Wat draag je naar een gala – dresscode gala

Wat draag je naar een gala - dresscode gala

December is de topmaand wat betreft het aantal feestelijke bijeenkomsten dat wordt georganiseerd. Word je uitgenodigd voor een gala, realiseer je dan dat het woord ‘dresscode gala’ sterk is gedevalueerd. Elke prijsuitreiking, studentenbal of kapperswedstrijd wordt al snel een ‘gala’ genoemd. Meestal staat op een uitnodiging voor zo’n gala de dresscode black tie of soms zelfs ‘feestelijke kleding gewenst’.

Dresscode gala – Voor een groot gala (bal, gala, staatsbanket, opera en formele diners) is de dresscode altijd white tie. Dit betekent dat je in vol ornaat kunt verschijnen. De man gaat gekleed in rokkostuum (met een white tieen als vrouw word je geacht in het lang te gaan. Zo’n avondjurk draag je met juwelen en eventueel lange handschoenen. De jurk sluit bijna altijd strak om de heupen en de taille en laat een stuk van de rug en het decolleté vrij. Op weg naar het gala draag je als vrouw een lange avondjas, maar ook een stola van een luxe stof of bont behoort tot de mogelijkheden. In de avond draag je gouden sieraden, nooit zilver. Diamanten mogen volgens de etiquette zelfs alleen ’s avonds worden gedragen.

Wat draag je naar een gala - dresscode gala
Black tie

Staat er op de uitnodiging black tie dan verschijnt de man ’s avonds in een smoking (met een zwart vlinderstrikje) en volstaat voor de vrouw een feestelijke jurk, de zogenaamde cocktailjurk, met een lengte van net boven de knie tot op de enkel. Een cocktailjurk is elegant en relatief informeel met een klein decolleté en blote schouders. Je draagt er altijd een dunne panty onder. De jurk wordt gedragen met bijpassende sieraden, schoenen en een tas. Vermijd opzichtige sieraden, tassen met een schouderband, te lichte en te glanzende schoenen. Een jurk van zijde of taftzijde is het mooist. Meestal wordt het haar opgestoken bij een cocktailjurk.

Je lingerie moet passen bij je jurk. Met een blote rug en een diep decolleté kun je plakcups gebruiken als versteviging voor je borsten in plaats van een strapless beha. Let er bij het passen op dat je voldoende bewegingsvrijheid in je jurk hebt. Zijde geeft veel minder mee dan bijvoorbeeld wol en een cocktailjurk mag beslist niet knellen.