Een lang of kort bovenlichaam? – Zo kom je erachter

Kennis van je lichaam is belangrijk, omdat het zoveel gemakkelijker wordt er goed uit zien. Zo ontdek je of je een lang of kort bovenlichaam hebt.

Heb je een lang of kort bovenlichaam? - Zo kom je er achter

Ik kreeg onlangs als reactie op een STOA van een klant te horen  “Ik heb geen kort bovenlichaam, zoals jij aangeeft, maar juist een lang bovenlichaam. Want badpakken zijn altijd te kort voor mijn bovenlichaam”. Deze klant was langer dan de gemiddelde lichaamslengte waar de confectie vanuit gaat.
Haar bovenlichaam was niet extra lang, maar haar hele lichaam was te lang voor het badpak. Dit voorval bracht mij op het idee om nogmaals iets te schrijven over de verticale proporties van ons lichaam. En ditmaal over hoe lang of kort het bovenlichaam kan zijn.

Heb je mijn bericht Zo ontdek je of je lange of korte benen gelezen? Dan weet je dat je met een simpel rekensommetje uit kunt rekenen of je de ideale beenlengte hebt. Nu laat ik je zien dat je ook op een eenvoudige manier kunt bepalen of je een lang of kort bovenlichaam hebt.

 • Meet de afstand van je oksel tot je taille (A)
 • Meet de afstand van je taille tot je lies (B)

Heb jij een lang of kort bovenlichaam? - Zo kom je er achter

Een lang of kort bovenlichaam? - Zo kom je erachter

Door deze maten te vergelijken weet je of je een lang of kort bovenlichaam hebt.

 • Is A korter dan B, dan heb je een kort bovenlichaam
 • Is A langer dan B dan heb je een lang bovenlichaam
 • Is A gelijk aan B dan zijn je verticale proporties in balans

Om een harmonieus beeld neer te zetten is het belangrijk dat je bovenlichaam in balans komt met je onderlichaam. Vrouwen met het H-silhouet, het V-silhouet en het O-silhouet hebben in de meeste gevallen een kort bovenlichaam, maar daarentegen lange benen. Het 8-silhouet heeft een kort bovenlichaam, maar ook korte benen. Het A-silhouet heeft in verhouding een lang bovenlichaam en korte benen. Het X-silhouet is in balans, maar heeft daarentegen een kort middendeel.

Een kort bovenlichaam:

 • Draag een top met verticale lijnen. Dat kan een blouse zijn met een fijn streepje of een jasje met verticale figuurnaden.
 • Draag je top altijd over je broek of rok, dus stop hem er niet bij in. Tenzij het een heupbroek is.
 • Vermijd jurken met een naad en/of een riem op je taille. Wil je er toch een dragen kies dan een smalle riem in de kleur van je jurk.
 • Als je slank genoeg bent kun je je taille op onderstaande manier accentueren. Draag de top of spencer over je rok of broek en accentueer je taille met een smalle riem in de kleur van je top.

Een lang of kort bovenlichaam? - Zo kom je er achter

 • Draag een dessin in je top in combinatie met een effen broek of rok. Dit verbergt je natuurlijke taille. En de overgang tussen het dessin en het effen onderstuk laat je bovenlichaam langer lijken dan het in werkelijkheid is. Dit effect kun je ook bereiken met een kleurverschil tussen je top en het onderstuk (zie afb.).
 • Wat je beslist moet vermijden is de aandacht te brengen naar je natuurlijke taille door een broek of rok met een hoge taille te dragen en/of de taille te accentueren met een brede riem.

Kennis van je eigen lichaam is belangrijk, omdat het zoveel gemakkelijker wordt er goed uit zien. Zo kom je er achter of je een lang of kort bovenlichaam hebt.

Een lang bovenlichaam:

 • Door je lange bovenlichaam lijken je benen korter. Het is belangrijk kleding te kiezen die je benen langer laat lijken.
 • Ga voor jurken met een A-lijn of een empiretaille. Deze stijlen suggereren een taille die hoger zit dan je natuurlijke taille. En ze laten je benen daardoor langer lijken.
 • Draag je blouse in je rok/broek en laat hem niet bloezen.
 • Kies broeken en rokken die hoog op je taille eindigen. Heupbroeken kun je beter vermijden, want je benen zullen alleen maar korter lijken.
 • Vermijd tops die (bijna) je navel laten zien. Het zal bij jou eruit zien alsof je ze te heet hebt gewassen.
 • Draag korte jasjes, die op je net over je heupbeen eindigen. Ook een bolero kan erg leuk staan.

Jouw aangeboren gevoel voor schoonheid

 • Schoenen met een hak en in de kleur van je kleding op je onderlichaam verlengen je benen. Voor de zomer kun je schoenen in de kleur van je huid kiezen.

Heb jij een lang of kort bovenlichaam? - Zo kom je er achter

Als je meer wilt weten over hoe jij je het beste kunt kleden voor je bodytype, investeer dan in een STOA (stijladvies op afstand).

6 gedachten aan “Een lang of kort bovenlichaam? – Zo kom je erachter”

 1. Beste Lida,

  Volgens eerdere metingen naar silouet heb ik volgens mij het x figuur. Nu heb ik mijn verticale proporties gemeten en blijk ik in verhouding langere benen te hebben B 98 A 85.
  Dit strookt niet meer met het X figuur ivb accentueren van de taille.
  Kan dit?

 2. Dag Lida,

  Wat ik visueel al zag is nu bevestigd door de afmetingen : ik heb een kort boven lichaam, de proporties zijn bijna in evenwicht. Enkele jaren geleden bestelde ik bij jou een STOA en dit klopt nog steeds, ook met het ouder worden en het lichaam puddinggewijs inzakt. Ik volg je stijlregels nog steeds heel rigoureus. En je wekelijkse blog is een aanvulling op je STOA. Bedankt Lida.

 3. Heel leuk om deze blogjes te volgen en je lichaam eens op een andere manier te bekijken ! En wat je zelf in de spiegel ziet is misschien soms net even anders dan wat anderen zien, of wat een meting je vertelt. De bekende blinde vlek .
  Zo had ik de neiging om mezelf te zien als vrij klein, propperig , met een kort bovenlichaam. Maar geleidelijk begin ik in te zien dat dat misschien niet zo is. Ik ben 1.66 m , m’n boven – en onderlichaam blijken even lang ( volgens het meettestje hierboven ) en met de maten 92-70-92 heb ik misschien eerder een zandloperfiguur dan dat ik ‘propperig’ ben ? Bedankt voor je informatieve blogs , Lida.

  1. Je hebt gelijk, Annemarie, we hebben vaak een blinde vlek als het om ons lichaam gaat. Objectief naar jezelf kijken is moeilijk. Daarom is het foto’s maken voor het Stijladvies op afstand soms confronterend. Jij was te negatief over jezelf en ook dat maak ik veel mee. Dank voor je leuke reactie!

Reacties zijn gesloten.