De contrastniveau’s in je outfit – hoog kleurcontrast

Zo hoog kan het contrast in jouw outfit zijn (2)

Waarom het zo belangrijk is te weten wat de contrastniveau’s in je outfit kunnen zijn? Omdat je dan weet hoeveel kleur je kunt ‘hebben’ en hoe groot het licht-donker contrast in je kleding kan zijn. Heb je een hoog kleurcontrast dan kun je meerdere basiskleuren in één outfit dragen. 

Naar aanleiding van mijn vorige blog kwamen er veel vragen. Ik geef toe ‘contrastniveau’s’ is ook niet een gemakkelijke materie.

En ‘je ziet het pas als je het doorhebt’ om met Johan Cruijff te spreken. Daarom een voorbeeld: stel je een roodharige vrouw voor met blauwe ogen à la Nicole Kidman in haar jonge jaren. Zij heeft twee ‘echte’ kleuren in haar uiterlijk (blauw en oranje). Dit zijn ook nog eens complementaire kleuren. Zij kan uitstekend twee complementaire kleuren tegelijk dragen (bijv. een geel rokje met daarop een paars topje met gele stipjes)  zonder dat Nicole ‘verdwijnt’ in deze kleuren. Trek mij, met maar één ‘echte’ kleur in mijn uiterlijk (grijs haar en zeegroene ogen), nu deze combi aan en je zult als eerste mijn kleding zien. Ik ‘verdwijn’ in een outfit met twee complementaire kleuren.  Met mijn laag kleurcontrast staat een outfit in een neutrale kleur (bijv. een lichtgrijs jurkje met witte stipjes) met een meloenrood vestje erover veel mooier. Zo’n outfit geeft een harmonieus beeld met mijn natuurlijke kleuren.

JE KLEURCONTRAST VERANDERT ALS JE GRIJS WORDT

Grijs is immers een neutraal, een mix van zwart en wit. De enige kleur die je nu nog hebt is je oogkleur. Zoals gezegd had Nicole Kidman in haar jonge jaren een hoog kleurcontrast. Complementaire kleurencombinaties en drieklank kleurencombinaties stonden haar in die tijd geweldig. Nu ze grijze haren heeft verft ze het in een blonde kleur. Dit omdat roodharige vrouwen zelden mooi grijs worden én grijze actrices in Hollywood niet gezien worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engelse actrices, zoals Helen Mirren of Judy Dench.

Hoe hoog de contrastniveau's in je outfit kunnen zijn wordt bepaald door de contrastniveau's in je uiterlijk

 

De contrastniveau's in je outfit - hoog kleurcontrast
KLEDINGCOMBINATIE MET DRIE KLEUREN VAN DE DRIEKLANK

Je ziet op onderstaande afbeelding dat Nicole’s contrastniveau’s zijn veranderd.  Zowel wat haar kleurcontrast betreft als het licht-donkercontrast. Complementaire kleurencombinaties zijn nu te veel van het goede voor haar. Daarom is het ook zo belangrijk om elke vijf jaar een kleurenanalyse te laten doen.

Hoe hoog de contrastniveau's in je outfit kunnen zijn wordt bepaald door de contrastniveau's in je uiterlijk

Nu kan Nicole zich beter beperken tot analoge kleurencombinaties of combinaties van twee kleuren van de drieklank. De voorbeelden hieronder hebben allemaal een laag tot gemiddeld licht-donker contrast.

Hoe hoog de contrastniveau's in je outfit kunnen zijn wordt bepaald door de contrastniveau's in je uiterlijk

Lees ook:

2 gedachten over “De contrastniveau’s in je outfit – hoog kleurcontrast”

  1. Goedemorgen Lida. Je blog is weer heel herkenbaar. Omdat mijn reactie op je blog van vorige week nogal lang werd besloot ik onderstaand voorbeeld niet meer te noemen. Enkele jaren geleden heb ik mij laten verleiden tot het kopen van een vrolijke zonnige zomerjurk  van “In Two” met veel rood en geel in grote patronen/bloemen met hier en daar een licht of donker accent. Ik had er bijpassende schoenen bij. Een hele  leuke jurk voor zomerse dagen. Ik had zelf echter het gevoel dat je vooral de jurk zag ipv mij. Ik verdween letterlijk in de jurk. Dat is op foto’s goed te zien. Ik heb bruin haar, bruine ogen, een lichte huid en een “donkere” uitstraling. Vroeger werd mij weleens gevraagd of mijn haarkleur natuurlijk was. In zonlicht had het een prachtige warm bruine gloed. Mijn nu beginnende grijze haar  laat ik  kleuren. De kapper mengt enkele kleuren en voegt ook iets warms toe maar als het te donker uitvalt vind ik het  te hard. Door higlights wordt het nu zachter en ’s zomers lichter. Dan draag ik ook zachtere kleuren in mijn kleding.

    1. Leuk om van een ervaringsdeskundige te lezen dat kennis van contrastniveau’s echt helpt om er goed uit te zien. En dat je ze ook al vaak onbewust toepast.

Reacties zijn gesloten.