Zeven manieren om slanker te lijken – optische trucjes

Voor het oog kun je centimeters langer lijken. En als je langer lijkt, lijk je meteen ook kilo’s lichter.

Zeven manieren om slanker te lijken

We hebben allemaal wat te verbergen, een buikje, volle armen, brede heupen, om maar wat te noemen. Het domste wat je kunt doen is jezelf vergelijken met modellen, die zijn vaak extreem lang (185 cm) en hun verhoudingen zijn daardoor ook heel anders. Ga niet extreem lijnen om aan dat ‘ideaalbeeld’ te voldoen, zorg dat je met je kleding er op je best uitziet. Ik heb zeven manieren om slanker te lijken voor je op een rijtje gezet. Dat draagt bij aan je zelfvertrouwen en als je weet dat je er goed uitziet straal je dat ook uit. Je zult merken dat mensen je nu ook anders tegemoet treden.

Zeven manieren om slanker te lijken:

Tip 1: Kies zorgvuldig je kleuren. Een opvallende overgang in kleur tussen je top en broek/rok geeft een horizontale lijn en horizontale lijnen werken verkortend. De truc is je te kleden in monochrome kleurencombinaties. Monochrome kleuren zijn kleuren die verschillen in diepte, bijvoorbeeld een combinatie van een lichtblauwe top, een medium blauwe jeans en donkerblauwe laarsjes/schoenen. Maar ook een outfit in analoge kleuren maakt jou voor het oog langer én dus slanker.

Zeven manieren om slanker te lijken

Tip 2: Als iets niet past doe het weg. Haal het in ieder geval uit je kast. Kijk niet naar de kledingmaat, het is maar een getal. De ene maat 42 is de ander niet. Kleding die strak om je lichaam zit maakt je voor het oog dikker dan je bent, maar ook te wijde kleding heeft dat effect. Kleding die niet dikker maakt heeft de goede pasvorm voor jou, zit prettig aangesloten (glijdt langs je lichaam) én laat altijd je slanke punten zien zonder die nadrukkelijk te accentueren. Dat punt kan net onder je borsten zitten of ter hoogte van je taille.

Dit model jurk benadrukt het slankste punt net onder de borsten
De taille wordt subtiel benadrukt

Pasproblemen die je dikker maken zijn:

 1. een te strakke tailleband, je krijgt de zogenaamde muffintop
 2. zakken die uitstaan
 3. te laag kruis
 4. te brede schouders
 5. de naad van je broek die tussen je billen blijft hangen
 6. knopen op spanning
 7. te nauwe mouwen
Zeven manieren om slanker te lijken
muffintop

Tip 3: Investeer in een goede beha. Geef liever iets minder uit aan bovenkleding en koop een beha in een speciaalzaak. Daar wordt je opgemeten en krijg je de beha die bij jouw borsten past. Je zult zien dat je kleding veel mooier valt en dat jij kilo’s lichter lijkt. Je borsten moeten op de goede hoogte zitten, te laag zittende borsten laten je bovenlichaam korter (en daardoor breder) lijken. Maar nog belangrijker: je borsten moeten op die plek zitten waar in de kleding ruimte voor je borsten is gemaakt. Als ze niet op de goede plek zitten zul jij onnodig dikker lijken. Een te strakke beha geeft niet alleen bollingen boven je beha uit, maar ook rollen op je rug.

Tip 4: Maak je broek op de goede lengte. Broekspijpen die op je schoenen blijven hangen zorgen voor horizontale plooien op je enkels en je weet inmiddels: horizontale lijnen verkorten. Lees ook mijn bericht Een kleine verandering een groot effect

Zeven manieren om slanker te lijken

Tip 5: Zorg voor een ononderbroken verticale lijn. Horizontale lijnen verkorten, maar verticale lijnen laten je langer lijken en daardoor weer slanker. Zorg voor een medium tot donkere top en broek/rok en draag er een vestje/jasje in een opvallender of lichtere kleur overheen. Draag het jasje/vestje open, je creëert op deze manier een ononderbroken verticale lijn die jou langer en slanker maakt. Ook met een jasje in dezelfde kleur als je broek/rok kun je slanker lijken op voorwaarde dat je het jasje dan dicht draagt.

Zeven manieren om slanker te lijken

Lees dit bericht De magische kolom van kleur

Tip 6: Draag schoenen die passen bij je benen en enkels. Omdat het in de mode is betekent het niet dat het goed voor jou is. Ik denk nu aan de enkelbandjes en de enkel bedekkende schoenen, ze maken je benen voor het oog dikker en korter. Schoenen met een laag decolleté laten je benen langer en slanker lijken.

Zeven manieren om slanker te lijken

Tip 7: Je rok moet altijd langer dan breed zijn om een verticale lijn te maken. Laat de zoom van je rok ook altijd eindigen op het smalste deel van je been als je stevige benen hebt.

Zeven manieren om slanker te lijken

Nu je zeven manieren om slanker te lijken kent is het niet moeilijk om er goed uit te zien, ook al zitten er wat kilootjes die je graag kwijt wilt. Mijn ervaring is dat, als je je lichaam accepteert zoals het nu is, je ook gemakkelijker afvalt. Als je dat zou willen 😉

6 gedachten aan “Zeven manieren om slanker te lijken – optische trucjes”

 1. Goedemorgen Lida,
  Mijn vraag is nu ben ik breed van boven en heb slanke/ dunne benen wat voor lengte van een rok zou voor mij het beste zijn. Zodat het in balans is met mijn bovenlijf/schouders. Mvg. Babette

  1. Daarvoor moet ik echt meer van je weten. Investeer in een stijladvies online of kom bij mij voor een stijladvies, Babette.

 2. Hallo Lida,

  Heb je ook een tip voor mensen zoals ik met redelijk normaal postuur, maar een uitpuilend buikje? en weinig borstvolume? zou zo graag zo,n heerlijk naar onder toe wijdlopende zomerjurk aan willen, maar als ik mijn buik intrek staat het prachtig, laat ik mijn buik los lijkt het dat ik zwanger ben en daarom zo,n wijde jurk aanheb.
  toch maar korte broekjes blijven dragen?

  vriendelijke groet Lia

 3. Hallo Lida,
  Wat ik eerst vaak mistte op jouw site waren foto’s van hoe het wel en niet moet. Ze staan er steeds vaker op.
  Dat werkt erg verduidelijkend. Bedankt!
  Groet, Marjanne

 4. Beste Lida, ik ben 1m85 lang. Jij noemt dat ‘extreem’ lang. Ik vind het woord ‘extreem’ niet plezierig klinken. Alsof het abnormaal is zo lang te zijn. Vrouwen van 1.60m zijn toch ook niet extreem klein? En als je 90kg weegt ben je dan ‘extreem’ zwaar?
  Bovenstaande tips zijn trouwens voor mij ook geschikt, ik pas ze omgekeerd toe. En verder vind ik het soms een zegen en soms verschrikkelijk onhandig om ‘extreem’ lang en slank (71kg) te zijn. Elk figuur brengt andere uitdagingen met zich mee.
  Hartelijke groet,Maartje

Reacties zijn gesloten.