Je dominante kleurkarakteristiek – ontdek het zelf

Je dominante kleurkarakteristiek - ontdek het zelf

De eerste stap om er elke dag fantastisch uit te zien heb je zelf in de hand. Lees de beschrijvingen en bekijk welke van de dominante kleurtypes jou het meest bekend voorkomt. Wat is jouw dominante kleurkarakteristiek? Ontdek het zelf. Jouw eigen mini kleurenanalyse vind je hier!

Jouw dominante kleurkarakteristiek vind je hier. We hebben het vaak over een lichte kleur, een donkere kleur, een felle kleur, een zachte kleur enz. Zo kun je mensen ook op het eerste gezicht indelen naar licht, diep, helder, gedempt, koel en warm. Dit noem je je eerste kleurkarakteristiek en die is dominant. Ben je bijvoorbeeld een ‘licht’ type dan zullen lichte kleuren je fantastisch staan, terwijl een ‘diep’ type als geen ander gekleed kan gaan in enkel diepe tinten.

Welk dominant type ben jij?

LICHT– je eerste indruk is zacht en teer. Je hebt blond, licht asblond, goudgrijs of zilvergrijs haar. Je ogen zijn blauw of groen en je hebt een porseleinen huidskleur. Behoor je tot deze vrouwen dan heb je een laag licht-donker contrast tussen je haar, huid en ogen. Jouw kleurtype is het mooist in lichte kleuren. Je tweede of derde kleurkarakteristiek geven aan of het de licht warme of licht koele kleuren zijn die het beste in jou naar voren halen.

Wat is jouw kleurtype? Ontdek het zelf

DIEP – je eerste indruk is intens en krachtig en je hebt een hoog tot een gemiddeld licht-donker contrast. Diepe vrouwen hebben donkerbruin tot zwart haar, donkerbruine ogen en hun huid kan zowel donker als heel licht zijn. Behoor jij tot dit type dan kun je helemaal gekleed gaan in diepe levendige kleuren die anderen bleek en onbeduidend maken. Je tweede of derde kleurkarakteristiek bepalen of de diep-koele of diep-warme kleuren je beter staan.

Wat is jouw kleurtype? Ontdek het zelf

HELDER – je eerste indruk is contrastrijk. Je hebt een hoog tot gemiddeld licht-donker contrast. Jouw kleurtype heeft blond of midden tot donkerbruin haar. Je glasheldere blauwe of groene ogen is het eerste dat opvalt. Je hebt een fris ogende bleke huid. Je komt tot je recht in heldere kleuren, zoals bijvoorbeeld in een helderrood jurkje, maar ook in kleurencombinaties met een hoog kleurcontrast. Afhankelijk van je tweede of derde kleurkarakteristiek staan helder-warme kleuren of juist helder-koele kleuren je mooier.

Wat is jouw kleurkarakteristiek? Ontdek het zelf

GEDEMPT – je eerste indruk is zacht en verfijnd. Je bent geen licht, maar ook geen diep type. Misschien omschrijf jij jouw kleuring als ‘saai’. Je haarkleur zit in de middenmoot (lees mijn blog Kom tot leven met de kleuren die je hebt). Je oogkleur kan variëren van zacht bruin tot hazelnoot, grijsgroen en blauwgrijs. Als je alles in aanmerking neemt is je verschijning zacht en verfijnd, met een gemiddeld licht-donker contrast tussen je huid, haar en ogen. Je bent op je mooist in verfijnde kleurencombinaties van gepoederde tinten. Monochrome kleurencombinaties staan jou als geen ander. Je tweede of derde kleurkarakteristiek geeft aan of gedempt warme of gedempt koele tinten het beste in jou naar boven halen.

Wat is jouw dominante kleurkarakteristiek?

KOEL – je eerste indruk is fris. Je hebt zilver of asblond en soms donkerbruin tot zwart haar. Je oogkleur is blauw of grijs en je roze wangen geven je die frisse uitstraling. Je hebt een gemiddeld tot hoog licht-donker contrast tussen je huid, haar en ogen. Je hele verschijning is koel en fris. Blauw zal een favoriete kleur in je kledingkast zijn. Je tweede of derde kleurkarakteristiek geven aan of dat de meer vergrijsde of intense blauwen kunnen zijn.

Wat is jouw dominante kleurkarakteristiek?

WARM – je maakt een ‘gouden’ indruk met je rossige, rode of kastanjebruine haar en opvallende ogen. Je oogkleur kan blauw, groen of bruin zijn. Je kunt heel veel sproetjes hebben, maar je haarkleur valt als eerste op. Je hebt een hoog kleurcontrast (je natuurlijke kleuren liggen op de kleurencirkel ver van elkaar) en een gemiddeld tot hoog licht-donker contrast. Jij kunt als geen ander twee tot drie kleuren met dezelfde intensiteit in één combinatie dragen. Afhankelijk van je tweede of derde kleurkarakteristiek staan warm-gedempte of warm-heldere kleuren je mooier.

Wat is jouw kleurtype?

Lees ook:

Tip: neem ook een kijkje op mijn Pinterestborden. Voor de meest voorkomende kleurtypes heb ik daar speciale borden gemaakt.

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

BewarenBewaren

14 gedachten over “Je dominante kleurkarakteristiek – ontdek het zelf”

 1. Ik vind dit een verschrikkelijk moeilijk onderwerp.
  (Ja ik weet het, ik moet langskomen voor een kleurenanalyse haha). Ik sta goed (vlak bij mijn gezicht) met aubergine, limegroen, alle wittinten, reebruin, heldergeel ( als ik bruin ben in de zomer) lichtgrijs, purpertinten. Ik heb middelbruine ogen en bruin haar. Ik sta absoluut niet (weer in mijn gezicht) met donkergrijs, donkerblauw, eucalyptusgroen, donkerturquoise en koele bruintinten. Voor mij lopen de kleuren waar ik wel mee sta door alle kleurtypes heen. Erg moeilijk om er een label op te plakken.

  1. Met donkerturquoise bedoel ik eigen petrol (kon niet op het woord komen). Van deze kleur ga ik er echt grauw en ziek uitzien.

   1. Ga wegstrepen, Irma. Aan de hand van bovenstaande foto’s vergelijken op welk type je het meest lijkt. Kom je er niet uit dan is er altijd nog een professionele kleurenconsulent die je kan helpen 😉

 2. Ik volg je blog en je pinterest met belangstelling. En ik heb een vraag.
  Ik heb een kleuren analyse gedaan en ik ben een licht helder type. Van dit type vind ik eigenlijk geen voorbeelden. Natuurlijk kan ik met licht koel en warm wel iets uit de voeten, maar zou jij me kunnen helpen aan licht helder voorbeelden?

  1. Als Licht helder kleurtype zullen je kleuren eerder koel dan warm zijn. Ik kan helaas niet van alle 78 kleurtypes een apart Pinterestbord maken, Em. Vraag jouw kleurenconsulente of ze je nog wat voorbeelden kan geven.

 3. Beste Lida,

  Zoals altijd volg ik je blog met veel belangstelling.
  Maar met het bepalen van het kleurtype van de mensen die ik ontmoet heb ik toch veel moeite. De meeste vrouwen die er blond of rossig uitzien bv verven hun haar en ook make up maakt ogen en monden veel sprekender dan ze van nature zijn. Hoe kijk je daar nu doorheen om hun echte karakteristiek te bepalen?
  Want ik zou het wel heel leuk vinden om dat te kunnen!

  Ben benieuwd naar je antwoord!

  Hartelijke groet,
  Jeannette

  1. Daar is geen trucje voor, Jeannette. Dat is een zaak van opleiding en ervaring. Als je het wilt leren zien raad ik je aan de opleiding tot kleurenconsulente te gaan volgen,

 4. Goedemorgen Lida,

  Toch grappig dat er altijd uitzonderingen bestaan: als helder kleurtype heb ik heel donkerbruin haar mét bruine ogen ipv blauwe of groene ogen.

  Fijne zondag!

  Groeten,
  Marieke

  1. Je hebt gelijk er zijn altijd uitzonderingen, maar om het meteen niet al te moeilijk te maken moet ik een beetje algemeen blijven. Vrouwen met een andere huidtint blijven wat onderbelicht bij mij, daar ben ik mij van bewust. Jij bent prachtig in helder koele kleuren kan ik mij herinneren. Ben je nog steeds blij met je kleuren?

   1. Bedankt voor je bericht. Ja, ik ben nog steeds blij met mijn kleuren. Het is prettig om te weten welke kleuren goed staan en bij je kleurtype passen. In een winkel weet je heel snel wat je moet laten hangen. Donkerblauw, antraciet en andere (heldere) blauwtinten draag ik veel. Ook helder groen, helder roze en zwart. Tja, zwart is misschien saai. Alleen rood draag ik nooit, ik voel mij er niet prettig in terwijl het mij wel goed staat. Verder zie ik vaak in winkels kleding in pastels (lichtroze, lichtblauw) en nude tinten hangen. Helaas zijn die kleuren niet passend. Dat vind ik wel eens jammer (vooral lichtroze en lichtblauw) 🙂

 5. dag Lida,

  Elke zondagochtend weer geniet ik van je bericht.
  Een half jaar geleden waren mijn vriendin en ik bij je op bezoek voor een (eindelijk verlossend) kleuradvies. Ik bleek een koel helder type te zijn en mijn vriendin Ans een helder koel type. Tot mijn verbazing en ook wel teleurstelling, ontbreken op mijn kaartje de kleuren turqoise en petrol. ik verbaas me erover omdat de kleur groen wel aanwezig is in het palet. Het lijkt me dat het groen qua ondertoon warmer is dan een pittige turqoise of petrol. Over het turqoise heb ik ook vaak positieve reacties gekregen. Schat ik de kleuren qua koelte misschien verkeerd in? Het valt me ook op dat het grote kleuren kaartje qua kleur niet helemaal gelijk is aan het kleine kaartje.
  Ik ben benieuwd naar je antwoord.

  1. Turquoise en petrol zijn de zgn universele kleuren, Sienie. Ze zitten tussen koel en warm in. Je vindt ze dus niet op jouw Personal Color Card. Jouw eerste en belangrijkste kleurkarakteristiek is immers ‘koel’! Je tweede kleurkarakteristiek is ‘helder’ en dat geeft aan dat koele heldere groenen, zoals smaragdgroen, jou fantastisch staan. En die zie je in je PCC. Je kunt ook nog even dit bericht lezen.

 6. Hallo Lida, allereerst een compliment voor je site en alle uitleg die je geeft! Ik mis zelf nog meer info over het helder-warm kleurtype. Is dat te vinden of heb je hier nog niet zoveel over geschreven?
  Hoor graag wat tips, alvast dank!
  Vrgr Annemieke

Reacties zijn gesloten.