The girl and the machine

Vandaag het verhaal over een hobby die leidde tot 48 truien en het verschil met nu. Hoe je tegenwoordig een trui op maat kunt laten breien bij The Girl and the Machine.

Ik heb hem nog die breimachine. Achtenveertig truien heb ik er op gebreid. Met veel plezier, maar eerlijk is eerlijk soms ook met getier. Het leukste was het ontwerpen van het model, de keuze van de kleuren en de garens, het bedenken en ponsen van intarsia patroontjes. De uitvoering ging met de hand, steken overzetten en vele, vele malen de slede overhalen.

Aan deze hobby van mij moest ik terugdenken toen ik een jaar geleden de website van The Girl and the Machine ontdekte. Twee jonge Nederlandse vrouwen kwamen op het lumineuze idee truien, vesten en jurken op maat te gaan breien. Bij het op maat breien heb je namelijk nauwelijks restafval en je krijgt als consument een trui die helemaal naar je zin is. Een ronde hals of liever een V-hals, lange of driekwart mouwen? Het kan allemaal. Het zijn prachtige truien, vesten en jurken in subtiele kleuren en gemaakt van heel fijne merinowol.

OVER THE GIRL AND THE MACHINE

‘Stel dat je een vacht mocht kiezen, als een dier, hoe zou die er dan uitzien?’ Deze vraag fascineerde Rosanne van der Meer (1979) en Annelie Ansingh (1975) vanaf de dag dat ze elkaar leerde kennen op de modeacademie. ‘De vacht van een dier is individueel, beschermt, past perfect, is mooi, duurzaam en evolutionair gezien succesvol. Wat als wij dit concept konden aanbieden aan mensen?’

In de jaren die volgden, verdiepte Rosanne zich, naast haar werk als patroontekenaar/samplemaker en later als ontwerper van handbreipatronen, in 3D breien. Annelie, die na de modeacademie weer was teruggekeerd naar de reclame, bleef meewerken aan het concept. Na hun eerste pogingen ‘3D knitwear on demand’ werkend te krijgen in 2016 begonnen de contouren van een bedrijf zich af te tekenen. Sinds januari 2018 zijn Rosanne en Annelie officieel partners en op een missie om met The Girl and the Machine de wereld een beetje mooier – en beter – te maken

Dat ontwerpen gaat nu op de computer en de uitvoering met een 3D breimachine. En die geavanceerde breimachine staat in Spanje en dat is op zijn zachtst gezegd nogal omslachtig. De vrouwen willen nu zelf investeren in een 3D breimachine en daar is geld voor nodig. Dat geld kunnen ze alleen lenen als ze kunnen laten zien dat er al een groot aantal opdrachten zijn.

Ze hebben een actie bedacht die ik belangeloos wil steunen, omdat ik er van overtuigd ben dat dit de toekomst heeft. Kleding die naar onze persoonlijke wensen en op onze eigen lichaamsmaten gemaakt wordt zal het milieu zo min mogelijk belasten.
Via Kickstarter kun je t/m 20 november 2018 mee investeren. Door het bestellen van een merinoswol trui help je mee om dit merk groot te maken. De eerste 100 Vroege vogels betalen 20% minder. Truien kunnen worden besteld vanaf € 149  Wees er snel bij, op is op!
Je kunt de breisels bekijken en voelen op het KNSM eiland in Amsterdam bij Galerie Rademakers.

En lijkt het breien op een breimachine je wat? Mijn Brother KH 840 breimachine is voor een zacht prijsje te koop. Dit inclusief een voorbed, intarsiaslede, ponskaarten, gebruiksaanwijzingen, boeken en diverse conen breigaren.

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.


6 gedachten over “The girl and the machine”

 1. Dag Lida, wat een leuk artikel. Hier staat nog een Passap met alles erop en eraan. Ik ga deze hobby ook weer oppakken, maar zoals met veel hobby’s , waar haal je de tijd vandaan. Toch maar weer aan de slag. Een fijne dag en ik heb nog steeds veel plezier van onze bezoeken. Groet, Rinske

 2. Dag Lida,

  Leuk dat je aandacht besteedt aan The Girl and the Machine! Ook ik ben op een Brother begonnen KG940) maar ben ‘gevallen’ op de Shima Seiki Wholegarment Machine vanwege de zeer fijne kwaliteit en het feit dat je een kledingstuk uit 1 stuk kunt breien, zonder naden. We zullen zien waar ons avontuur ons brengt! In ieder geval zeer bedankt voor je support.

  Hartelijke groet,

  Rosanne van The Girl and the Machine

 3. Hallo, weet je misschien of er nu of later ook truien van (veel) grovere wol gebreid kunnen worden? Een zgn. “Woontrui”, wijdvallend maar wel met een beetje model, over de billen, kleine zakjes erin, evt elleboogstukken, goeie manchetten en splitjes aan de zijkant. Mag ook een mengsel van wol met een kunstdraad zijn (voor de stevigheid en wasbaarheid). Hier zoek ik eigenlijk altijd naar en heel zelden vind ik iets wat in dit plaatje past. Ben benieuwd.

  1. Ik raad je aan deze vraag op de website van The Girl and The Machine te stellen, Simone!

 4. Dank dat je dit mooie initiatief deelt, Lisa!
  Voor mensen die op zoek zijn naar een trui met een mooie pasvorm, zijn er momenteel voornamelijk vierkante hobbezakken te koop.

Reacties zijn gesloten.