor mij zijn. De kleuren zijn te warm voor mij.

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau's

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau'sBen je een vrouw met een gemiddeld kleurcontrast, zoals Cate Blanchet, met haar ‘gele’ haar en blauwe ogen, dan liggen jouw natuurlijke kleuren van haar en ogen op de kleurencirkel drie kleurvlakken van elkaar verwijderd. In kledingcombinaties met twee analoge kleuren of twee kleuren van de drieklank ben je op je mooist (zie afbeelding).

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau's

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau's

Als vrouwen met een hoog kleurcontrast, zoals Nicole Kidman, Christina Hendricks en Julianne Moore, er goed uit willen zien dan maken ze kleurencombinatie’s zoals hieronder. Je ziet hier drie complementaire en drieklank kleurencombinaties, maar met een verschillend licht-donker contrastniveau.

Er goed uitzien met de juiste contrastniveau's

11 gedachten over “Er goed uitzien met de juiste contrastniveau’s”

 1. Dag Lida , wat een fijne en duidelijke is dit weer zeg , ik ben er weer heel blij mee ?

 2. Bedankt Lida, Op deze manier kijken naar kleding maakt het shoppen steeds eenvoudiger. Er valt heel veel af…. En wat heb ik al veel in de kast liggen!

 3. Met een hoog licht donkercontrast en een laag kleurcontrast is de rechter outfit op het bovenste plaatje ook op mij van toepassing.  Alle kleuren (zwart/zwart-wit/rose) hangen in mijn kast. Ik moest wel even goed kijken want zelf zou ik de combinatie zoals die op het plaatje staat  nooit dragen. Ik zou onder de top en het jasje een zwarte of witte broek dragen en op de rose broek een lichte top waar de kleur rose in terugkomt. De drie kleuren draag ik wel samen  maar dan met een zwarte broek, witte top en rose jasje. Ik maak het af met een zwart-witte ketting of sjaaltje. De kleur van het jasje is mooi diep roze. Ik krijg er vaak complimenten over.

 4. Heel mooi hoe je alles uitlegt Lida. ik blijf het trouw volgen al vind ik het heel moeilijk. Het is nog niet zo lang geleden dat ik jouw adres heb ontdekt, dus het kost me nog wat moeite om me in te leven, maar ga m’n best doen.
  ik heb ook wit haar en een roze ondertoon in mijn huid dus dat is al duidelijk. Nu de rest nog, ha, ha.

  1. Een kleurenanalyse is de basis, dit is de verfijning daar op, Hermien. Dan wordt het ook gemakkelijker om te begrijpen.

 5. Bedankt voor deze samenvatting. Zelf heb ik een gemiddeld kleurencontrast en lichtdonker contract en weet nu beter hoe en welke kleuren ik kan combineren. Ben een trouwe lezeres en heb veel aan je blogs!

 6. Beste Lida,
  Kun je in dit kader ook nog wat zeggen over de rol van ‘neutralen’ bij mensen met een gemiddeld of hoog kleurcontrast?
  Groet!

  1. Het aantal kleuren dat je maximaal kunt dragen in een outfit kun je rustig combineren met jouw beste neutralen. Kijk maar bij een laag kleurcontrast, daar speelt zwart als neutraal een belangrijke rol. Volg mij ook op FB, Anne, daar zet ik regelmatig voorbeelden op.

Reacties zijn gesloten.