Een korte broek die bij je bodytype past

Wil je er in een korte broek nog appetijtelijk uitzien? Kies dan een model dat past bij je bodytype. Ook de goede lengte is belangrijk.

Een korte broek die bij je bodytype past

Een korte broek is niet echt aan leeftijd gebonden. Ook boven de zestig kun je hem meestal nog prima dragen. Al zijn er een paar punten waar je op kunt letten als je van plan bent er één aan te schaffen. Dit kledingstuk kan namelijk je benen korter of langer en dunner of juist dikker laten lijken. Als je dat in je achterhoofd houdt zul je met een andere blik naar een korte broek kijken.

Wat doet een korte broek met je benen

 • Hoe hoger de zoom (horizontale lijn) hoe langer je benen lijken. Omgekeerd kan een bermuda, die eindigt net boven de knie, je benen voor het oog korter maken.
 • Hoe wijder de pijp hoe dunner je benen en hoe nauwer de pijp hoe voller je dijbenen zullen lijken .
 • Als je de broek laat eindigen op het dikste punt van je dijbenen lijken ze voller. Wil je dat niet laat hem dan eindigen op het smalste punt. Dat zit meestal net boven je knie.
Zo lijken je bovenbenen voller

Als je deze punten leest zou je denken dat een korte broek niet het gemakkelijkste kledingstuk is om er een beetje leuk in uit te zien.  Maar dat valt reuze mee. Het maakt natuurlijk uit in welke situatie je hem draagt. Op een lange wandeltocht in de bergen zul je andere eisen aan een korte broek stellen dan op een zonvakantie. Ook je leeftijd kan een rol spelen, met name wat de lengte betreft.

Twee modellen

Grofweg zijn er twee modellen, het wijd uitlopende model en het rechte model. Hieronder zie je wat ik bedoel. Het wijd uitlopende model benadrukt de taille en is met name geschikt voor vrouwen met een smalle taille . Vrouwen met een smalle taille hebben ook ronde heupen en volle dijbenen. Denk aan het A-silhouet en het X-silhouet. Als je mijn eerste twee punten hebt gelezen, zal dit model broek de bovenbenen ook slanker laten lijken. Heb je daarentegen weinig verschil tussen je taille en heupen (het H-silhouet en het O-silhouet) dan is een recht model geschikter voor je. Vrouwen met een brede taille hebben namelijk altijd een rechte heup – en vergeleken met vrouwen met ronde heupen – slanke dijbenen.

Een korte broek die bij je bodytype past

Kijk hier voor het verkoopadres van de korte broeken.

Uitzonderingen op de regel

Het 8-silhouet heeft weliswaar een slanke taille, maar ook een rechte heup. En het I-silhouet (de zeer slanke H) zal rondingen moeten creëren en kiest dan ook liever voor een kort en iets wijder uitlopend model met omslag dat een taille suggereert. Ook het V-silhouet, met haar smalle heupen, kan beter voor een iets wijder uitlopende korte broek  kiezen (zie beige broek) om haar brede schouders meer in balans te brengen met haar heupen. De korte broek moet ook weer niet te wijde pijpen hebben om de slanke benen niet nog slanker te laten lijken. Dit geldt ook voor het I-silhouet. Het A-silhouet (de Peer) zal haar volle dijbenen misschien liever bedekken en kiest om die reden vaak een broek die net boven de knie eindigt. Dit maakt haar in verhouding korte benen nog korter. Ze kan dit effect deels compenseren door een model te kiezen dat hoog op de taille eindigt. Lees Paperbagtaille

Broek met omslag van katoen met elasthan

Broek zonder tailleband met uitlopende pijpen

De stof van een korte broek

Een (waterafstotend) polyester of travelstof is praktisch, maar vaak niet echt flatteus voor een short. De stof moet namelijk niet te soepel vallen. Katoen of linnen, of een combinatie hiervan, doet meer voor je figuur. Honderd procent linnen is vaak kreukgevoelig en staat alleen maar leuk als je jong en strak bent.

Korte broek Benneton 100% linnen

Eén van de drie stijlregels

Je kunt een korte broek vergelijken met een rok. Op een wijde rok draag je een top die mooi aansluit. En omgekeerd kun je op een recht rokje een blouson of wijdere top/trui dragen. Lees dit bericht  Wijd op smal Deze regel kun je ook hanteren voor de korte broek.

TIP: Heb je benen die niet snel bruin worden en draag je graag een korte broek in een donkere kleur om je volle dijbenen slanker te laten lijken? Kies liever voor een lichte kleur die je benen minder wit laat lijken. Draag er een top bij die de aandacht naar je bovenlichaam brengt en die je schouders breder maakt.

 

 *Dit bericht bevat affiliatelinks

 

8 gedachten aan “Een korte broek die bij je bodytype past”

 1. Dank je wel Lida. Ik lees je tips (die ik sinds kort ontdekt heb) met veel plezier. Wens je een fijn Pinksterweekend!
  groet, Maria

  1. Dat heb ik hierboven beschreven, Chris. Je hebt een rechte heup als 8

 2. Fijn, zo uitgebreid Lida! Wel jammer dat er tegenwoordig zoveel reclame tussen de tekst staat, dat leidt af en ik moet erg opletten of het bij jouw verhaal hoort of reclame is. Daar zal je denk ik niks aan kunnen doen, maar ik meld het toch even.
  Groetjes

  1. Ik ben nog aan het zoeken hoe ik dan kan verbeteren, Anneloes, vind het zelf ook hinderlijk.

 3. Goede morgen Lida, ik lees niets over het probleem van de naar bovenkruipende broekspijpen, aan de binnenkant van de dijen. Ik weet niet met welk model ik dat zou kunnen vermijden. Heb je daar ook tips voor?

  Hartelijke groet, Ria

  1. Als iets opkruipt, Ria, en dat geldt ook voor een rok, dan is de rok/broek te nauw op je heupen/bovenbenen. Of is de kruislengte te kort.

Reacties zijn gesloten.