Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype

Wat bij je vriendin goed staat kan heel anders bij jou staan. Je kunt hetzelfde bodytype hebben als je vriendin, maar een ander lichaamstype.

Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype

Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype – Nadat ik de reactie van Ruth op mijn blog Waarom zijn we vaak zo on tevreden over ons uiterlijk had gelezen, bedacht ik mij dat ik het nog niet zo expliciet heb gehad over het verschil in lichaamstype en welke stoffen daarbij passen. Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype is misschien niet meteen duidelijk. Je kunt hetzelfde bodytype (bijvoorbeeld het X-silhouet) hebben als je vriendin, maar toch een ander lichaamstype. Om het verschil in lichaamstypes uit te leggen gebruik ik Wiiliam Sheldon’s indeling (Somatotype) naar drie lichaamstypes: Ectomorf, Mesomorf en Endomorf.

Het ectomorfe lichaamstype heeft een smalle botstructuur, weinig spiermassa en een tenger lichaam. Deze vrouwen kunnen eten wat ze willen en behouden tot op hoge leeftijd dezelfde kledingmaat. Hun lichaamsbouw vraagt om stijvere stoffen met meer structuur, want als ze zich kleden in dunne soepelvallende stoffen, zoals chiffon, kunnen ze er ‘stakerig’ en vormeloos uitzien. Een meer stijve stof zal iets afstaan van het lichaam en het zo meer vorm geven. Een poplin of organza blouse bijvoorbeeld staat deze vrouwen beter dan een blouse van dunne zijde. Voorbeelden van ectomorfe vrouwen: Audrey Hepburn, Kate Moss en Sarah Jessica Parker.

Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype

Het mesomorfe lichaamstype heeft een atletisch bouw, zichtbare spieren en haar gewicht blijft redelijk op pijl, al moet ze wel op de pondjes letten. Zit ze boven haar gewenste gewicht dan valt ze gemakkelijk af. Ze kan worden gekarakteriseerd als ‘stevig’, haar bovenarmen en -benen voelen stevig aan. Ben je meer dit type dan moeten je stoffen enigszins stijf zijn, maar ook valling hebben. Je kunt denken aan een soepele denim. Voorbeelden van mesoforme vrouwen: Halle Berry, Madonna en Jessica Alba.

Wat bij je vriendin goed staat kan heel anders bij jou staan. Toch hebben jullir allebei het X-silhouet. Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype

Het endomorfe lichaamstype heeft een natuurlijke zachtheid. Ze komt gemakkelijk aan en extra gewicht gaat er weer moeilijk af. Ben jij meer dit type dan ben je op je mooist in soepel vallende stoffen die gemakkelijk over je rondingen glijden en daar niet blijven hangen. Soepel vallend wil niet zeggen ‘dun’, maar is de manier waarop een stof valt. Een dikke jersey bijvoorbeeld valt soepel, maar is niet dun. Deze vrouwen hebben vaak problemen met het vinden van een goed passende jeans en zullen hem niet lang achter elkaar dragen, omdat de stof te stug en niet comfortabel is voor hun lichaamsbouw. Voorbeelden van endomorfe vrouwen: Scarlett Johansson, Christina Hendricks en Jennifer Lopez.

Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype

Kun je veranderen van lichaamstype? Als je zo prachtig gewelfd bent als Jennifer Lopez wordt je nooit een Kate Moss, hoe je ook je best doet op de sportschool. Voor alle duidelijkheid: je bodytype heeft geen relatie met de lichaamstypes die ik hier beschrijf.  Sarah en Scarlett hebben allebei het X-silhouet, maar een ander lichaamstype.

Waarom deze lichaamstypering?  Het is een goede manier om je eigen lichaam nog beter te leren kennen. Juist omdat veel vrouwen zich vergelijken met andere vrouwen kan dit een stap voorwaarts zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen. Want mijn credo is: ‘Hoe meer je over jezelf weet hoe gemakkelijker het is er goed uit te zien’. Bij een stijladvies van op afstand wordt dit aspect altijd meegenomen.

BewarenBewaren

3 gedachten aan “Het verschil tussen je lichaamstype en je bodytype”

  1. Ik ben altijd lichtelijk jaloers geweest op mijn zus, het ectomorf type, terwijl ik meer een mesomorf ben met een, zoals mijn Moeder altijd zei: een holle bolle haptoet. Nu wij beiden de zestig gepasseerd zijn, zie ik bij haar toch iets meer rimpels dan bij mij. Als je dus wat dikker ben heeft het op een gegeven moment tóch voordelen.

  2. Ik ben ook zeker een ‘mesomorf type’ , en met brede schouders en een slanke taille w.s iets tussen een V en een X in . Ik heb overigens absoluut geen ‘holle bolle toet ‘, haha , eerder het tegenovergestelde .

Reacties zijn gesloten.