Je kleden in harmonie met je persoonlijkheid

Ben jij op dit moment niet helemaal gelukkig met je kleding en kledingstijl? Dan kan het zijn dat jouw kleding niet laat zien wie jij bent, niet in harmonie met je persoonlijkheid is.

Je kleden in harmonie met je persoonlijkheid

Dit is het laatste blog in de reeks van vier waarbij ik de begrippen Yin en Yang introduceer. Je hebt al gemerkt dat het een perfect hulpmiddel is om anders naar je kleding, maar ook naar je fysieke verschijning te kijken. Nu laat ik zien hoe je yin en yang kunt gebruiken om anders naar jouw kledingstijl te kijken. Hoe jij jouw kleding in harmonie met je persoonlijkheid kunt brengen en zo een persoonlijke stijl ontwikkelt.

Je vraagt je misschien wel eens af of het nu echt uitmaakt wat je aanhebt. Als voorbeeld zie je hieronder vier foto’s van Helen Mirren. Mocht er geen lichtje bij je gaan branden: op mijn Pinterestbord Ageless beauty heb ik diverse foto’s van haar staan. Ze is een Britse actrice en als je een beetje filmgek bent, ken je haar wel (‘Woman in gold’ is een o.a. film met haar in de hoofdrol).

Op foto#1 is haar kleding meer yang (duidelijke schouderlijn, grote kraag, kapsel met weinig beweging, opvallende lippenstift). Op foto#2 is haar kleding meer yin (laag kleurcontrast, dessin met ronde vormen, dunne soepelvallende stof, vestje). Als je naar foto#2 en foto#3 kijkt, zie je dat deze kleding eerder yin dan yang is. Op foto#4 maakt ze haar yang jurkje (aansluitende pasvorm, donkere kleur) meer yin door de lichte sjaal, het ‘ceintuurtje’ en de oorbellen. De eerste foto valt behoorlijk uit de toon, dit is acteerwerk en laat niet de echte Helen zien. Ben je het met mij eens?

Je kleden in harmonie met je persoonlijkheid

Als je kleding draagt die in harmonie is met je persoonlijkheid (identiteit), krijg jij het gevoel van ‘dit ben ik’ en kom je ook op andere mensen ‘echt’ over. De kunst is nu je innerlijk en uiterlijk in harmonie te brengen en een persoonlijke kledingstijl te ontwikkelen die ook past bij de situatie. Zoals Helen dat doet op de laatste drie foto’s.

Echte schoonheid ontstaat wanneer jij volledig zichtbaar bent in je kleding. Ik geef toe dat het niet altijd even gemakkelijk is om je in alle situaties in harmonie met je persoonlijkheid te kleden. Maar – ik heb het al vaker gezegd – hoe meer je over jezelf weet hoe gemakkelijker het wordt. Kennis van je goede kleuren en bodytype helpen daarbij, maar ook de bewustwording van welke stijl(en) bij jou passen, jou naar voren laten komen. Echte schoonheid ontstaat wanneer jij volledig zichtbaar bent in je kleding.

Je kunt Helen’s persoonlijke stijl definiëren als romantisch: ze houdt van kant, transparante en soepelvallende stoffen en modellen die haar vrouwelijke rondingen goed uit laten komen. Een romantische kledingstijl heeft veel yin elementen in zich.

 • Persoonlijke stijlen met meer yin: romantisch, natuurlijk en creatief.
 • Persoonlijke stijlen met meer yang: dramatisch, klassiek en gamin

De elegante kledingstijl is een persoonlijke stijl die zowel yin als yang elementen in zich heeft. Deze stijl wordt meer yin met lichtere kleuren, een lager contrast en zachte soepelvallende stoffen. Met rechte en/of verticale lijnen, geometrische dessins en met veel structuur wordt deze stijl meer yang.

Nu je weet hoe yin en yang elementen in je kleding en in je fysieke verschijning communiceren (zie mijn vorige berichten), kun jij jouw persoonlijkheid met kleding en accessoires tot uitdrukking brengen. Begin met de kleding die al in je kast hangt. Combineer ze met accessoires en kledingstukken die meer yin of yang maken, afhankelijk van wat je wilt uitstralen. Speel er mee tot je de juiste balans tussen je innerlijk en uiterlijk hebt gevonden.

Je kleden in harmonie met je persoonlijkheid

Je kleden in harmonie met je persoonlijkheid

Vorige berichten:

4 gedachten aan “Je kleden in harmonie met je persoonlijkheid”

 1. Dag Lida, natuurlijk heb je gelijk, ze is Veel mooier en beter gekleed als ze zichzelf is. Zij is toch zo leuk, hele goede filmster , Calender Girls was ook zo’n leuke film.
  Heel leuk alles over Yin en Yang.

  Groet, Hetty

 2. …Ook ik ben een grote fan van Helen Mirren, evenals van Meryl Streep. Twee fantastische vrouwen die een voorbeeld zijn van waardig en modieus ouder worden.
  Voorbeelden om na te volgen!

 3. Ziet er echt veel beter uit, past meer bij de vrouw. Ik vraag me wel eens af hoe we dat bij mannen toe kunnen passen. Het yin en Yang kan ik nog begrijpen maar vind het soms best moeilijk om voor de man iets leuks te bedenken naast spijkerbroek en een leuke trui in de juiste kleur.

  1. Voor je inspiratie, ik heb op mijn Pinterest een bord Men’s style. Ik geef alleen nog kleuradvies aan mannen, geen stijladvies meer. Met spijt, maar moest keuzes maken nu ik het steeds drukker krijg.

Reacties zijn gesloten.