Beperk je eens tot tien kleuren in je kast- garderobemanagement

Je weet inmiddels je kleurtype, maar toch hangt je kast bomvol en heb je nog steeds het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken? Probeer dan dit eens.

Beperk je eens tot tien kleuren in je kast- garderobemanagement

Nu de dagen warmer worden krijg je wellicht zin om wat nieuws te kopen. Kleding wordt in deze crisistijd met flinke kortingen aangeboden, maar voor je in de verleiding komt iets nieuws aan te schaffen, raad ik je aan dit eens te proberen.

Beperk je tot tien kleuren in je kast.

 • Drie neutralen: die vormen de ruggengraat van je garderobe. Ze zijn met name geschikt voor broeken, jassen, jacks, blazers, tassen, schoenen en riemen. Jeansblauw is ook een neutraal én je kunt ‘jouw kleur wit’ in de zomer als neutraal gebruiken.
 • Drie pastels: die je in principe gebruikt voor je topjes en blouses, maar in de zomer ook als een neutraal kunt gebruiken (zie hierboven).
 • Drie basiskleuren die je fantastisch staan. Eén basiskleur kan de kleur van je ogen zijn. Maar, en dit is afhankelijk van het kleurcontrast in je uiterlijk, kan het ook de complementaire kleur van je ogen zijn. Basiskleuren gebruik je voor tops, truien, jurkjes, sjaals, vestjes, rokken, broeken enz.
 • Een accentkleur – dat kan je lievelingskleur zijn of een trendkleur. Idealiter komt hij ook voor in je Personal Color Card. Maar is dit niet het geval, beperk hem dan tot een armband, tas, schoenen of riem en draag hem in ieder geval ver van je gezicht.

Zo begin je:

 1. Open je kledingkast en kijk welke kleur je meteen opvalt. Is het je lievelingskleur of een ‘die doet het altijd wel’ kleur? Houd deze kleur in gedachten.
 2. Leg je zomerbroeken op een stapel op je bed. Doe dit ook met je truien, vesten, shirtjes, rokken, jurken en jasjes.
 3. Sorteer elke stapel op kleur. De neutralen onder, vervolgens de basiskleuren en de pastels bovenop.
 4. Benoem de kleuren en schrijf ze op. Eerst voor je broeken, rokken, tops enz. Doe dat in vier kolommen: neutralen, pastels, basiskleuren en accentkleuren.
 5. Maak foto’s van de stapels als geheugensteun.
 6. Ga na deze klus naar de huiskamer en verwen jezelf met een kop thee/koffie of een glas wijn (pas op, het alcoholgebruik is al behoorlijk gestegen nu we verplicht thuis zitten ;)). Neem de tijd en zonder naar je aantekeningen te kijken probeer je minimaal drie kledingstukken uit je zomergarderobe te benoemen die, wat de kleur betreft, je een fijn gevoel geven.
 7. Je hebt nu al drie van de tien kleuren. En misschien kom je wel tot meer. Deel ook deze kleuren weer in naar neutralen, basiskleuren en pastels.
 8. Ga aan de slag met het schema dat ik voor je heb gemaakt (het pdf bestand vind je onderaan dit bericht). Zoek kleurpotloden of viltstiften. Als je daar niet over beschikt kun je ook stukjes uit tijdschriften en reclamefolders knippen en opplakken.
 9. Vervolgens kijk je welke kledingstukken in dit schema passen en wat er nog ontbreekt om meer combinaties te kunnen maken.
 10. Leg alle kleding die niet past in jouw schema in een doos onder je bed of op zolder. Probeer met deze 10 kleuren eens een paar weken te leven. Mis je een kledingstuk, dan haal je dat weer te voorschijn. Maar ik weet zeker dat veel kleding in die doos blijft liggen en dat je uiteindelijk een overzichtelijke kledingkast krijgt.

Je kunt dit pdf-bestand downloaden en printen.

 

10 gedachten aan “Beperk je eens tot tien kleuren in je kast- garderobemanagement”

 1. Wat een goed plan. Ik heb ws
  wel 20 kleuren in de kast liggen/hangen. Tijd om te snoeien dus In de zomer draag ik wat andere kleuren dan in de winter want ‘s zomers wordt mijn haar een stuk blonder.. Het is een hele klus maar ik zou het eigenlijk moeten doen. Benieuwd met welke kleuren ik verder ga

  1. Echt doen, Jean! Je zult ook op langere termijn merken dat deze klus plezier en gemak geeft.

 2. Kan neon green voor een koel helder winter type ?

  Mijn beste kleur is kobald blauw en daar heb ik erg veel van eigenlijk veel van het merk juffrouw jansen . In de nieuw collectie zit ook neon green past dit bij mijn kleur type ?

 3. Bedoel je hiermee verschillende tinten van een kleur Lida? Ik heb bijvoorbeeld verschillende tinten rood in de kast- tomaatrood, meer roestrood, en een warme steenrood. Idem groenen.

  Ik heb de afbeelding gedownloaded en ga eens een schema maken voor de zomer, en later voor de winter. Het lijkt me een handige manier om naar je kleding te kijken!

  1. Nee, rood is rood,Janneke! Ook al zijn het verschillende uitvoeringen. Je hoeft je ook niet te beperken in het aantal kledingstukken, als je dat maar in de kleuren doet.

 4. Beste Lida.
  Dank voor dit advies. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan, omdat het zo overzichtelijk was.
  Het was leuk om die stapeltjes te zien en de logica erin. Na jouw advies ben ik al veel consequenter kleding gaan kopen. Ik kon nu vrij snel zien wat de neutralen voor mij waren en denim was eigenlijk een verrassing. Vandaag heb ik een leuke spijkerrok aangedaan, die al twee jaar in mijn kast hing. Wel frisjes, maar ik was er tevreden over. Drie pasteltinten valt niet mee!!! Maar als licht oranje onder mijn accentkleur oranje mag vallen, kan lila er toch bij. Dat is dus een beetje smokkelen.
  Groet Lucie

  1. Ook jouw kleur wit is een pastel, Lucie! Maar inderdaad een zeer lichte versie van een basiskleur is ook een pastel.

 5. Wauw!!! wat een fantastisch bericht weer!!!
  Wist even niet hoe het aan te pakken nieuwe items aan te schaffen!!!
  En dan dit geweldige stappenplan!!! Maar moet glimlachen om de
  10 kleuren, mijn kledingkast bestaat uit 4 kleuren:
  zwart, grijs, blauw en grijs.
  Nu met het kastgarderobemanagement en het pdf bestand kan ik
  aan de slag.
  Hartelijk dank Lida voor al jouw uitgebreide mailberichten. Top!!!

Reacties zijn gesloten.