Een Appel is niet altijd rond – het slanke O-silhouet

Het O-silhouet, meestal de Appel genoemd, wordt vaak gezien als een vrouw met een behoorlijk overgewicht*. En dat is onterecht.

Slanke O’s kunnen zich moeilijk in de algemene kledingadviezen voor de Appel vinden. Ze hebben geen trommelbuik en hoeven die dus ook niet te camoufleren. In de wijde tuniekachtige kleding die word geadviseerd voelen zij zich plomp en onaantrekkelijk.

Een Appel is niet altijd rond - het slanke O-silhouet
Het slanke O-silhouet

Wat kenmerkt het slanke O- silhouet:

Een Appel is niet altijd rond - het slanke O-silhouet

Tien kledingtips  voor het slanke O-silhouet:

 1. Schoudervullingen maken niet alleen je schouders rechter, en jouw silhouet pittiger, maar laten ook je borsten kleiner lijken.
 2. Breng de aandacht naar boven door een interessante ketting te dragen boven je borsten, maar onder je sleutelbeen.
 3. Coupenaden voor je borsten moeten in al je tops en jurken zitten. Ze zorgen ervoor dat je kleding niet vormeloos wordt en je niet dikker lijkt dan je bent.
 4. Een diepe V-hals laat niet alleen je bovenlichaam langer lijken, maar ook je borsten kleiner.
 5. Vermijd details op taillehoogte.
 6. Verticale lijnen in je tops die je bovenlichaam langer laten lijken.
 7. De ideale lengte van je tops is op lieshoogte.
 8. Driekwart en lange mouwen maken een horizontale lijn op heuphoogte die de aandacht afleidt van je brede taille.
 9. Zorg dat je jurken en rechte rokjes iets nauwer worden naar de zoom toe, anders lijken je benen onevenredig slank/dun.
 10. Broeken in een recht model en in een stevige stof brengen je onder- en bovenlichaam meer met elkaar in balans.

Een Appel is niet altijd rond - het slanke O-silhouet

*Overgewicht nestelt zich bij elk bodytype op een een andere plek. Kenmerkend voor het O-silhouet is dat de extra kilo’s als eerste zorgen voor een trommelbuik. Later gaan ze ook op de rug zitten. De benen blijven slank.

Meer tips voor het O-silhouet lezen?

 

11 gedachten aan “Een Appel is niet altijd rond – het slanke O-silhouet”

 1. Hallo Lida,
  Ooit ben ik door jouw “gediagnostiseerd “ als iemand met een H-figuur.
  Maar wat is nu het verschil tussen een H-figuur met grote borsten en een slanke O-figuur?

  1. Heb je platte billen en is je taille even breed als je schouders en heupen? En zijn je benen opvallend lang en slank? En meet je bovenlichaam eens op en dan de lengte van je benen, Josée.

   1. Ik ben ook nog niet helemaal mee met het verschil tussen H-bodytype en een slanke O. Het enige dat ik kan bedenken is dat bij een H die zwaarder wordt de benen mee verzwaren?

    1. Het O-silhouet heeft geen verschil tussen de tailleomvang en de omvang van schouders en heupen, Karin. En dat heeft het H-silhouet wel. Daarbij is er ook een verschil tussen de verticale proporties.

 2. Hallo Lida, ik herken mijn lichaam in de foto maar heb een lang bovenlichaam en korte slanke benen. Dan kloppen een aantal tips toch niet meer?
  Vrgr sandy

   1. Maar wat is het dan wel? Ik dacht ook altijd dat ik de appel was, maar ik heb ook een lang bovenlijf en korte benen. Deze zijn wel slank.

 3. Beste Lida,
  Eindelijk herken ik het figuur wat ik zelf ook heb. Mensen zeggen altijd tegen mij dat ik slank ben; maar als ik niet de juiste accenten aanbreng in mijn kleding zie ik er plomp en vormeloos uit met een lengte van 1.72 m en een gewicht van 65 kg. Dank je wel weer voor je verhelderende blik. Ik ben een trouwe lezer van je.
  Hartelijke groet, Christine

 4. Ik denk al heel lang dat ik een V silhouet heb maar na dit artikel begin ik te twijfelen. Wat zijn de meest opvallende verschillen?

  1. Kijk eens bij de kenmerken van het V-silhouet, Maria, dan kun je zelf ontdekken wat de verschillen zijn. Wat ik hierboven al schrijf is dat het O-silhouet geen verschil heeft tussen haar taille, schouders en heupen. Haar bovenlichaam is bijna een vierkant.

Reacties zijn gesloten.