Groen met blauw combineren (4)

De kleur groen kun je met alle andere kleuren van de kleurencirkel combineren. Al is dit wel afhankelijk van het soort groen. Ook jij kunt dus groen met blauw dragen als je weet wat je kleurtype en kleurcontrast is.

Groen met blauw combineren

Je begint met het bericht over het Color Wheel te verbeteren. Vervolgens zie je zoveel groen in de kledingcollecties dat dat je inspireert tot een bericht over de kleur groen. En dan maak je nog een bericht over deze kleur en vervolgens nog één. Zo werkt dat dan in mijn, op dat moment zeer creatieve, geest. Ik heb deze berichten nu maar even genummerd. Vandaag ‘les 4’ 😉

Groen en blauw liggen naast elkaar op de kleurencirkel en dat betekent dat het kleurcontrast tussen deze twee kleuren lager is dan tussen groen met roze en groen met violet. Zoals je in mijn vorige ‘lessen’ hebt kunnen lezen is het secundaire groen koel noch warm. Naast dit universele groen ligt het koelere blauwgroen en het warmere geelgroen.

De kleur blauw is de koelste kleur die we kennen en geeft met groen de kleur blauwgroen. Kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen noemen we analoge kleuren. Groen, blauwgroen en blauw zijn drie analoge kleuren. Maar ook geelgroen, groen en blauwgroen zijn analoog aan elkaar.

Het Color Wheel is een handig hulpmiddel

Analoge kleuren geven samen een laag tot gemiddeld kleurcontrast. Heb je een laag kleurcontrast in je uiterlijk beperk je dan tot twee analoge kleuren in je outfit. Heb je een gemiddeld kleurcontrast dan kun je drie analoge kleuren combineren.

Met grijs en zwart kun je een kleur neutraler maken. In deze kleurfamilie van blauwen zijn dat grijsblauw en marineblauw. Jeansblauw is ook neutraal, evenals vergrijsd lichtblauw. Neutralen tellen niet mee in het kleurcontrast. Heb je een laag kleurcontrast dan kun je bijvoorbeeld marineblauw met smaragdgroen en aqua combineren.

Groen met blauw combineren
De kleurfamilie blauw

Groen met violet combineert hoedAls ‘warm’ één van je kleurkarakteristieken is, zal een combinatie van universeel groen met het koele blauw niet voor de hand liggen. Je zult dan eerder voor blauwgroen (aqua blauw), groen en geelgroen kiezen. Komt ‘warm’ voor jou op de eerste plaats, kies dan liever voor het iets warmere turquoise in plaats van aqua blauw.

Zomertypes en wintertypes hebben altijd een laag kleurcontrast in hun uiterlijk. Ook herfsttypes  en lentetypes kunnen een laag kleurcontrast in hun uiterlijk hebben als hun oogkleur neutraal is (warmbruin bijvoorbeeld). Ook verandert het kleurcontrast bij warme kleurtypes als ze besluiten hun haar grijs te laten worden.

Durf groen met blauw te combineren. Om je te inspireren heb ik wat voorbeelden verzameld.

Groen met blauw combineren

Meer lezen?

2 gedachten aan “Groen met blauw combineren (4)”

 1. Leuk dat je hier een blog aan besteed.
  Juist een prachtige lange groene rok van Vince gekocht.
  Veel mogelijkheden om te combineren.

  Nu met wit, grijs gemêleerd , licht blauw shirt onder een licht blauw spijkerjasje.

  In de najaar/ winter met een stoere olijfgroene /grijsgroene/ donkerblauwe col of turtletrui.

  Zo mooi dat verschillende groentinten bij elkaar gedragen kunnen worden, iets wat ik jaren geleden vast niet deed.

  Ik merkte dat de verkoopster mij meerdere kleuren liet zien, die zeker passend waren, maar niet bij mij.( bv rosé)
  Ik heb een laag kleurcontrast( zomertype) , maar hou wel van wit om het op te frissen.
  Hoe mooi zachte , vergrijsde, oude kleuren mij ook staan, soms heb ik behoefte aan verfrissing.

  1. Heel blij met je creatieve serie! Echt een aanvulling voor mij, want ik weet goed wat ik kan dragen maar herken met name bij groen vaak niet wanneer het een warme of koele kleur groen is. Zelfs niet met mijm kleurenwaaier in de hand.

Reacties zijn gesloten.