Je haarkleur als je ouder wordt – mooi ouder worden

Je haar wordt grijs, maar je bent er nog niet aan toe om grijs te zijn. Hoe ga je om met je haarkleur als je ouder wordt ?

Zo na je vijftigste kan het zijn dat je al flink grijs bent, maar nog niet grijs wilt zijn. Als je je haar blijft verven zoals ‘het vroeger was’ weet je zeker dat je geverfde haren niet meer passen bij je huidkleur. Naarmate we ouder worden ‘kleurt’ ons haar grijs, het wordt lichter. Maar dat is niet alles, ook onze wenkbrauwen vervagen en het oogwit wordt minder wit. Je huid verliest pigment en wordt steeds wat koeler. Lees ook Moet ik andere kleuren gaan dragen nu ik ouder word?

Je haarkleur als je ouder wordt – op onderstaande foto’s kun je zien dat ik vanaf lichtblonde kleuter tot mijn achttiende steeds donkerder word. Moeilijk te zien op de zwartwit foto (je hoefde in die tijd niet frontaal op een pasfoto), maar ik denk dat de hoogte van mijn haarkleur toen een #5 was. Je ziet dat een marineblauw jurkje met een wit kanten kraagje goed staat. Er is een gemiddeld licht-donker contrast tussen mijn huid en haar.

Jouw ideale contrastniveaus - ontdek het zelf

Zo kies je je haarkleur als je ouder wordt

Maar, zoals ik bij veel van mijn klanten beluister en ik in die tijd ook van mening was, mijn haarkleur was ‘saai’. Op een latere foto, zo rond mijn vijftigste, zie je dat ik blonde highlights in mijn haar heb. Mijn haar werd daardoor lichter en warmer en gevoelsmatig paste ik mijn kledingkleuren aan. Dankzij de blonde highlights waren ook de eerste grijze haren minder zichtbaar. En mijn licht-donker contrast werd lager.

Ik weet niet meer wanneer ik besloot mijn haar niet langer te verven. Op de vierde foto zie je dat ik in ‘vlagen’ grijs word en dat is nog steeds zo. Het is bij de haargrens heel licht grijs en op mijn achterhoofd donkerder grijs. Dat is bij iedereen zo. Mijn haar zal nooit egaal grijs worden, verwacht ik, maar ik ben er zeer tevreden mee. Mijn haarkleur is koelgrijs en mijn huid is van warm met sproeten steeds wat koeler geworden. Ik ben dus niet alleen lichter, maar ook koeler geworden. Lees ook Kom tot leven met de kleuren die je hebt


Als je grijs wordt, ga mee in het natuurlijke proces van lichter worden. Verf je haar steeds in een tint lichter en blijf het niet verven zoals ‘het vroeger was’. 


Inspiratie voor dit blog kreeg ik van Jackie (60+). Zij mailde mij onlangs foto’s van haar ‘metamorfose’. Op advies van haar kapster heeft ze haar haar, toen het grijs werd, laten verven in een goudblonde tint. Tijdens de kleurenanalyse blijkt dat licht-koele kleuren haar fantastisch staan en dat het goudblonde haar te geel is voor haar koele huid. Door deze goudblonde haarkleur wordt haar huid vaal en verliest aan frisheid. Op mijn advies heeft ze haar kapster gevraagd een koele blonde tint in haar haar te zetten. Behalve dat haar huid nu frisser oogt en haar ogen meer stralen, zullen ook haar grijze haren opgaan in deze koele blonde haarkleur en zal ze minder vaak haar haar hoeven te kleuren. Besluit ze om haar haar niet meer te verven, dan zal er geen ‘landingsbaan’ (zoals mijn kapster dat formuleert) ontstaan.

Op de rechter foto zie je dat Jackie de kleur van haar wenkbrauwen aangepast heeft op haar goudblonde haarkleur. Ze mailde mij dat daar aan gewerkt wordt en dat ze heel content is met haar nieuwe haarkleur.

Zo kies je je haarkleur als je ouder wordt

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

11 gedachten over “Je haarkleur als je ouder wordt – mooi ouder worden”

 1. Ik had altijd zwart haar.
  Met ouder te worden werd het donkerbruin.
  Ben nog niet klaar voor grijs haar maar ik sta ook niet met licht haar.
  Donker is nog steeds mooier maar wordt steeds harder aan mijn gezicht. Wat nu?

  1. hey
   ik ben ook een donker tippe
   lang zwart gehad maar de laatste jaren heb ik van boven donker bruin naar onder licht met wat blond bij …. ombre
   heel mooi ! groetjes Mercedes

 2. Dag Lida, Ik was 40 toen ik besloot om niet meer te verven. Met mijn kapster altijd een hip kapsel genomen om te voorkomen dat ik er ouder uit zou zien. Nu 49 en zelfs lang aan het groeien. Sinds ik had besloten het grijs te laten alleen maar complimenten ontvangen en wordt ik er regelmatig door vreemden op aangesproken dat ze mijn haar zo mooi vinden. Huid en haar passen goed bij elkaar ook als je grijs wordt😊. Groet Marieke

  1. Is zo waar, Marieke. Moeder natuur maakt altijd mooie kleurencombinaties, maar wij hebben dat niet altijd door. Mvg, Lida

 3. Ook ik werd steeds donkerder naarmate ik ouder werd en heb het jarenlang geverfd.
  Omstreeks mijn 53e was ik het helemaal beu want mijn krullende haar werd ondanks goede verzorging steeds droger en pluiziger en de kleur begon steeds sneller te vervagen. Na nog een jaar van twijfelen besloot ik om helemaal te stoppen met kleuren en heb bij de kapper mijn halflange haar laten kortwieken. Het stond me zoveel beter en nu ik het niet meer verf ben ik ook van die gortdroge pluizen af wat natuurlijk nooit fraai staat, maar vooral bij grijs haar extra lijkt op te vallen en al snel armoedig oogt. Het enige waar ik spijt van heb is dat ik niet veel eerder ben gestopt met de haarkleuringen.

 4. Zie je een (1) dame met een kort pittig geknipt grijs kopje haar , dan oogt jong zij jong en dynamisch. Zet een groep dames met grijs haar bij mekaar, dan pas zie je dat grijs in vele gevallen oud maakt en je echt een senior bent. Het spijtige is dat de meeste vrouwen niet goed omgaan met een grijs kapsel en dat weerhoudt anderen ervan om met een grijze haarbol rond te lopen. Grijs worden hoeft niet Lydia, je hebt ons door de jaren heen zoveel trucjes geleerd in je wekelijkse berichten om er ook met gekleurde haren, goed blijven uit te zien. En voor het vale huidje zijn er goede producten en make up. We moeten de natuur soms een handje helpen .

 5. In reactie op Diane wil ik graag het volgende kwijt:
  Het grijs worden is voor de 1 een “drama”en voor de ander een “zegen”.
  Ik was een roodharige en ben daar veel mee gepest. Nu ben ik mooi zacht (blond) grijs geworden en ben daar blij mee. Het is nog dik en ik draag het pittig in een staart of knot. Niet alle grijsharige zijn het zelfde. Wat ik veel erger vind zijn de vrouwen die zo nodig moeten verven in een kleur die totaal niet bij de huid en ogen past. En je altijd ziet dat het geverfd is en vergeet de lelijke uitgroei niet. En om senior te zijn hoef je je niet te schamen.
  Ik ben het helemaal eens met Marieke. Huid en haar passen bij elkaar ( ook als je ouder wordt)
  Passende vlotte kleding/ licht opgemaakt en je mag er zijn als senior. Ik ben inmiddels 70 en ben meer tevreden met mijzelf dan toen ik jong was. ( Dankzij mijn “grijze”haar)

 6. Ik ben 61 en vorige zomer gestopt met verven na het steeds een tintje lichter te hebben geverfd (ik ben van nature donkerbruin van haarkleur). Ik ben op mijn achterhoofd nu donkergrijs met aan de onderkant zelfs bijna zwart en in mijn gezicht (boven de ogen en aan de slapen) zilvergrijs. Ik ben er blij mee. Het maakt niet ouder en ik vind het een bevrijding dat ik niet meer hoef te verven. Ik ben heel benieuwd hoe het straks met een zongebruind gezicht staat!
  Mij haar is vrij kort, maar niet extreem.

 7. Ik vind grijs haar soms prachtig staan en soms niet, afhankelijk van het totale beeld . Zelf ben ik 52 en heb nog helemaal geen grijs haar . Van nature ben ik donkerblond ( tot een jaar of 8 was ik lichtblond) en heb het in de loop der jaren vaak in een lichtere kleur geverfd. Vanaf pakweg 45 daarmee gestopt , en nu laat ik alleen nog twee keer per jaar wat hightlights in m’n haar zetten zodat het geheel iets levendiger oogt. Want ik merk wel dat m’n haarkleur tegenwoordig wat saaier, of fletser oogt dan vroeger . Wat dat betreft verheug ik me juist op grijze lokken omdat het misschien wat karaktervoller staat dan dit peper en zout-achtige !

 8. Ik heb sinds mijn 25e altijd mijn haar geverfd tot ik er een paar jaar geleden helemaal klaar mee was. Zeker vanwege de “landingsbaan”…
  Nu is het bijna helemaal wit met achter iets donkerder en lijkt een warme tint te hebben. Ik heb besloten het niet te kortwieken en draag het halflang. Iedereen vindt dat ik er op mijn 63e heel goed mee uitzie en helemaal niet ouder! (Kritische dochters incluis). Natuurlijk moet het wel goed verzorgd worden maar zelfs een lage paardestaart of een beetje opsteken is goed mogelijk. Vroeger droeg ik veel herfsttinten, nu nog steeds warme tinten maar veel helderder. Dat scheelt inderdaad echt. Dank voor je leuke blog!!!

Reacties zijn gesloten.