Je persoonlijke kleurenharmonie – wat domineert bij jou

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Het licht-donker contrast en het kleurcontrast zijn twee belangrijke elementen die het verschil maken of mensen eerst je gezicht of je kleding zien. Om je persoonlijke kleurenharmonie te ontdekken moet je weten of je kleur dominant of licht-donker dominant bent.

Een persoonlijk kleurenpalet geeft je de kleuren die jou laten stralen, maar hoe jij die kleuren draagt is minstens zo belangrijk. Om de aandacht naar je gezicht en niet naar je kleding te brengen is het belangrijk te weten wat mensen het eerst bij jou opmerken.

Het licht-donker contrast –  Dit is het verschil tussen licht en donker in je gezicht. Het verschil in diepte/donkerte tussen huid en haar weegt het zwaarst, want dit zijn de grootste oppervlakten van het hoofd. Hoe groter het onderlinge verschil, des te hoger is het licht-donker contrast. Hoe dichter te waarden bij elkaar liggen, des te lager het contrast. Lees mijn vorige bericht Jouw ideale contrastniveaus

Het kleurcontrast – Een ander belangrijk aspect van je persoonlijke kleurenharmonie is het kleurcontrast, wat er op neerkomt hoeveel kleuren van de kleurencirkel je in je uiterlijk hebt. Bruin, zwart, grijs en beige vind je niet in de kleurencirkel, dit zijn de zogenoemde neutralen. Maar als je haar, ogen en huid een ‘kleur’ hebben, kijk dan eens op de kleurencirkel waar die kleuren zich bevinden en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Je haar heeft een kleur als het geelblond, rossig blond, koper of rood is. Ogen met een kleur zijn blauw, blauwgroen, groen, petrolblauw, violetblauw, turkoois, olijf of bronskleurig. Een paar voorbeelden vind je hieronder.

Je persoonlijke kleurenharmonie

Wat merken mensen het eerst bij je op? Je persoonlijke kleurenharmonie wordt bepaald door of je eerder kleur dominant of licht-donker dominant bent.

Ben je licht-donker dominant, dan zien mensen als eerste het licht-donker contrast in je uiterlijk. Je donkere haar en je lichte huid, je overall lichtheid of diepte (donkerte). Zelfs als je ogen een kleur hebben. Voorbeelden daarvan zijn Ann Hathaway (donker haar en lichte huid), Gwyneth Paltrow (licht) en Gisele Bündchen (gemiddeld).

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Als je licht-donker dominant bent dan ben je op je best als je minder kleuren draagt. Zoals alleen monochrome kleuren, twee analoge kleuren, één kleur of een neutraal met een kleur. Teveel kleuren tegelijk in je outfit zullen je overweldigen. Je komt ‘uit de verf’ als je het licht-donker contrast draagt dat harmoniseert met je eigen ‘lichtheid’ (licht, diep/donker of gemiddeld).

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Wanneer licht-donker dominant vrouwen teveel kleuren tegelijk dragen of gekleed gaan in een outfit die een hoger licht-donker contrast heeft dan zij in hun uiterlijk hebben, ziet de ander eerst de kleding en dan pas de persoon. Licht-donker dominant vrouwen zien er prachtig uit in één kleur, zoals je dat op bovenstaande foto kunt zien. Tas en schoenen moeten dan in een neutrale kleur zijn.

Kleur dominant vrouwen hebben twee of drie kleuren op de kleurencirkel – blauwe of groene ogen, rood of geel haar, sproetjes, een rode of een goudgele huidtint. Reese Witherspoon, Emma Stone en Julianne Moore zijn hier voorbeelden van. Als je ze ziet, vallen eerst de kleuren op (hun haar en ogen) in vergelijking met hun licht-donker contrast.

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Deze vrouwen hebben kleur nodig om er op hun best uit te zien. Kleur dominant vrouwen zijn de enigen die in een veelkleurige outfit heel naturel overkomen. Als kleur dominant vrouwen enkel in neutralen gekleed gaan en/of enkel in donkere kleuren, dan zien ze er moe uit en hun ogen gaan minder sprankelen (zie Julianne Moore). Kleur dominant vrouwen hebben altijd een gemiddeld tot hoog kleurcontrast in hun uiterlijk.

En wat als je niet licht-donker dominant, maar ook niet kleur dominant bent? Mensen zien niet eerst je kleur of je licht-donker contrast? Als je kleur dominantie en licht-donker dominantie gelijk zijn dan ben je op je best in bijvoorbeeld neutralen met één kleur. Kate Middleton is hier een voorbeeld van, hoewel ze donker haar en een lichte huid heeft, heeft ze niet het hoge licht-donker contrast van Ann Hathaway. Je kunt ook een mix zijn als je donker haar en bruine ogen hebt, maar ook sproetjes of een opvallend gele of rode huidtint

Nu je weet wat je persoonlijke kleurenharmonie is, zul je met andere ogen naar de getoonde outfits in de webshops kijken. Hieronder een voorbeeld van een model dat kleur dominant is.

Je persoonlijke kleurenharmonie - wat domineert bij jou

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

12 gedachten over “Je persoonlijke kleurenharmonie – wat domineert bij jou”

 1. Goedemorgen Lida,
  Boeiend. Volgens mij ben ik een mix, maar ik vind het lastig om te zien, zowiezo de diverse contrastniveaus bij mijzelf. Krijg ik daar onder andere uitsluitsel over als ik een Stoa bij jou aan zou vragen?
  Mvg Maria

    1. Nee, dat zijn twee aparte consulten. Het stijladvies geef ik alleen nog online.

 2. Goedemorgen Lida,
  Het blijft moeilijk, deze materie maar zo langzamerhand begin ik er het een en ander van te begrijpen. Het zou leuk zijn geweest een foto te zien waar zowel het een als het ander in evenwicht zou zijn.
  Ikzelf had mijn eerste kleuranalyse in de 80er jaren van de vorige eeuw met twee keer een aanpassing in latere jaren. Voel me nu o.k. als lichte lente, waarbij ik lichte en middenkleuren combineer of ga voor één kleur.
  Hartelijke groet, Agnes

 3. Inderdaad hele ingewikkelde materie…..het gaat mij een beetje ver om om deze manier met mijn kleding aan de gang te gaan, op gevoel lukt het ook vrij aardig gelukkig.
  Ik vind het wel heel knap van jou Lida, zoveel kennis op dit gebied.
  Ik volg het blog “Style at a certain age” waarop elke dag een outfit wordt geshowd van een dame van bijna 60. Ook erg leuk en inspirerend, helaas is het Amerikaans. Een vergelijkbaar NL blog heb ik nog niet gevonden. Alleen van jonge meiden en dat zoek ik niet. Iets voor jou Lida?! 😉

  1. Ik moet er niet aan denken, Irma. Heb het nu al zo druk en wat Style at a certain age doet is een heel andere tak van sport. Jezelf steeds als voorbeeld geeft veel inspiratie, maar niet iedere vrouw kan haar kleding aan. Ik haal mijn plezier uit vrouwen het mooie in zichzelf te laten ontdekken.

   1. Hahaha dat dacht ik al! Je hebt helemaal gelijk hoor. Van jouw blog leer ik veel meer over wat voor mij van toepassing is. Style at a certain age is meer gewoon leuk om te bekijken.

 4. Ik had Kate Middleton opgezocht om te zien wat je bedoelde. In een hele beige jas is ze idd niet heel mooi. Klopt het dat zij een gedempt-koel kleurtype is?

 5. Beste Lida,
  Ik heb een vraag die me nog steeds bezighoudt. Wat bepaalt de volgorde van je kleurkarakteristieken? Ik ben gedempt warm diep. Ligt de nadruk dan op diep of vooral op gedempt? En wat is het verschil met bv. diep gedempt warm?

  1. Gedempte (gepoederde) warme kleuren die aan de diepe/donkere kant zijn staan jou het mooist. Gedempt is dus je dominante/eerste kleurkarakteristiek, Corina. Bent je op de eerste plaats ‘diep’ dan is dat je dominante kleurkarakteristiek..

Reacties zijn gesloten.