Het X-silhouet versus het 8-silhouet – bodytypes

Het X-silhouet versus het 8-silhouet - bodytypes

Vaak wordt met het 8-silhouet een volle Zandloper aangeduid (X-silhouet), terwijl de Acht een opvallend ander figuur heeft dan het X-silhouet. Het X-silhouet versus het 8-silhouet.

Monique mailt: Ik lees met heel veel plezier je blog, met name de kledingvragen vind ik erg leuk. Ik heb nu zelf ook een vraag. Wat is nu het verschil tussen het X-silhouet en het 8-silhouet? Ik heb een duidelijke taille en mijn schouders zijn bijna even breed als mijn heupen. Mijn borsten zijn niet erg groot en voor mijn broeken heb ik altijd een kledingmaat groter nodig dan voor mijn jasjes. Kun jij zeggen of ik het X- of 8-silhouet heb ik heb?

Het X-silhouet versus het 8-silhouet – Beste Monique, ik weet bijna zeker dat je het 8-silhouet hebt. Dit bodytype – ook wel ‘de Acht’ genoemd – is een variatie op het X-silhouet. Je schouders zijn dan wat ronder en zijn iets smaller of even breed als je heupen. Je benen kunnen lang en slank zijn, al is dit niet bij iedere Acht het geval. Je hebt een duidelijke taille en een in verhouding kort bovenlichaam. Als je in lichaamsgewicht toeneemt gaat dat als eerste zitten op je buik, terwijl je als Acht ook aanleg hebt tot lovehandles. Je bovenbenen en -armen kunnen dikker worden zonder dat je onderbenen en -armen hun vorm verliezen. Je benen zijn dan ook één van je sterke punten.

Belangrijk is – voor zowel het X- als het 8-silhouet – dat de taille geaccentueerd wordt. Het advies om de nadruk op de taille te leggen kan – is mijn ervaring – een verrassing zijn voor de Acht, omdat dat de meeste iets vollere Achten geneigd zijn hun heupen en buik te camoufleren met rechte kledingvormen (zoals een lang vest). Deze rechte kledingmodellen maken dat ze er als het O-silhouet uitzien. Als ik ze laat zien dat hun taille één van hun sterke punten is en dat hun kleding die taille juist moet accentueren is dat vaak een grote verrassing.

Omdat je een lage balans hebt (je heupomvang is groter dan je borstomvang) moet het accent naar je bovenlichaam gebracht worden, terwijl tegelijkertijd je heupen minder de aandacht moeten trekken. Op deze manier breng je evenwicht tussen je onder- en bovenlichaam en creëer je de illusie van een zandloperfiguur (X-silhouet). Je benen zijn één van je sterke punten, laat ze dus zien! Door het kledingmaatverschil tussen je boven- en onderlichaam kan het moeilijk zijn om een jurk te vinden die goed past. Ga dan ook liever op zoek naar rokjes en tops die je onderling kunt combineren.

Michelle is een vrouw met het 8-silhouet. Op de linkerfoto kun je duidelijk zien dat ze een lage balans heeft, haar heupen zijn het breedste punt. Op de middelste foto draagt ze kleding die wel geschikt is voor het X-silhouet, maar niet voor de Acht. De kleding benadrukt haar in verhouding korte bovenlichaam en volle heupen. Op de foto rechts is ze perfect gekleed. De V-hals maakt haar bovenlichaam voor het oog langer en de rok valt vloeiend langs haar heupen. Boven- en onderlichaam komen zo mooi in balans.

Het X-silhouet versus het 8-silhouet - bodytypes

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

2 gedachten over “Het X-silhouet versus het 8-silhouet – bodytypes”

  1. Bedankt Lida, voor je altijd leerzame informatie die je zomaar met ons deelt, ik leer er veel van!

  2. Hallo Lida,

    Dank je wel voor dit artikel.
    Eindelijk weet ik nu ook wat voor bodytype ik ben/heb!!
    Ik ben al een tijd aan het zoeken hoe dat zit bij mij- ik dacht uiteindelijk: ik ben een peervormige zandloper, en daarbij petite. Maar de aanwijzingen voor kleding zijn dan soms tegenstrijdig of ze kloppen niet als ik ze opvolg (zo zijn Alijn rokken niet geschikt voor mij, en kokerrokken juist wel!) En ik herken dus wat je schrijft als adviezen voor het 8-silhouet! Heel fijn.
    Ik geniet elke keer weer van je artikelen- ze zijn zo duidelijk, inspirerend en je gebruikt zulke verhelderende plaatjes. Echt top!

Reacties zijn gesloten.