Er goed uitzien op het beeldscherm – vanuit huis werken

Nu videobellen en videoconferences de norm lijkt te worden kun je maar beter goed voorbereid op dat beeldscherm verschijnen. Hoe ga je het beste gekleed? En wat kun je nog meer doen?

r goed uitzien op het beeldscherm - beeldbellen en vergaderen

Lucy reageert met de noodkreet: Beste Lida. Je hebt mij geanalyseerd als gedempt warm. Inmiddels werk ik in mijn praktijk kinderfysiotherapie alleen via beeld bellen. Wanneer ik mezelf in het scherm zie, valt me op dat ik er vaal en een beetje kleurloos en later op de dag moe uitzie. Terwijl ik de combinaties en make- up draag, die mij normaal goed staan. Heb jij een advies hoe ik dat kan opfrissen? Groet Lucie

Ik had hier kort op kunnen reageren met ‘ Je ziet er niet alleen moe uit aan het eind van de dag, maar je bent ook moe‘. De hele dag achter een computer bellen en vergaderen is vermoeiend. Je bent zeer geconcentreerd bezig om maar niets te missen. Bij fysiek contact nemen we ongemerkt al veel signalen op, die we missen bij het videobellen of een videoconference. Neem op tijd een pauze en ga even naar buiten als het kan.

Wat laat je zien –  Een rustige achtergrond, niet dat leuke behangetje, heeft de voorkeur. Ook hoeven mensen niet te zien welke boeken jij leest. Alles waar wat valt te lezen/kijken leidt de aandacht af van wat jij wilt overbrengen. Heb je geen rustige achtergrond? Hang een wit laken voor de boekenkast. Werk je met Zoom of Team (zie tip van Els onderaan dit bericht) dan kun je ook een achtergrond kiezen.

Er goed uitzien op het beeldscherm – een goede belichting is belangrijk. Dat betekent dat het daglicht (niet het volle zonlicht) van voren op je gezicht moet vallen. Dit kun je, voordat je nu meteen met een interne verhuizing aan de gang gaat, eerst met je mobiele telefoon testen. Heb je geen goed licht dan kun je overwegen een led ringlamp aan te schaffen.

Zorg dat het oog van de camera op je computer op ooghoogte zit. Gebruik je een laptop dan kijk je naar beneden en dat is niet echt flatteus. In deze video wordt dat goed uitgelegd. Leg een stapel boeken onder je laptop en test even hoe jij nu in beeld komt.

Laat je handen zien – Zit niet zo dicht op het beeldscherm dat men alleen je gezicht ziet. Handen zijn belangrijk, met handgebaren ondersteun jij niet alleen jouw verhaal, maar je wekt ook meer vertrouwen.

Staan of zitten – Ook je houding is belangrijk voor er goed uitzien op het beeldscherm. Maak een actieve indruk, laat je onderarmen rusten op het tafelblad en buig wat naar voren. Als je snel de neiging hebt om onderuit te zakken, kun je proberen het staande te doen. Maar dat is ook afhankelijk van de duur van de vergadering (die zou sowieso nooit langer moeten duren dan een half uur).

Wat draag je – Draag kleuren die je flatteren. Vermijd drukke dessins, in het bijzonder strepen. Mijn voorkeur gaat uit naar effen kleding. Kijk maar naar Annechien Steenhuizen en Eva Jinek, die gaan zelden in dessins gekleed. Ook draag je geen drukke sieraden, zoals bengelende oorbellen en armbanden. In de video hierboven merk je dat het zachte olijfgroen de aandacht naar haar gezicht (gedempt-warm kleurtype) brengt. De kleur rood doet het minder op het scherm, blauw daarentegen weer goed.

Haar en make-up – Hoe moeilijk het ook is, nu we geen kapper kunnen bezoeken*, zorg dat je haar fatsoenlijk zit. Er is maar een klein gedeelte van jou in beeld en dat moet er zo goed mogelijk uitzien. Breng foundation (eerder te licht dan te donker!) aan en teken je wenkbrauwen subtiel bij. Je ogen zijn het communicatiecentrum. Dit betekent niet dat je je ogen zwaarder opmaakt, want dat heeft een averechts effect. Een neutrale oogschaduw, een zeer dun lijntje (alleen boven je oog) en mascara is voldoende. In het grijze verleden ben ik ooit op TV geweest (in de 5uurshow, wie kent die nog?) en daar heb ik, toen ik werd opgemaakt, geleerd dat je oogschaduw ook nat kunt aanbrengen. Hij dekt dan beter. Of je kunt eerst een klein laagje foundation aanbrengen, zodat de eventuele roodheid van je ooglid gecamoufleerd wordt en de oogschaduw beter blijft zitten. Een blusher en een iets glanzende lippenstift in jouw goede kleur rood (die vind je ook onderaan je Personal Color Card bij jouw ‘roden’) en je bent er klaar voor.

En … wees er alert op dat je onverwacht wel eens van top tot teen in beeld kunt komen.  Dus beperk het er goed uitzien op het beeldscherm niet alleen tot je bovenkant.

ringlamp


* Dit bericht heb ik in het begin van de Corona lockdown geschreven

 

12 gedachten aan “Er goed uitzien op het beeldscherm – vanuit huis werken”

 1. Wat een goede tips, hier heb je wat aan. Ik gebruik zelf een oud scherm voor een diaprojector achter mij.

 2. Bij Teams en bij Zoom kun je kiezen uit een aantal standaard-achtergronden. Google maar even, het is heel eenvoudig. Probleem opgelost!

 3. Bruikbare tips, zeker nu! Ik kijk altijd erg uit naar je blogs Lida.
  De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik sinds het advies zo weinig mogelijk het gezicht aan te raken, geen make-up meer draag. Dat helpt me enorm om van mijn gezicht af te blijven; ik heb geen jeuk bij mijn ogen en wenkbrauwen meer. Het valt me op dat ik er desondanks fit uitzie en een warme uitstraling heb, ik denk dat dat komt omdat ik vorig jaar mijn garderobe heb aangevuld naar “mijn” kleuren.
  Over de techniek: sommige tools staan je toe om een foto naar goeddunken als achtergrond in te voegen. Sommige mensen kiezen dan voor palmenstranden en tulpenvelden, maar die leiden nogal af. Je kunt die optie ook gebruiken om een effen achtergrond toe te voegen zodat alle aandacht naar jezelf gaat . Als je met meerdere schermen werkt, realiseer je dan ook dat je tijdens een videoconferentie recht in de monitor moet kijken, waar de camera zit. Ik heb al een paar keer een vergadering meegemaakt, waarbij de ogen van de spreker raar naar een kant draaiden van tijd tot tijd. Ik durf te wedden, dat die dan even naar zijn spiekbriefje op de andere monitor keek!

 4. Beste Lida. Hartelijk dank voor het uitgebreid beantwoorden van mijn vraag. Ik ga bet morgen allemaal uitproberen. Ik heb het naar een aantal vriendinnen gestuurd en die waren er ook erg blij mee.
  Petje af voor je professionele adviezen!
  Groet Lucie

  1. Graag gedaan, Lucy! En wat fijn die aanvullende tips van Anet, Janneke en Els

 5. Beste Lida,

  Dit is echt een unicum in je adviezen. Je bent een pittige dame die heel goed weet wat leeft in onze huidige maatschappij.
  Mogen we ook een advies verwachten over het dragen van mondmaskers ? De komende maanden en zelfs jaren worden die niet enkel een veiligheids item, maar ook een mode item. Kleuren en prints, combinaties met kledij, met je haar en gezichtskleur…. ik heb er nog nooit wat over gelezen in de media omdat het ook niet aan de orde was tot nu toe. Iets voor jou ?
  Groeten,
  Diane

  1. Daar zeg je mij wat, Diane, daar ga ik eens over nadenken.

 6. Goede tips. Thx! Ik heb in mijn werkkamer tl licht, en merk dat ik daardoor goed overkom op zoom/teams.

 7. Hallo Lida
  Ik had de link van de lippen stift aan geklikt, waarom worden kleur types omgedraaid, zo staat er gedempt Koel en Koel en gedempt, en zo zie ik meerdere!
  Hoor graag hoe dat is bedoeld!

  1. Dat zijn verschillende kleurtypes, Gerry! Ik leg dat allemaal uit. Kijk even onder Menu of kijk bij de categorie Kleurtypes

   1. Hallo Lida.
    Bedankt voor de informatie, ik ga het nalezen!
    Groeten Gerry Simon

Reacties zijn gesloten.