Het oververven van kleding – geef je kleding een tweede leven

Als je een lievelingskledingstuk hebt in een ‘foute’ kleur, waarvan je geen afscheid wilt nemen omdat het helemaal jouw stijl is? Dan kan het oververven naar de goede kleur dé manier zijn om je kleding een tweede leven te geven.

Het oververven van kleding - geef je kleding een tweede leven

Nicole mailt: Wat heb ik het fijn met alle tips en adviezen van jou. Gelijk aan de slag gegaan: Kledingkast grondig doorgenomen. Er gaan wel 4 vuilniszakken vol kleding (soms nieuw) naar de Kringloop of dergelijke. Ik had nog kleding uit mijn studententijd hihi. Ik hoop dat iemand anders er blij van wordt. Ook druk geweest met stofverf. Aantal kledingstukken waren prima van model, maar niet van kleur. De resultaten zijn super geworden. Boven verwachting.

En over dat oververven van kleding wilde ik, om dit met jullie te kunnen delen, meer van Nicole weten. En dit is wat Nicole vervolgens mailt:

Wat betreft stofverven … Ja, zeker een leuk onderwerp voor een blogje!! www.aybel.nl is waar ik mijn verf gekocht heb. Ongeveer 5 euro per kleurtje. Zo in de wasmachine. Na afloop van alles enkel 1x een spoelprogramma. Dan een gewoon programma met wit wasmiddel en de machine is weer schoon. Werkt super! Kan met name bij natuurlijke materialen. Een gecombineerd materiaal, bijvoorbeeld 80% katoen en 20% kunstvezel, kan ook nog. Daar krijg je zelfs hele leuke en verrassende resultaten mee. Ik heb gekozen voor de gedempte koele kleuren (uiteraard). Ik doe 3 kledingstukken per zakje. Wel goed eerst alles nat maken (goed checken dat alles donker nat is). Anders kun je kleurverschil krijgen. Maar als je dat doet, dan gaat het prima. Bij mij is alles gelukt! Er staan verder genoeg tips op de website van Aybel. Ik heb de kleding gebruikt die ik anders weg gedaan zou hebben (ivm verkeerde kleur), dus ik had niets te verliezen. Ook leuk voor mensen die Kringloop shoppers zijn, maar iets net de verkeerde kleur is.
Het oververven van kleding - geef je kleding een tweede leven
Kleding oververven in een kleur die je wel staat kan een geweldige manier zijn om een kledingstuk, dat wat het model en stijl betreft jou uitstekend staat, een tweede leven te geven. Zoals je op de site van Ayebel ziet kun je bijna alle materialen oververven. Alleen kleding van polyester, acryl en kleding met een waterafstotende laag lukt niet. Maar met wol, polyamide (nylon), katoen, zijde, bamboe, viscose, tencel/lyocell, linnen en rayon gaat het goed.
Het oververven van kleding is niet veel anders dan het mengen van verf voor een schilderij:
 • Geel met rood geeft oranje. Hiermee wil ik zeggen dat je textielverf net zo kunt mengen als gewone verf.
 • De originele kleur van het kledingstuk is de basis. Oververf je een gele trui met blauw? Dan krijg je een groene trui. Hoe meer blauw, hoe koeler het groen zal worden. Vind je dit moeilijk investeer in een Colorwheel.
 • Zo kun je de kleur van je kleding warmer maken door het over te verven met goudgeel. En koeler met bijvoorbeeld jeansblauw.
 • Wil je een kleur gedempter maken dan doe je dat met asgrijs.
 • Je maakt een kleur dieper met een beetje zwart erbij.

Tot slot: Doe eerst ervaring op met het oververven van kleding op een kledingstuk dat je anders toch weg zou doen (zie de tip van Nicole Cijs).

11 gedachten aan “Het oververven van kleding – geef je kleding een tweede leven”

 1. Leuk. Ik vind het ook erg leuk om mijn kleding te kleuren. Soms ben je op iets uitgekeken en met een verfje heb je zo weer iets anders. Ik gebruik de kleurbollen van de drogist. Gaat ook heel goed. Het enige nadeel van kleuren zijn de stiksels. Deze zijn vaak van synthetisch materiaal waardoor ze niet meeverven. Soms geeft dat een leuk effect maar je wilt niet met al je kleding een stiksel dat er uit springt. Dus als iemand nog een idee hiervoor heeft dan hoor ik dat graag!

 2. Vaak een vlekkerig resultaat met verven. Ook als ik alles precies doe zoals beschreven. Heb Dylon gebruikt.

  1. Bedankt Lida voor dit mooie artikel. Als ik kleding verf pas ik soms e.e.a. aan. Bijvoorbeeld dan torn ik het stiksel eruit en stik het opnieuw met de nieuwe kleur. Een lange linnen jas is bij mij ook vlekkerig geworden. Die heb ik geborduurd op de vlekken, waardoor hij wel exclusief is geworden. Wat ik ook heb ontdekt is dat mijn wasmachine eerst afpompt. Nu los ik de verf op en giet het er pas in als er nieuw water instroomt. Op Pinterest vind ik ook wel nieuwe ideeën.

 3. Ik heb een trui donkerblauw geverfd. Met Dylon, in de wasmachine. Ondanks alle schoonmaaktips op de website van Dylon en andere websites (verschillende goedjes, herhaaldelijk schoonmaken rubberranden), heb ik nu, een jaar na dato, nog steeds af en toe donkerblauwe strepen op mijn wasgoed. Het wordt steeds lichter, maar is nog steeds niet helemaal weg. Ik ga nooit meer iets verven in de wasmachine!

  1. Ik heb al meerdere kleding stukken in een donkere kleur geverfd en heb dit nog nooit gehad , doe wel azijn in het wasverzachter bakje zodat ook alle verf wegspoelt na het reinigen

 4. Heb ooit een witte spijkerbroek rood geverfd. Met Dylon in een emmer water. Gevolg: rode broek, met witte stiksels! Ik balen. Totdat iemand zei: maar dat is juist leuk, echt apart, met een wit shirt of zo. Sindsdien mijn favoriet.

 5. Ik oververf al tientallen jaren kleding, meestal met goed resultaat. Maar je kunt niet alles oververven.
  – stiksels van synthetische garens, die meestal gebruikt worden, kun je niet oververven.
  – bepaalde vlekken kun je niet overververven.
  – prints kun je ook niet egaal oververven.
  – alle kledingstukken die niet wit zijn geven als resultaat een mengkleur. Bijvoorbeeld creme met helderrood wordt dieprood.
  Maar de dingen die niet oververfbaar zijn kunnen ook een onverwacht mooi resultaat geven of een mooie mengkleur. Gewoon uitproberen, spannend. Verven in de wasmachine gaat het beste, meest egale resultaat en makkelijk. Wel goed schoonmaken daarna, volgens aanwijzingen verffabrikant.

 6. Zelf heb ik ook verschillende merken geprobeerd (wel een paar jaar terug inmiddels), maar zelf de beste resultaten geboekt met Aybel. Was ook het makkelijkste in gebruik trouwens. Een aantal van jullie opmerkingen (zoals vlekken / vieze wasmachine) worden daar goed uitgelegd. Bij mij is alles helemaal goed gegaan. Belangrijkste manier om vlekken te voorkomen is heel goed alles vooraf natmaken (tot het allemaal donker is) en niet te veel kledingstukken in 1 keer. Ik heb er steeds rond de 3 gedaan. Maar als ik een trui zou doen, eerder op 2 houden denk ik. Oh, en ik gebruik kleding waarbij het niet erg zou zijn als het niet lukt. Succes!

 7. Ik heb diverse keren geverfd met Dylon. Na afloop de wasmachine schoon gemaakt door deze met chloor en hoogste temperatuurstand te draaien. Dan geen last meer gehad met de was erna.

Reacties zijn gesloten.