Dit maakt de Personal Color Card zo speciaal

Er zijn maar liefst 78 kleurtypes en je ziet in één oogopslag of het kledingstuk de goede kleur heeft. Dat maakt de Personal Color Card zo speciaal.

Dit maakt de Personal Color Card zo speciaal

Wat maakt nu dat ik zo enthousiast ben over de Personal Color Card? Ik geef al meer dan 20 jaar kleuradviezen. In het begin werkte ik met kleurenpaspoorten. Die zagen er aantrekkelijk uit, omdat ze stofjes bevatten.

Er waren zes paspoorten, voor elke dominante kleurkarakteristiek één: warm, koel, helder, gedempt, licht en diep. Om de belangrijke tweede en de derde kleurkarakteristiek aan te geven werden er stofstaaltjes aan toegevoegd. Bij elk afzonderlijk stofstaaltje moest ik met sterretjes aangeven hoe je die kleur het beste kon combineren en welke kleur echt een topper was (drie sterren) en welke kleur iets minder voor je deed (één sterretje). Niet alleen veel werk, maar wat veel erger was voor de klant behoorlijk ingewikkeld.

Nu ik met de Personal Color Card werk zien mijn klanten in een oogopslag wat hun goede kleuren zijn. In elke kaart zitten de drie kleurkarakteristieken die op de klant van toepassing zijn al verwerkt. Kleuren beoordelen tijdens het winkelen is een stuk gemakkelijker geworden en de PCC is ook nog eens handzamer mee te nemen dan het zwaardere kleurenpaspoort. En er zijn maar liefst 78 kleurkaarten voor 78 verschillende kleurtypes.

Voorbeeld 1: Bij de analyse komt naar voren dat bij jou op de eerste plaats gedempte kleuren het mooist staan. Gedempt is je dominante kleurkarakteristiek. Op de tweede plaats moeten je kleuren warm zijn, dit is je tweede kleurkarakteristiek. Ook is het belangrijk dat jij, met je middenbruine haar en bruine ogen, kleuren draagt die aan de diepe kant zijn. (je derde kleurkarakteristiek). Je krijgt van mij de PCC Gedempt Warm Diep mee. Je zus is met jou meegekomen en hoewel jullie veel op elkaar lijken is haar natuurlijke haarkleur een stuk lichter, namelijk licht goudbruin, en ook haar oogkleur is lichter, namelijk hazelnootbruin. Zij krijgt van mij de PCC Gedempt Warm.  De kleuren van deze PCC zijn lichter dan die van jou, ze zitten wat de diepte van de kleuren betreft meer in het midden. Zou niet alleen haar haarkleur nog lichter zijn, maar ook haar ogen bijvoorbeeld zacht petrolblauw, dan krijgt zij de PCC Gedempt Warm Licht mee.

Voorbeeld 2: Bij de analyse komt naar voren dat jouw kleuren op de eerste plaats licht moeten zijn en op de tweede plaats koel. Ook staan gedempte, enigszins vergrijsde kleuren je mooier dan heldere kleuren. Je krijgt van mij de PCC Licht Koel Gedempt mee. Alle kleuren die je op jouw PCC ziet zijn licht koel en gedempt. Maar omdat ‘gedempt’ bij jou op de derde plaats komt zijn jouw beste kleuren minder vergrijsd dan die van het Licht Gedempt Koele type, waarbij ‘gedempt’ op de tweede plaats komt. En ook dat zie je terug in de kleuren op jouw Personal Color Card.


Wil je meer over de kleurkarakteristieken lezen? Ik heb een paar maanden geleden de serie gemaakt Je kleurtype ontdekken in vier stappen


Hoe gebruik je de Personal Color Card – Door eenvoudig de kaart op je kledingstuk te leggen zie je in een oogopslag of de kleur van je kledingstuk past bij de kleuren van jouw PCC. De kleuren van de PCC moeten mooi overgaan in de kleuren van het kledingstuk en elkaar versterken. Hieronder zie je wat ik daarmee bedoel.

Dit maakt de Personal Color Card zo speciaal

Dit maakt de Personal Color Card zo speciaal

Kleuradvies op afstand – Voor de lockdown stond mijn agenda vol met afspraken. En omdat ik nog in de veronderstelling was dat die hooguit een paar weken zou duren, ging ik mijn afspraken verzetten naar een later tijdstip. Toen de werkelijkheid zich aan mij opdrong, ben ik voorzichtig begonnen met deze vrouwen online kleuradvies te geven. De vraag naar kleuradvies op afstand (KLOA) werd mij al regelmatig gesteld, maar daar was ik altijd wat huiverig voor. Zou het wel lukken om aan de hand van foto’s een goed kleuradvies te geven? Nu ik (eind mei 2020) ruim 50 KLOA’s heb gegeven moet ik constateren dat het lukt. Niet in alle gevallen (ik heb drie vrouwen moeten teleurstellen), maar dat komt omdat deze vrouwen hun haar hebben geverfd in een kleur die niet hun natuurlijke haarkleur is. Of omdat de foto’s niet scherp genoeg waren. Kleuradvies geef je aan de hand van de kleuren die je van nature hebt en ik moet op de foto ook de tekening in de iris goed kunnen zien. Ik realiseer mij terdege dat ik dit, op deze manier kleuradvies geven, nooit had kunnen doen zonder mijn jarenlange ervaring.

Voor het KLOA mail je mij foto’s en beantwoord je een aantal vragen. Aan de hand van deze foto’s bekijk ik of ik je een goed advies kan geven. Zo ja, dan geef ik je mijn rekeningnummer en maak ik een uitgebreide handleiding voor je. De PCC wordt naar je opgestuurd. Zie ik geen kans dan laat ik je dat ook weten. Ik wil kwaliteit leveren en mijn goede naam niet te grabbel gooien.

Ook mannen kunnen zich aanmelden voor een KLOA!

Hier lees je meer over een Kleuradvies op afstand

Kleding: kettlewelcolours en perfectlybasics


16 gedachten aan “Dit maakt de Personal Color Card zo speciaal”

 1. Beste Lida,
  Vroeger droeg ik kobaltblauw, fuchsiaroor etc. Tegenwoordig ( ik ben inmiddels 70 jaar)vooral crème en licht cognacachtige kleuren, terwijl mijn haar nog steeds blond is en mijn huid iets Peach. Misschien dat ik met een nieuw kleuradvies weer wat meer kleur in mijn garderobe kan aanbrengen.
  Hartelijke groet,
  Henriëtte Thönissen

  1. Mail mij even, Henriëtte, dan stuur ik je de informatie.

 2. Blijf het knap vinden. En ook knap ingewikkeld. Ik zie bijvoorbeeld echt niet dat bepaalde kleuren in dit blog niet bij het palet horen. Voor mij zijn ze prima. Nee, ben niet kleurenblind. Maar met een pcc de winkel in kom ik waarschijnlijk nog steeds met de verkeerde kleuren naar buiten.

 3. Bedankt Lida! Heel informatief, telkens die 4 voorbeelden met de pcc op een kledingstuk. Het is een extra stimulans om op mijn pcc te vertrouwen wanneer ik in een winkel sta te dubben terwijl ik mij door mijn wimpers een mening probeer probeer te vormen. In een winkel hangen helaas zelden verschillende tinten naast elkaar.

 4. Dag Lida,

  Je probeert voor jezelf de lat steeds weer hoger te leggen . Deze KLOA lijkt me een moeilijke die enkel mensen met jouw jarenlange ervaring aankunnen. Toch moet ik Jean bijtreden : geef mij mijn PCC, maar in de winkel zie ik door het bos de bomen niet meer. In een kledingzaak wordt je met zoveel kleuren geconfronteerd dat je uiteindelijk het noorden kwijt raakt, zelfs met een PCC. Mag ik weten wat je aanrekent voor een KLOA op afstand ?

 5. Grappig, ik vind het juist heel fijn met mn PCC kleding kopen. Als de kaart opgaat in de kleur van het kledingstuk is het goed, ook al staat de specifieke kleur niet op de kaart. Ik begin ook zonder kaart te herkennen welke kleuren goed bij me passen. Dat komt denk ik omdat ik me niet hoef te bekreunen over warm en koel, dat onderscheid vind ik namelijk wel lastig te maken.
  Ik verheug me elke zondag weer op je blog Lida!

 6. Dag Lida,
  Ik blijf het lastig vinden de juiste tinten te vinden. Ik houd daar steeds in gedachte dat ik de gele variant van een kleur zoek voor mijn gedempt warme kleuren, maar dat gaat niet bij elke kleur op. Zou het helpen als het een minder glimmend kaartje is, b.v. mat fotopapier?

  1. Niets in gedachten houden, Tineke, maar de mini PCC als een broche zien. Zou je die dragen op dat kledingstuk? Dan is het de goede kleur voor je.

 7. Dag Lida,
  In aansluiting op Tineke’s opmerking dat ze moeite heeft met de papieruitgave van de kleuren, kan ik daar geheel achter staan.Dat was volgens mij hét grote voordeel van de CMB-paspoorten. Ik koester de mijne al jaren en gebruik hem nog steeds regelmatig. Drie keer een kleuranalyse gehad, twee keer mis, de derde raak. In de loop der jaren, met het ontwikkelen van kleurgevoeligheid, ben ik nu, 72 jaar oud en grijs, “kleurwijs” geworden. Weet bijvoorbeeld dat ook de zachtheid van materiaal ertoe doet in mijn geval. Een rode trui in stugge katoen bijvoorbeeld kan nóg zo van de goede kleur zijn, hij zal beter staan in een zachtere kwaliteit als cachemire of mohair (niet meer van toepassing vanwege de dieronvriendelijkheid). De kleurenstaaltjes die ik bij een van mijn zussen aantrof die enige tijd geleden bij jou is geanalyseerd, vond ik interessant maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan stof, omdat die een beter beeld geven. Kwestie van smaak misschien?

  1. Ben het met je eens dat de stofsoort invloed heeft op de kleur, Agnes. Daar heb ik al meermalen over geschreven. O.a. In dit bericht.

 8. Sinds ik een PCC gebruik kan ik heel snel door een winkel heen 🙂 Twijfelgevallen zal ik ook niet snel meer aanschaffen, want mogelijk blijven ze toch in de kast hangen/liggen. Wel heb ik het gevoel dat de mode meer warme dan koele kleuren heeft.

  1. Fijn om te lezen, Ger! De mode is inderdaad ‘warm’. Dat gaat altijd in golfbewegingen. Nu veel warm, volgende zomer meer neutralen. Na neutrale jaren komen weer meer koele kleuren in de collecties. Ook de economie en de tijdgeest heeft invloed op de mode. Lees dit bericht maar even.

 9. Hallo Lida,
  Ik ben twintig jaar geleden binnen CMB geanalyseerd als Cool Summer. Bij een opfrisser enige tijd geleden bij een ervaren collega van je geanalyseerd via het PCC systeem. Met een volledig ander resultaat. Ik kreeg niet 1, maar 2 kaartjes mee: warm, licht, helder én koel, gedempt, diep. Het verhaal leek toen heel logisch, inmiddels is het alleen maar erg verwarrend. Twee kaartjes, en dan ook nog elkaars tegenpool, kan dat in het PCC systeem of is er in mijn analyse toch iets misgegaan? Overigens, los van mijn verwarrende resultaat, zijn de PCC kaartjes erg handig, je ziet in een oogopslag of een kleur ‘klopt’!

  1. Dat zijn inderdaad tegenstrijdige adviezen, Emma. Bij een Cool Summer horen de kleurkarakteristieken koel en gedempt en ben je gemiddeld van diepte. Na 20 jaar (en inmiddels grijs?) kunnen je kleuren lichter zijn. Ook kunnen je kleuren als je zilvergrijs bent vaak wat frisser zijn, dus iets minder gedempt, iets helderder. Maar opeens warmer terwijl we juist allemaal wat koeler worden na ons vijftigste? Misschien nog eens contact met haar opnemen en uitleg vragen?

Reacties zijn gesloten.