Zo licht of donker kunnen je kleuren zijn – de goede kleurhoogte

De kleurhoogte geeft aan hoe licht of donker jouw kleuren kunnen zijn. En dat is afhankelijk van de kleur van je haar en je ogen.

Hoe licht of donker kunnen je kleuren zijn - de goede kleurhoogte

Nancy mailt: Beste Lida, zou je nog een keer uit kunnen leggen hoe donker of licht mijn kleuren kunnen zijn? Ik begrijp inmiddels wel dat het belangrijk is, maar hoe zie ik het nu bij mijzelf?  Daar heb je een trucje voor, Nancy! We hebben het hier over de goede kleurhoogte van jouw kleuren. Je hebt lichte kleuren, midden kleuren en diepe/donkere kleuren.

De kleurhoogte geeft aan hoe licht of donker een kleur is. De lichtste kleur is wit (10), de donkerste is zwart (1). Alle kleuren liggen hiertussen of zijn er gelijk aan.

De goede kleurhoogte voor jou

Wat de beste kleurhoogte voor  jou is, kun je het snelst ontdekken op een zwart-wit foto van jezelf. Op jouw computer kun je een kleurenfoto omzetten naar een zwart-wit foto. Als je deze foto naast een grijswaardenschaal houdt zie je waar de grijstinten van jouw foto mee overeenkomen. Kijk met name naar de grijstinten van je haar en ogen. Je huid kan namelijk veel lichter zijn dan je haar en ogen, maar de diepte van je haar en ogen bepaalt uiteindelijk hoe licht of diep je beste kleuren kunnen zijn.

Jouw kleurhoogte en licht-donker contrast

 • Je weet nu dat jouw natuurlijke kleuren licht, midden of diep zijn. De kleuren van je outfit pas je daar op aan. Maar het licht-donker contrast tussen de natuurlijke kleuren van je huid, haar en ogen, speelt ook een rol. Zo zal iemand met donker haar en ogen en een lichte huid onder een donkerblauwe blazer een shirtje in een lichte kleur dragen. Ze combineert diepe en lichte kleuren in haar outfit om er op haar best uit te zien.
 • Als lichte kleuren je mooier staan dan heb je ook een laag licht-donker contrast in je uiterlijk ( Cameron Diaz). Als je lichte kleuren in je outfit combineert ontstaat er automatisch een laag licht-donker contrast (zie foto onderaan dit bericht).
 • Als middenkleuren je mooier staan, dan is er geen groot licht-donker verschil tussen je huid, haar en ogen. Zie Jessica Chastain. Je hebt een gemiddeld-licht donker contrast in je uiterlijk en dat herhaal je in je outfit.
 • Vrouwen die diepe kleuren mooier staan kunnen zowel een hoog, gemiddeld als laag licht-donker contrast hebben. Dit is dus afhankelijk van hun huidkleur. Annechien (zie zwart-wit foto) heeft een gemiddeld tot hoog licht-donker contrast.

Hoe licht of donker kunnen je kleuren zijn - de goede kleurhoogte

Het kan handig zijn om foto's van je outfits te maken. Als herinnering aan wat je vorig jaar op vakantie droeg nu je weer een koffer moet pakken. Van je winterkleding als je in september je herfstgarderobe wilt aanvullen. Maar ook om van een afstandje naar je outfits te kijken. Maak van die laatste foto's ook een zwart-wit versie. Dan zie je de kleurhoogte en ook het licht-donker contrast van je outfit. EEN VOORBEELD ZIE JE HIERONDER

Hoe licht of donker kunnen je kleuren zijn - de goede kleurhoogte

 

TIP: Kijk ook even bij de twaalf kleurtypes van de DHZ kleurenanalyse. Je ziet daar dat je, afhankelijk van je kleurtype, ook lichte tot midden kleuren kunt dragen. Of midden tot diepe kleuren.

7 gedachten aan “Zo licht of donker kunnen je kleuren zijn – de goede kleurhoogte”

 1. Dag Lida,
  Misschien eens de tips & adviezen in uw blogs bundelen (of laten bundelen) als boek? Zou ik zeker kopen. Mvg, Maria

  1. Op dit blog bundel in mijn berichten onder categorieën. Even scrollen dan vind je ze, Maria. Jouw tip voor een boek krijg ik wel vaker, maar ik heb de tijd daar niet voor. Want een boek vormgeven vraagt nog wel meer. Zou je een E-book kopen als ik daar mijn tips en adviezen in bundel?

   1. Dag Lida,
    Begrijp ik. Het is jaren geleden dat ik een e-book kocht. Ik lees liever een gedrukt exemplaar. Dan zou ik eerlijk gezegd waarschijnlijk eerder scrollen op uw website. Ik lees uw blogs regelmatig en met plezier. Vriendelijk groet, Maria

  2. Voor jou Maria ,

   Dat zou ik ook graag zien een boek
   Zoveel waarde volle goed doordacht te informatie .
   En ook zeer kundig .
   Wie weet dat lidy dat ooit nog gaat doen .

 2. Interessant Lida Thiry. Op gevoel doe ik het redelijk goed, de laatste jaren ;), mag ook wel een keer gezien mijn leeftijd: 67 jaar. Vroeger begreep ik nooit zo goed waarom iets nou wel of niet goed stond. Kon goed, soms nog steeds miskopen doen. En met de jaren verandert het kleurpatroon inderdaad. Zwart is de deur uit. Cityblack in gebreid materiaal (wat zachter van toon) gaat nog wel. Verder ben ik er eindelijk achter waarom ik geen getailleerde jurken met wijde rok aan kan. Ik heb een zogenaamd H figuur met een beetje I er doorheen. Beste staan rechte rokken, licht getailleerde jasjes, vesten en truien. Zeker geen boothalzen of wijde halzen (rechte schouders). Verder werken natuurlijke stoffen die niet plakken het beste en het liefst zonder franjes en roesjes. De kwartjes gaan vallen !!

Reacties zijn gesloten.