De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)

Waarom grijpen we zo snel naar een neutrale kleur? Omdat we stiekem bang zijn dat kleurencombinaties van ‘echte’ kleuren gauw teveel van het goede is? We hanteren vaak door onszelf opgelegde regels van wat wel en niet kan.

In de tijd dat mijn moeder zo rond de veertig was, werd algemeen aangenomen dat groen en blauw ‘vloekten’. Dat je deze kleuren niet samen moest dragen.
Ik herinner mij dat we voor haar bij C en A een prachtige wollen mantel in een zachtgroene kleur (hemlock) kochten en dat ik haar overhaalde er een donkerblauwe hoed en handschoenen bij te kopen. Het kostte mij enige overredingskracht, maar door de complimentjes die ze naderhand kreeg viel ze snel van haar ‘geloof’.

Om goede kleurencombinaties te kunnen maken moet je iets weten over kleuren. In mijn vorige bericht heb ik je laten zien dat de kleurencirkel de basis kan zijn. Om je geheugen nog even op te frissen: elke kleur op deze cirkel kun je lichter (met wit) of dieper (met zwart) of zachter/gedempter (met grijs) maken.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)

Monochrome kleurencombinaties  Als je een kledingcombinatie maakt met verschillende schakeringen van één kleur maak je een monochrome kleurcombinatie.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)

Complementaire kleurencombinaties Durf je wat meer, dan kun je twee tegenover elkaar liggende kleuren van deze kleurencirkel combineren. Kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen noemen we complementaire kleuren. Rood met groen, violet met geel en oranje met blauw zijn complementaire kleurcombinaties. Je ziet dat je deze kleuren ook in een zachtere (meer gedempte) variant kunt kiezen. Ook bepaal je zelf hoe diep of licht deze kleuren moeten zijn.

De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)

Analoge kleurencombinaties maak je door één kleur te kiezen op de kleurencirkel en die te combineren met de kleuren die links en rechts van deze kleur liggen. Je kunt één kleur als hoofdkleur nemen en de twee andere kleuren gebruiken voor bijvoorbeeld een vestje en een tas.

e complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)

TIP: Probeer je garderobe dit voorjaar te verfrissen met wat kleur. Je kunt immers alle kleuren dragen, het gaat erom dat je die tint van een kleur vindt die jou fantastisch staat. Als je die kennis hebt, kun je vol zelfvertrouwen kleuren combineren.

Op mijn Pinterestborden Kleurcombinaties en Colorinspiration kun je inspiratie opdoen.

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

3 gedachten over “De complete gids voor kleurencombinaties, in vier afleveringen (2)”

  1. Hoi Lida,
    Wat een herkenbaar verhaal! ‘Blauw en groen is boerenfatsoen’, zo werd vroeger bij ons thuis gezegd. Omdat mijn donkerblauwe winterjas een mooie groene voering heeft, kwam ook ik op het idee om blauw met groen te combineren. En nu krijg ik de bevestiging dat het echt kan… Dank je voor deze informatie: ik ben nu zekerder over welke kleuren ik eventueel kan combineren. Het gaat vast een kleurig voorjaar worden!

    1. De kleur van de voering is altijd een goed uitgangspunt als je even niet weet waarmee je een jas(je) of jurk goed kunt combineren. Leuk, Petra, om dat even met ons te delen. Groeten, Lida

  2. Wat een leuke onderwerpen zie ik altijd voorbijkomen van jouw hand, bedankt Lida. Groet Gea

Reacties zijn gesloten.