Een overzichtelijke kledingkast krijg je zo

Het lijkt een ouderwets idee, maar een goed georganiseerde en op het seizoen afgestemde garderobe is de basis voor een stijlvol uiterlijk. Alleen als je overzicht hebt zul je iedere morgen gemakkelijk je outfit kunnen samenstellen. Je zult zien dat het je deze lente en zomer een hoop tijd, stress en frustraties bespaart.

Een overzichtelijke kledingkast

Nu de lente al een paar weken oud is, wordt het belangrijk ruimte in je kledingkast te maken voor je lentegarderobe. Een uitpuilende kledingkast waarin je niets kunt vinden is op zijn zachtst gezegd hinderlijk. Als je geen overzicht in je kledingkast hebt zul je maar een klein gedeelte van je kleding dragen.

 


Zo krijg je een overzichtelijke kledingkast:

  • Leg eerst de kleding waarvan je denkt dat je die de komende tijd niet meer zult dragen op je bed. Leg alles wat gewassen of gestoomd moet worden apart. Berg de schone kleding op in hoezen die tegen stof en motten beschermen. Cederhouten ballen beschermen je kleding op een aangename manier tegen motten.
  • Maak een onderscheid tussen werkkleding en vrijetijdskleding. Afhankelijk van waar je werkt (werk je bijvoorbeeld op een bank of sta je voor de klas) zal dit verschil heel groot of juist heel klein zijn. Maar er zijn kledingstukken die je alleen maar in je vrije tijd kunt dragen!
  • Hang broeken bij broeken, rokken bij rokken. Zo krijg je overzicht in je kast. Hang ook combinaties uit elkaar. Zo zie je in één oogopslag welke mogelijkheden je garderobe biedt.
  • Heb je een kledingstuk een jaar niet gedragen, vraag je dan af of je het ooit nog zult dragen. Verkoop het bij twijfel op Marktplaats/Vinted of in een tweedehandskledingzaak. Nu is het nog actueel.
  • Gooi kapotte kousen en verwassen ondergoed weg. Koop vlakverdelers voor je laden en orden je kousen, beha’s en slips, zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden.
  • Geen mode-item dat zo snel dateert als schoenen. Wees rigoureus en doe al die schoenen en laarzen weg die niets meer voor je uiterlijk doen.
  • Maak nu met de items die in je kast hangen een paar combinaties, waarin je je heel prettig voelt. Maak hier foto’s van en sla ze op in je mobieltje of print ze en bevestig ze aan de binnenkant van je kastdeur. Je zult zien hoeveel plezier je hiervan hebt op ochtenden dat alles mis gaat (ziek kind, de wekker niet gehoord, te veel gedronken de vorige avond…)

TIP: Als je het moeilijk vindt om een kledingstuk definitief te verwijderen, stel jezelf dan de vraag ‘Als het nu in de winkel hangt zou ik het dan kopen?‘ Als het antwoord ‘nee’ is, dan zul je dit kledingstuk nooit meer dragen. Dus weg ermee.


Als je kledingkast opgeruimd is zul je ervaren dat je hoofd ook leeg is en dat je nu kunt nadenken over wat je nog mist in je garderobe. Maak een kleurenschema, waarbij je bijvoorbeeld de nieuwe lentekleuren als inspiratiebron neemt. Kijk welke kleuren je in de kast hebt hangen en met welke ‘nieuwe’ kleuren jij je oude kleding een tweede leven kunt geven. Soms kan dat al met een enkel kledingstuk, zoals een trui in een trendy kleur.

Voor inspiratie kun je ook op mijn Pinterestborden kijken.