Een kort kapsel staat dat wel bij mij?

Wil je wel eens wat anders, maar weet je niet of een kort kapsel wat voor je is? Met dit trucje kun je ontdekken of een korte coupe een goed idee is.

Een kort kapsel staat dat wel bij mij?

Heb je het advies gekregen om terug te gaan naar je eigen haarkleur of wil je niet langer je grijze haren verven en overweeg je om een behoorlijk stuk van je haar te laten knippen? Of heb je gewoon zin in een trendy kort kapsel?

De afstand van oor tot kin

John Frieda’s (haarverzorgingsproducten) stylist Giles Robinson heeft een paar jaar geleden een trucje geïntroduceerd waarmee je kunt ontdekken of een kort kapsel je goed zal staan. Je hebt alleen een potlood en een lineaal nodig. En een spiegel of een hulpje! Ga recht voor die spiegel staan en houd het potlood horizontaal onder je kin. De lineaal houd je verticaal, zo dat hij je oorlel raakt. Meet nu de afstand tussen je oorlel en het potlood. Is de afstand minder dan 5,5 cm dan kun je met een gerust hart overgaan tot een kort kapsel. Is de afstand groter dan zal een iets langere coupe (je kunt denken aan een schouderlange bob) je beter staan.

De hoek van de kaaklijn

Volgens Giles Robinson gaat het niet zozeer om de vorm van je gezicht, maar meer om de hoek van de kaaklijn. Ik kan mij daar wel in vinden. Toch ben ik van mening dat ook je gezichtsvorm er toe doet.

Bron afb.: PureWou

De regel van derden

Bij een kort kapsel gaat de focus naar een punt op je gezicht (horizontale lijnen zijn blikvangers). In dit geval van oor tot oor. Die horizontale lijn kan op of net onder je oor zijn. Als we nu de Regel van derden (de Gulden snede) toepassen op het gezicht, dan zie je dat bij de lange gezichtsvorm van Liv Tyler de afstand oor-kin (1/3 deel) te groot is om twee keer op de rest van haar gezicht af te kunnen passen (2/3 deel). Bij de vierkante gezichtsvorm van Annechien klopt het wel. Annechien haar korte coupe geeft, als we de regel van derden toepassen, een harmonieus beeld. Liv staat een langere coupe mooier, omdat een kapsel dat eindigt op haar oorlelletje geen harmonieus beeld geeft.

Een kort kapsel staat dat wel bij mij?

Er zijn altijd uitzonderingen op de regels, maar als je een kort kapsel overweegt heb je nu argumenten in handen om in overleg met je kapper te gaan.

 

Eén gedachte over “Een kort kapsel staat dat wel bij mij?”

  1. Of en kort kapsel bij je past heeft ook te maken met de lengte van je hals en grootte van je hoofd.
    Ik heb een lange nek en verhoudingsgewijs een klein hoofdje, een kort kapsel accentueert beide nog meer.
    Mvg

Reacties zijn gesloten.