Een broek die lekker zit én er goed uitziet vind je zo

Heb jij ook zo’n moeite een broek te vinden die lekker zit én ook nog wat voor je figuur doet? Deze tips maken het zoeken wat gemakkelijker.

Een broek die lekker zit én er goed uitziet

Jurken en rokken leveren meestal niet zoveel frustraties op als het vinden van een broek die perfect past. De broek is door onze variëteit aan bodytypes een moeilijk kledingstuk. Mannen hebben het op dit gebied een stuk gemakkelijker. Als je weet waar je op kunt letten voor je een broek past, wordt het vinden van dé broek misschien wat eenvoudiger.

De drie belangrijkste factoren voor een broek die lekker zit én er mooi uitziet:

De stijl – wat je allereerst moet weten is welke modellen je het beste kunt vermijden en welke broeken wel wat voor je figuur doen. Je kunt drie basismodellen onderscheiden: de aansluitende (skinny), de rechte en de wijd uitlopende (flared) broek. Het model dat je uitzoekt moet je figuur flatteren.

De stof– denim, corduroy, velvet, gabardine en middelzware mengweefsels (bijv. wol met polyamide) zijn heel geschikt voor broeken. Een broek die lekker zit én er mooi uitziet moet van een stof gemaakt zijn die zijn vorm behoudt tijdens het dragen en comfortabel aanvoelt. Ook moet de stof kreukherstellend zijn.

De pasvorm moet goed zijn voor jouw figuur. Dit garandeert dat een broek lekker zit en jij er aantrekkelijk uitziet. Broeken moeten met name comfortabel in de taille zitten en gemakkelijk over je rondingen gaan zonder ergens te blijven hangen. Waar je op kunt letten als je een broek koopt:

 • Plooien op taillehoogte – dit betekent dat de broek te nauw in de taille is.
 • Rimpels of ‘luchtbellen’ ter hoogte van je kruis of onder je billen – de pasvorm is niet geschikt voor jouw figuur.
 • Rimpels in de knieholte – je broek is te nauw voor je benen.
 • Ingeperste plooien of zijnaden hangen niet recht naar beneden – dit zie je vaker bij goedkope merken. Maar het kan ook zijn dat jij enigszins scheef bent, dat je heup of knie niet (meer) recht staat.
 • De tailleband trekt naar beneden op je rug of aan de voorkant – vrouwen met ronde billen en/of buik hebben hier vaak last van. Op de afbeelding hieronder zie je wat de kruislengte en de zithoogte is. Heb je ronde billen dan zal de kruislengte langer moeten zijn dan bij de vrouw met platte billen. Je zult dan ook op zoek moeten gaan naar een model dat een langere kruislengte heeft. Als je een opvallende buik hebt kan een broek aan de voorkant te laag zitten, maar aan de achterkant goed passen. Voor dit probleem kan een zwangerschapsbroek de oplossing zijn. Bij vrouwen met een hoge heup kan de zithoogte verschillen. Het 8-silhouet bijvoorbeeld heeft een langere zithoogte dan het H-silhouet  De Acht zal dan ook snel het gevoel hebben dat de broek in de taille niet hoog genoeg zit.

Een broek die lekker zit én er goed uitziet vind je zo

 

Een broek die lekker zit én er goed uitziet vind je zo

 • De broek is te wijd op de rug – vaak word je dan verteld dat je een holle rug hebt. Het ligt echt niet aan jouw figuur, maar aan de pasvorm van de broek. Als de broek perfect past over je heupen en billen zal hij in veel gevallen op de rug niet mooi aansluiten. Met name vrouwen met het A-silhouet en het X-silhouet kennen dit probleem. Maar ik (met mijn H-silhouet) heb bij bepaalde modellen ook het gevoel dat ik hem van achteren steeds moet optrekken als ik ga staan. Een simpele oplossing is extra figuurnaadjes aan te brengen op de rug of op een onzichtbare manier elastiek in de band aan te brengen. Op mijn Pinterestbord Zelf kleding maken zie je hoe je dit op een eenvoudige manier kunt doen.

Broeken voor de vrouw met ronde heupen en billen: Brax (model Carola), Gardeur (model Zene) en Angels (model Dolly) en Cambio ( model Parla).

Broeken voor de vrouw met rechte heupen: Cambio (Ros) en Rosner (Alisa) en Cambio (model Renira) en Brax (Mary).

Een broek die lekker zit én er goed uitziet vind je zo

Cambio Renira

Een broek die lekker zit én er goed uitziet vind je zo

Gardeur Zene

 

Meer lezen?

24 gedachten aan “Een broek die lekker zit én er goed uitziet vind je zo”

 1. Mijn probleem bij broeken is dat ik vaak ter hoogte van de heupen ruimte over heb. De taille en pijpen zijn dan goed, maar op mijn heupen sluit hij niet strak genoeg aan. Damesbroeken houden blijkbaar toch rekening met rondingen, terwijl mijn heupen smal zijn. Een maat kleiner is dan te strak in de taille en wordt ordinair strak op de bovenbenen. De modellen van Esprit doen het redelijk voor mij.

  1. Dat is kenmerkend voor de vrouw met smalle heupen, zoals het V-silhouet. Ik adviseer dan ook altijd de broek op dijhoogte in te nemen. Voorwaarde is dat je een model uitzoekt dat geen details heeft op de zijnaad.

   1. Ja klopt, maar idd hebben jeans vaak een dikke dubbele naad op die plek die moeilijk in te nemen is….

     1. Ook het model Angela van Mac is een goede broek, als de Gardeur zuri en de Angel’s cici goed passen.

 2. Dag Lida, goedemorgen, en mag ik aan jouw lijstje ook de NYDJ jeans en broeken toevoegen? Ze hebben een heerlijk hoge taille en een bottum- up lift. Erg fijn…
  Met hartelijke groet, Thea

 3. Boeiend onderwerp weer Lida. Voor mij zeer actueel.Ik zit met hetzelfde als wat ik in de eerdere reactie lees: óf te strak in de taille óf te wijd op de heupen(smalle heupen). Een te lange/korte broek pas je zelf nog wel aan, net als een iets te ruime tailleband. Maar te wijde heupen word een stuk moeilijker om dat zelf te doen vind ik. Daar zit ik altijd mee bij het kopen van een broek.Vroeger was mijn oplossing jongensbroeken, en ze paste.Nu werkt dat niet meer zo makkelijk.Leuk om te lezen Irma, dat Esprit blijkbaar een iets andere snit heeft. Grappig, toen ik je titel las moest ik gelijk aan vroeger denken.De lerares van de naailes zei het zo:”Een rok/broek moet goed staan als je zit en goed zitten als je staat”.

 4. Inderdaad is voor mij het kopen van een broek een ware kwelling. Dat was het altijd al, omdat ik geen heupen heb.Daar is dan nu “ineens” het trommelbuikje bijgekomen, zodat taille- en heupwijdte ongeveer gelijk zijn. Na de nodige shopsessies en een veelvoud aan broeken gepast te hebben, besloot ik nog EEN keer op pad te gaan.Ik ging naar de allergrootste damesmodezaak die ik kende en klampte een verkoopster aan en legde voor de zoveelste keer mijn probleem voor.O, ik heb de perfecte broek voor je !!!!
  ?????….jaja…… zal wel……en die heb ik nu inderdaad; de CAMBIO Renira. Wat ben ik blij.Wel een hele investering; er meteen 2 gekocht.Dank Lida voor je wekelijkse tips: ik kijk er altijd naar uit.hartelijke groet, Maria.

 5. Mijn Moeder (93) had een erg smalle taille dus broeken moesten altijd bij de tailleband ingenomen worden. Omdat de stof daar redelijk dik is vond zij die verschillende naden niet zo fijn aanvoelen. Ik heb toen die taillenaden omgedraaid. Zag er niet uit natuurlijk, maar aangezien ze op haar leeftijd toch altijd truien over de broek droeg zag je dat niet. Heel comfortabel, en dat vond ze op haar leeftijd het belangrijkste!

 6. Dankjewel Lida. Wat vind je van een boyfriend model? Qua figuurtype en ook lengte? Groeten,
  Annelies

  1. Dat is erg leuk als je een ‘vriendje’ hebt. Zo’n jeans doet weinig voor je figuur, maar als je statement wilt maken …. Op mijn Pinterestbord Ageless beauty zie je zelfs vrouwen ‘op zekere leeftijd’ die een boyfriendjeans met verve dragen.

 7. Beste Lyda, dit is een onderwerp naar mijn hart als echte broeken liefhebber. Ik kan het merk ZERRES aanbevelen. Het heeft diverse modellen voor de verschillende bodytypes. Goede kwaliteit met niet teveel elastan. Blijven perfect in model na vele keren wassen en zijn goed betaalbaar. Vriendelijke groet, Era

  1. Beste Lyda,
   Voor mij is de Zerres “Sarah” de beste. Smalle heupen/smalle bovenbenen, maar een iets wijdere hoge taille. met rechte (licht toelopende pijp). Mooie lengte voor mijn 175 cm
   vriendelijke groet, Era

 8. Als je een erg smalle taille hebt, en in mijn geval wel stevige benen, valt het niet mee om een goed passende broek te kopen. Voor een spijkerbroek heb ik het merk Mac vorig jaar ontdekt. Zit mooi, blijft goed van kleur en vorm en in mijn geval, een prachtig sluitende taille. Ik denk dat dit de eerste spijkerbroek is waarin ik geen naden in de tailleband heb gemaakt.

  1. Inge, kun je ook een model aanraden? Want ook Mac heeft diverse modellen..

 9. Broeken(zucht) Maar Mac dream basic zit echt prima. Maat kleiner kopen. Ok je betaalt er wel wat meer voor.Ik heb een a- figuur en last dat broeken in het kruis trekken.

 10. Dag Lida,
  Altijd leuk om je tips te lezen. Ik heb een X figuur en draag het liefst broeken van Cambio type Parla. Sluit mooi aan in mijn wat holle rug en stevige bovenbenen. Hartelijke groet Hanneke

 11. De broeken van Good Morning Universe (Nederlands merk) zijn erg fijn voor een wat voller figuur met ronde billen en volle heupen!

 12. Broeken aanschaffen geen probleem. Ik kan geen geschikte rokken vinden voor mijn figuur 🙁
  Ik koop zelf mc dream broeken. Maar ik merkt dat bij de laatste de taileband lager zit. Zit voor mij dus minder prettig.

 13. Hoi Lida,
  De broeken van Parami, model Celine passen mij, met mijn 8-figuur en platte billen, perfect. Hoge taille en mooi om billen en bovenbenen.

Reacties zijn gesloten.