Maak een foto van je outfit als je een ‘detailkijker’ bent

Als je eerder naar de details van een kledingstuk kijkt dan naar het geheel van je outfit kan het helpen een foto van je outfit te maken.

Maak een foto van je outfit als je een ‘detailkijker’ bent

De aanleiding voor dit bericht is een ontdekking – Ik leef al heel lang samen met hij die niet genoemd wil worden. Deze lieverd maakt in mijn ogen regelmatig een misser als hij kledingstukken combineert. Op welke manier ik ook heb geprobeerd hem de grondbeginselen bij te brengen, het lukt mij niet zijn kleedgedrag te veranderen.

Jarenlang ben ik ervan uitgegaan dat kleding hem niet echt interesseert. Maar wat ik dan weer niet begreep dat hij, als hij in een kledingzaak mooi werd aangekleed, wel in een keer alles wilde kopen (toch wel ijdel). Waarna het gekochte vervolgens in de kast bleef hangen. Het is misschien goed om te weten voor ik verder ga, dat kleding voor hem op de eerste plaats fijn moet zitten (natuurlijke stijlpersoonlijkheid). Dan kom je volgens hem uit bij een jeans en een ‘lekkere’ trui. Om van mijn gezeur af te zijn heeft hij het liefst, als we uitgaan, dat ik zijn kleren klaarleg. Ik begrijp wel dat het niet altijd gemakkelijk is om met een vrouw te leven die van kleding haar beroep heeft gemaakt.

Wat ik pas later heb ontdekt is dat er verschillende manieren van kijken zijn. Hij die niet genoemd wil worden gaat van details naar het grotere geheel. Als hij naar zichzelf in de spiegel kijkt blijft zijn oog hangen op een onderdeel van zijn outfit. Hij neemt niet in een oogopslag zijn hele uiterlijk waar, maar gaat van detail naar detail. Terwijl ik van het grote geheel naar de details ga. Ik zie eerst het hele plaatje en zoom dan in op de details, hij ziet eerst de details en neemt dan het grotere geheel waar. Dit verschil in kijken was een eyeopener voor mij. En later ook voor veel van mijn klanten als ik ze erop wees, samen voor de spiegel staand.

Of je nu goed op details let of dat je het grote geheel gemakkelijk ziet heeft te maken met aanleg. Sommigen onder ons denken in details en komen vanuit de details naar het grote geheel. Anderen denken vanuit het grote geheel en komen daarna tot de details.  Maar zoals dat met veel dingen is, je kunt leren anders te kijken. In de spiegel kijken helpt niet als je wilt zien of de ene combinatie beter staat dan de andere als je een ‘detailkijker’ bent.

Maak een foto van je outfit als je een ‘detailkijker’ bent

Wat kan helpen is een foto van je outfit maken. Je kijkt op een foto naar jezelf zoals je naar een ander kijkt. Je zult ontdekken dat je nu eerder naar het totale beeld kijkt en je daarna pas afvraagt wat er wel (of niet) klopt aan je kleding. Door naar het grote geheel te kijken maak je je ook minder zorgen om de details. Die er vaak minder toe doen dan je denkt als je naar de hele outfit kijkt. Dit nog als tip voor hen die het allemaal te goed, te perfect willen doen.

Maak een foto van je outfit - een opmerkelijke ontdekking
Er kan altijd wel iets verbeterd worden aan een outfit, maar dit ziet er toch leuk uit?

Maak dus een foto van je outfit, ook als je in de paskamer staat. Dit helpt om anders naar jezelf te kijken en kan miskopen voorkomen.

5 gedachten aan “Maak een foto van je outfit als je een ‘detailkijker’ bent”

 1. mijn lieverd is ook een kleding Voldemort. ik leg altijd zijn kleding klaar. hij zou nog in pyjama naar zijn cliënten stappen. bij hem is het desinteresse. geen wrong way of looking.
  fijne sinterklaasdag en alvast beste wensen voor het nieuwe jaar.

 2. Hartelijk dank voor deze blog.
  Mijn man leert al wat beter te combineren, maar soms gaat het nog mis.
  Hij ziet wel direct of er bij mij iets niet klopt. Eerst pakte hij zijn overhemden op volgorde en heeft het liefst dat ik alles klaarleg en loopt graag in hele oude (werkkleding voor huis en tuinonderhoud), had altijd kantoorbaan.
  Het voorbeeld: dame met te veel accentkleuren: ook ik had de neiging mijn rode schoenen/rode riem en rood jasje vaker bij elkaar te dragen en heb ingezien dat minder meer is. Die neiging heb ik nog wel met oorhangers en een ketting of sjaal. Ook de overige verbeterpunten zijn leerzaam.
  Niet eerst details zien: doe ik ook bij het zien van een mooie tuin ,schilderij en inderdaad op een foto.
  Ik maak sinds 2 jaar selfies en zie ook goed wat mij goed staat en wat er anders kan.

 3. Wat leuk om te lezen. Herkenbaar en toch ook weer nieuwe informatie. Ik weet dat ik ook zo’n detailkijker ben, en nog vrij perfectionistisch ook. Best irritant, vooral voor mijzelf 😆. Ik heb het echter ook nooit zo bekeken dat het per mens verschilt hoe je een outfit bekijkt.
  Ik had al wel al doende geleerd dat ik beter een selfie kan maken. (Met een timer, want als ik mijn man een foto laat maken van mij, dan krijg ik hele korte beentjes hahaha.) Maar op die manier heb ik wel ontdekt dat diverse colberts mij slecht staan omdat de lengte niet goed is, en ook waarom ik sommige – die wel lang genoeg zijn- beter alleen open draag (de sluiting zit dan op onhandige of onflatteuze hoogte).

 4. Tip: mijn lief liep 10 jaar geleden in grof geblokte houthakkershemden. Ik heb hem een stijl- en kleuranalyse door Lida cadeau gedaan voor zijn verjaardag! Sindsdien gaat het advies mee bij winkelen, heeft hij een ander superkapsel en ziet hij er elke dag geweldig uit! Ook door de reacties van anderen: het heeft zijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. Nog altijd blij mee!
  En die foto ga ik ook uitproberen. Dank weer, Lida!

Reacties zijn gesloten.