Zo kun je heldere kleuren gedempter maken

Als ‘gedempt’ één van je kleurkarakteristieken is dan kunnen heldere kleuren je overschreeuwen. Je kleding valt dan als eerste op. Herken je dit effect bij een ander? Dat je eerst de rode jas ziet en daarna pas de vrouw die erin zit?

Het lijkt een subtiel verschil als de ander je tegemoet treedt met ‘wat heb je een leuk jasje aan’ of met ‘wat zie je er goed uit’. Maar het zegt veel over wat de ander het eerst opvalt. Kleding moet jou promoten, jij moet binnenkomen en niet je kleding.

Ik heb ooit in een opwelling (niets menselijks is ook mij niet vreemd) een jurkje gekocht, waarvan de kleuren te helder voor mij zijn. Het bewuste jurkje hing in een etalage en mijn oog werd er als door een magneet naar toe getrokken. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij was het na een lange druilige periode. Blijkbaar had ik de grote behoefte iets vrolijks te kopen en ik ging dus voor de bijl. Toen ik weer bij zinnen kwam, ben ik mijn kledingkast ingedoken om te zien hoe ik dit jurkje zo zou kunnen combineren dat het niet mij draagt, maar ik het jurkje.

Zo kun je heldere kleuren gedempter maken – Heb jij nu ook iets in de kast hangen waarvan de kleuren te helder voor je zijn, dan kun je de volgende truc toepassen. Door heldere kleuren te combineren met hun meer gedempte (vergrijsde) soortgenoten, maak je de heldere kleuren zachter. Je maakt op deze manier een monochrome kleurencombinatie.  Dit worden ook wel de ton sur ton kleuren genoemd.

Op onderstaande foto kun je zien dat mijn roze vestje en de mintgroene tas een ‘verzachtende’ werking hebben op het heldere rood en groen van het dessin. Zo draag ik mijn ‘miskoop’ toch met veel plezier.

Zo kun je heldere kleuren gedempter maken

Lees ook:

13 gedachten aan “Zo kun je heldere kleuren gedempter maken”

 1. Dag Lida,
  Ik kijk elke zondag uit naar je nieuwsbrief. Ik blijf er nog steeds veel van leren.
  Ik heb een vraag omtrent bovenstaand artikel. Kun je deze truc ook omgekeerd toepassen? Als de kleuren van een kledingstuk gedempt zijn en helder een van je kleureigenschappen is?

  1. Nee, dat werkt niet. Lees het bericht Helder versus gedempt, Caroline. Zie boven.

 2. Dame Judy Dench is bijvoorbeeld slechts 1.55m. maar groots! Kijk naar mooie voorbeelden zoals zij hoe je je het beste kunt kleden en presenteren.

  1. Ik kan me echt wel goed kleden dat bedoelde ik niet wel dat iemand zegt dat ze klein zijn met 1m63.
   En met dame Dench ga ik me momenteel nog niet vergelijken😉

 3. Op welk bericht reageer je, Sonja? Want ik heb het hierboven niet over kleine vrouwen.

  1. Monochrome kleurencombinatie waarin iemand raad vraagt die 1m63 is en waarin jij schrijft dat je 1m64 bent😉

   1. Dat is een indeling die de confectie hanteert. De confectie gaat uit van 170 cm als de gemiddelde maat waar kleding op wordt gemaakt. En behoor je tot de korte vrouw dan ben je 162 cm of kleiner.

 4. Hoi Lida, ik vind die kleur roze je erg mooi staan, smaakvol zo samen met de jurk!

 5. Dit blog komt precies op een moment dat ik aan het twijfelen ben of ik een rokje ga naaien van een leuke lap die ik nog heb liggen, maar waarvan de kleuren ..hmm… nogal helder zijn en de print nogal groot. An de ene kant lijkt het me zo leuk: een bont en opvallend A-lijn rokje in de zomer , aan de andere kant staan gedempte tinten me bijna altijd mooier . Dus ik ben al de hele middag zo af en toe aan het kijken wat er dan eventueel leuk zou staan op het rokje. Ik heb een donker turquoise effen shirtje dat wel leuk met de stof combineert. En een soort heldere mintkleur zou ook leuk kunnen zijn. Je blog helpt me in ieder geval op weg !

 6. Lida,

  Je ziet er prachtig uit in deze kleurencombinatie. Elegante dame met een jonge toets.
  Diane

Reacties zijn gesloten.