De plissérok – hij kwam, zag en overwon

Je hebt van die kledingstukken die voorzichtig hun intrede doen en daarna niet echt meer uit de collecties verdwijnen. Dat is de plissérok. Een rok met veel mogelijkheden.

De plissérok - hij kwam, zag en overwon

De plissérok zou zomaar zo’n kledingstuk kunnen zijn. De skinny is daar ook een voorbeeld van. Zelfs nu wijdere modellen broeken het modebeeld overheersen, is de skinny nog reuze populair.

Ik ben gaan zoeken in mijn afbeeldingen en ontdekte dat ik de plissérok voor het eerst heb gebruikt in 2016, in deze afbeelding met de coltrui, en in 2017* in mijn bericht Feestelijke kleding is de dresscode.

Zo draag je een coltrui met flair

Feestelijke kleding is de dresscode - wat trek je dan aanVier jaar later, in mijn bericht Neutralen zijn niet saai.

Neutralen zijn niet saai - het koel-gedempt kleurtypeEn onlangs in mijn bericht Comfortabele truien nog een keer. Wat verklaart de populariteit van dit model rok? Ik heb er vanochtend in bed (altijd mijn beste moment om te peinzen) een paar verklaringen voor gevonden.

De plissérok:

 • Is gemakkelijk te combineren. Je kunt er iets overheen dragen, zoals een trui, maar ook je taille accentueren als je er een topje bij in draagt. Ook je schoeisel maakt niet uit. In de winter met een laars/laarsje en in de zomer met sneakers of een sandaaltje.
 • Maakt je langer en slanker. De smalle verticale plooitjes hebben een verlengend effect en omdat de stof in de meeste gevallen vrij dun is, voegt deze rok geen volume toe op de heupen.
 • Is comfortabel. Je kunt je er vrij in bewegen zonder dat je een overdaad aan stof om je benen hebt hangen.
 • Kun je bijna het hele jaar door dragen. Juist omdat de stof niet erg dik is, kun je hem met een zomers topje combineren, maar ook met een dikke trui, vest of een blazer.
 • Kun je elegant stylen, maar ook stoer. Dat maakt dat hij multi inzetbaar is, je kunt hem voor zowel naar je werk als naar een feestje dragen. Maar hij voelt zich ook thuis bij verschillende persoonlijke stijlen.

De plissérok - hij kwam, zag en overwon


Waar je op kunt letten
:

 • Hoe langer de rok, hoe korter het laarsje wat je eronder kunt dragen.
 • Ben je aan de korte kant combineer hem met een monochrome kleur top. En draag hem zo kort mogelijk, zonder dat het tuttig wordt.
 • Ben je aan de lange kant, weet dat een plissérok je nog langer kan laten lijken. Dat voorkom je door grote kleurverschillen tussen je top en rok aan te brengen.
 •  Heb je een duidelijke taille? Laat die zien door er een riem bij te dragen of een kleurverschil tussen je top en rok.
 • Het gladde en/of glanzende uiterlijk van de rok vraagt om een tegenhanger, wil je een interessant plaatje neerzetten. Dat kan een wollen trui(tje) zijn of een riem met textuur. En omgekeerd kan een plissérok van een matte stof wel wat glans gebruiken, dan kun je denken aan een zijden blouse of top.
 • Dit model rok is minder geschikt voor vrouwen met ronde heupen en/of ronde billen. De plooitjes gaan uitstaan en voegen zo niet alleen volume toe, maar in het geval van ronde billen hangt de zoom ook niet meer recht.
 • Wil je er een lange blazer of vest over dragen? Denk aan de regel van derden.
 • Omdat een plissérok recht valt kun je volume op je bovenlichaam toevoegen (één van de drie stijlregels), maar doe dit niet als je het V-silhouet of het O-silhouet hebt.

*Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt breng ik een bericht, dat volgens mij nog nieuwswaarde heeft, een paar jaar later opnieuw uit. Nadat ik het (zonodig) ‘bij de tijd’ heb gemaakt.

Zoek je inspiratie? Ik heb op mijn Pinterestaccount een bord Plissérokken gemaakt.9 gedachten aan “De plissérok – hij kwam, zag en overwon”

 1. Beste Lida. Wat een leuk onderwerp. Ik kijk al vaak naar plissérokken, maar dacht dat dat mijn H figuur daar niet geschikt voor was.
  Waar koop ik een leuke? Het luefst geen zwart?
  Groet Lucie

  1. Google ‘plissérok ‘, Lucie, en dan wordt het moeilijk om een keus te maken 😉

  2. Je ziet ze in alle winkels, online en live. Van fake leer tot satijn, jersey enz. En natuurlijk alle kleuren.

 2. Ik ben duik op plissé rokken, heb er ook verschillende. Ik heb ook een grijze fluwelen. Wat zou je aanraden om daarop te dragen? Ik draag er meestal een kanten zwarte trui op, maar vind t dan vaak te dun op t zware fluweel.

 3. Best Lida,
  Heb je ook een advies over de lengte? Ik ben 1.67 m en draag confectiemaat 36. Ik heb al jaren een mooie plissé rok in de kast hangen die ik echter nooit draag. De zoom valt op mijn kuit en hij is daarmee denk ik te lang voor mij. Tijd om de schaar er in te zetten? Wat adviseer jij?

  Vriendelijke groet,

  Eliza

  p.s. Veel dank voor je inspirerende blogs. Ik heb er in de loop van de tijd al heel veel ideeën door opgedaan.

  1. Ga voor de spiegel staan, Eliza, en rol de tailleband een paar keer om en ontdek zo wat de beste lengte voor je is. Dit heeft namelijk ook te maken hoe je hem combineert.

 4. Ik heb een V-silhouette en denk dat een plisserok me niet mooi staat omdat deze al vanuit de taille uitloopt en ik heb geen smalle taille en wel buik. Rokken die vanaf de heup uitlopen staan me wel heel goed . Klopt het wat ik denk? Overigens vind ik skinny jeans, ook een klassieker, ook veel bodytypes niet mooi staan.

  1. Er zijn ook plissérokken met een gladde heuppas, dan voeg je op je buik geen volume toe. Laat de top eindigen halverwege je buik. En kijk dan wat het effect is, Maria!

Reacties zijn gesloten.