Formele kleding gewenst – wat draag je dan?

Als formele kleding gewenst is, wat doe je dan aan? Nu de schoenen van onze nieuwe minister van volksgezondheid en de kleding van de dames op het bordes zoveel stof doet opwaaien dit oude, maar ook zo actuele bericht nog een keer

Formele kleding gewenst - wat draag je dan?

Als formele kleding gewenst is of zoals voor de bordesfoto ‘tenue de ville’ de kledingcode is, wat draag je dan? Zodat je niet, zoals een paar dames op het bordes, uit de pas loopt? Lees mijn bericht Als tenue de ville de dresscode is.

Kledingcode Tenue de Ville

Marja mailt mij haar kledingdilemma: Ik moet voor mijn werk eigenlijk een pak dragen, maar ik heb daar een hekel aan. Welke alternatieven kun jij mij voor formele kleding aanraden?

In een formele werkomgeving dragen mannen een pak met een licht overhemd en een stropdas met een niet al te opvallend dessin. Als jij je niet prettig voelt in een pak, kun je deze kenmerken van formele kleding als uitgangspunt nemen, zodat jij met je kleding naadloos aansluit op de bedrijfscultuur. Een pak heeft:

  1. een duidelijke structuur
  2. een kraag
  3. mouwen
  4. een neutrale kleur
  5. een klassieke styling

Als je geen pak wilt dragen, terwijl dat wel van je wordt verwacht, verzeker je er dan van dat je kleding de bovenstaande kenmerken van een ‘pak’ heeft, zodat je conservatief genoeg oogt.

  1. Een duidelijke structuur wil zeggen dat je kleding van een stof is gemaakt die van zichzelf al wat stevigheid heeft. Een te losse of te lichte (dunne) stof oogt niet zakelijk. Ook geeft een ingezette mouw aan een kledingstuk meer structuur dan bijvoorbeeld een raglanmouw.
  2. Een kraag – kijk uit naar kleding met een kraag of een hoge halslijn of iets dat daar op lijkt. Bijvoorbeeld een blouse met een sjaalkraag of in jurkje met een lagere halslijn in combinatie met een sjaal.
  3. Mouwen – als de mannen op je werk een pak met stropdas dragen, moet je als vrouw altijd je armen bedekken. Kijk uit naar kleding met een halve, driekwart of lange mouw. Dan denk ik niet aan een shirtje/blouse dat je onder een overgooier draagt, maar bijvoorbeeld een jurkje met een driekwart mouw.
  4. Neutrale kleuren komen zakelijker over dan opvallende kleuren. Je hoeft er echt niet als een grijze muis bij te lopen, breng kleur aan met een blouse, sjaal en accessoires. Maar houd het bescheiden. Te veel kleur wordt geassocieerd met vrije tijd en lol in plaats van met serieus met je werk bezig zijn. Draag om die reden ook liever effen stoffen dan stoffen met een dessin.
  5. Klassiek gestyled – hoe formeler je werkomgeving hoe formeler jouw outfit. En dat betekent een rok/jurk i.p.v. een broek. Combineer deze kledingstukken met een jasje. Mag een broek in jouw branche, dan draag je deze ook met een jasje in een iets andere kleur en stofsoort. Dit geeft jou het gevoel dat je geen formeel ‘pak’ draagt, maar je ziet er toch heel verzorgd in uit.

Formele kleding gewenst - wat draag je dan?

Lees ook:

.

2 gedachten aan “Formele kleding gewenst – wat draag je dan?”

  1. Beste Lida,

    Ook al kan ik als pensionada bijna altijd dragen wat ik wil, toch lees ik al je blogs, ook deze over formele kleding. Er valt me nu een vraag in
    over panties: je schrijft dat je bij tenue de ville panties draagt die donkerder zijn dan je schoenen, hoe moet ik me dat voorstellen? Vaak heb je dan toch zwarte of donkerblauwe schoenen aan? En is dat altijd de regel bij donkere kleding
    ( een van mijn basiskleuren is bv marine), mag je daar nooit huidkleurige kousen bij aan of moeten die dan ook marine zijn? Evenzo bij zwart? Of hangt dat van de gelegenheid af?
    De enige keren dat ik me enigszins feestelijk/“netjes” kleed is voor een concert ( al hoeft dat tot mijn verdriet ook niet echt meer…) of voor een feestje.
    Dank voor je nuttige adviezen en alvast voor je antwoord

    Hartelijke groet,

    Jeannette

Reacties zijn gesloten.