Het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Wat is mijn ervaring waard? Zijn er echt meer gedempte types dan heldere types? Of krijg ik veel gedempte types voor een kleurenanalyse omdat ze in het vier-seizoenen-systeem tussen wal en schip vallen? En wat is precies het verschil tussen een gedempt-koel en gedempt-warm type?

Regelmatig krijg ik in mijn studio vrouwen die ooit geanalyseerd zijn als herfsttype en met de kleuren uit hun waaier niet gelukkig zijn. Ze vinden de kleuren te opvallend en voelen zich er niet prettig bij. Na analyse blijkt dat ze een gedempt-warm type zijn, waarbij gedempte (vergrijsde) warme tinten mooier staan. Op zich was de vorige analyse niet verkeerd, maar door de beperking van het vier-seizoenen-systeem kwamen deze vrouwen in het vakje ‘herfsttype’ terecht en kregen de algemene kleurenwaaier voor het herfsttype mee.

Mijn ervaring is dat door de beperkingen van het vier-seizoenen-systeem vooral de gedempte vrouwen vaak in het verkeerde ‘seizoen’ worden geplaatst. Ook vrouwen die als zomertype (of soms zelfs als lentetype) zijn geanalyseerd, blijken na analyse in gedempt-koele kleuren pas echt tot hun recht te komen.

Hier zie je het verschil tussen gedempt-koel en gedempt-warm type – Mischa Barton is een gedempt-warm type en Ellen Pompeo is een voorbeeld van een gedempt-koel type Het verschil zie je op deze twee foto’s.

Links een voorbeeld van het gedempt-koele type en rechts het gedempt-warme type. Wat meteen opvalt is het verschil in huidtint. De natuurlijke haarkleur is bij het rechter model bij de scheiding goed te zien. Ze heeft het haar iets opgelicht, blonder gemaakt, maar dit past goed bij haar huidtint. Het linker model heeft een koelere huidtint, probeer je eens voor te stellen dat zij haar haarkleur zou oplichten. De frisse uitstraling die ze nu heeft zou helemaal weg zijn en het zou haar zelfs ouder maken. Vrouwen met asblond haar vinden hun haarkleur vaak saai en gaan helaas snel over tot blonderen.

Wat deze twee kleurtypes gemeen hebben:

Het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Heb je:

 • een beige huidtint
 • goudblond tot middenblond, iets rossig blond of ‘peper en zout’ haar
 • zacht hazelnoot, topaas, bruin of grijsgroene ogen

Verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Dan staan gedempt-warme kleuren je mooier

Heb je:

 • een ivoor of beige huidtint (soms met sproetjes)
 • licht tot midden asblond of ‘peper en zout’ haar
 • zacht petrol, grijsgroen, blauwgrijs of zacht chocoladebruine ogen

Verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Dan staan gedempt-koele kleuren je mooier. Gedempt-koele vrouwen met chocoladebruine ogen worden vaak onterecht als ‘wintertype’ geanalyseerd. Dit is waarom het zo belangrijk is het hele plaatje van haar, huid en ogen mee te nemen in de analyse.

Het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type

Kom je er niet uit? Dat kan, want het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type is niet gemakkelijk te zien. Beide kunnen bijvoorbeeld geringe verschillen in hun oogkleur hebben. Wil je zeker weten hoe je er op je best uit kunt zien investeer dan in een kleurenanalyse.

Lees ook:

Op mijn Pinterestborden Soft-warm en Soft-cool vind je meer voorbeelden                

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

9 gedachten over “Het verschil tussen een gedempt-koel en een gedempt-warm type”

 1. Na zelf een kleur-en stijlanalyse beleefd te hebben bij Lida , blijf ik met veel plezier haar blog lezen.
  Ik kan iedereen aanbevelen om haar eens te bezoeken. Zij heeft mij duidelijkheid gegeven.
  Voor mij was de verwarring, dat ik na een vorige analyse toch onduidelijkheid bleef houden of de kleuren wel allemaal stonden.
  De conclusie van de analyse is dat ik een gedempt-licht kleurtype ben. Ik zit wat mijn kleuren betreft tussen het zomertype en lente type in.
  Ook is duidelijk geworden wat mijn stijl is.
  Advies over stijl, stoffen en assecoires heeft mij erg geholpen.
  Weg uit de kast wat niet meer bij me hoorde.
  Ik heb een kledingruilparty gehouden en het geld geschonken aan een goed doel.
  Ook wat voor jullie?

  1. Tjeetje, Berna, het lijkt wel een reclame praatje. Dank je wel! Mhg, Lida

 2. Ik ben getypeerd als “diep en warm”. Gedempte kleuren staan me niet mooi, heldere daarentegen erg mooi. Warme tinten op zich maken me bleek. Ik ben best wel bruin van tint, kleur na blootstelling aan de zon altijd eerst rood op later op de dag, maar verbrandt niet. De dag erna ben ik bruin(er). Heb veel rood in mijn huid.
  Kan ik een combi zijn van diep, warm en helder? Of ligt het voor de hand dat warm niet klopt en koel moet zijn? Alvast dank en hartelijke groet!

  1. De kleurkarakteristieken diep, warm en helder gaan goed samen. Wat belangrijk is te weten wat je eerste, tweede en derde kleurkarakteristiek is. Jouw kleurconsulent moet je dat hebben laten zien, Cecilia.

   1. Dank voor je snelle reactie Lida! Diep is de eerste karakteristiek. Contrastrijk is belangrijk. Verder is het me niet duidelijk gemaakt helaas.

 3. Lida, wat vind ik het geweldig en verhelderend hoe je alles uitlegt en met voorbeelden verduidelijkt. Dank je wel.

 4. Hoi Lida, ik ben door jou geanalyseerd als gedempt warm. Wat leuk dat je de verschillen tussen de gedempte herfst en zomer een keer uitlegt. Ik heb inderdaad een warme huid die goudkleurig gebronsd bruint in de zomer. Weinig kleurcontrast en ton-sur-ton in mijn kleding pas ik toe en voel ik me inmiddels ook prima bij. Zwart draag ik nauwelijks meer alleen onder de middellijn. De lippenstift blijft (na heel wat gexperimenteer) bij mij toch redelijk opvallend als kleuraccent omdat ik vind dat dat me ophaalt. En nu lees ik ook dat highlights (prima oplossing bij grijze haren) prima kunnen bij het gedempt warme type, zit daar nog een grens aan qua aantal tinten lichter? Groeten Nienke

  1. Twee tinten lichter is het maximale, Nienke. En houd er rekening mee dat te blond boven de veertig vrouwen eerder ouder maakt dan jonger. Overleg altijd met je kapper om teleurstellingen te voorkomen. Mhg, Lida

Reacties zijn gesloten.