Je kledingkast opschonen wordt zo een makkie.

Je kledingkast opschonen kan een enorme klus lijken. Maar met een paar eenvoudige tips wordt dit karwei een stuk gemakkelijker.

Je kledingkast opschonen wordt zo een makkie.

Met september op de kalender, wordt het nu echt tijd om aan je wintergarderobe te denken. En dat begint met de klus kledingkast opschonen. Zorg dat je niet gestoord wordt, zodat je de klus ook echt af kunt maken. Vind je het moeilijk om kleding weg te doen, vraag de hulp van een vriendin of dochter.

Haal alle kasten en laden leeg, haal koffers te voorschijn waarin je kleding bewaart. Haal kleding van zolder of waar dan ook waar je verder kleding hebt opgeborgen. Denk ook aan sjaals, tassen, schoenen, riemen en sieraden. Speciale kleding, zoals skikleding en badkleding, berg je meteen weer op. Die zul je niet dagelijks dragen.

Maak drie stapels op je bed. Een stapel ‘houden‘, een stapel ‘misschien‘ en een stapel ‘weg‘.

 • Alle kleding die je vorige winter niet hebt gedragen komt op de stapel ‘misschien’.
 • Alle kleding die niet meer past of niet de goede kleur heeft komt op de stapel ‘weg’.
 • Alle kleding en lingerie die verwassen of uitgelubberd is op de stapel ‘weg’.
 • Alle kleding die je twee jaar of langer niet hebt gedragen op de stapel ‘weg’.

Vind je het moeilijk om te beslissen wat je wel en niet uit de stapel ‘misschien’ moet verwijderen? Dan kan deze beslisboom je daarbij helpen.

Je kledingkast opschonen wordt zo een makkie

Het is mogelijk dat je meer kleding wegdoet dan bewaart. Geen paniek. Een werkbare garderobe is kwaliteit, geen kwantiteit.


Voor je de kleding echt wegdoet kijk nog eens goed waarom je die kleding niet hebt gedragen. Want van je fouten kun je leren, nietwaar.

 • Veel kleding die niet past? Staar je je blind op het labeltje met de kledingmaat? Stijl is geen kledingmaat.
 • Veel kleding in kleuren die je bleek maken of je er ongezond uit laten zien? Investeer in een kleuradvies.
 • Veel kleding die niet bij je bodytype past? Leer je bodytype kennen.
 • Veel goedkope kleding die na een paar wasbeurten er al ‘verwassen’ uitziet? Koop minder, maar van een betere kwaliteit. En mijd de uitverkoop.
 • Veel weesjes in de kast? Kleding die je niet met je andere kleding kunt combineren is een slechte investering. Denk altijd aan de kosten per keer

Ik wens je veel plezier met je kledingkast opschonen! Plezier? Ja, want daarna zul je met veel genoegen naar je kledingkast kijken.

4 gedachten aan “Je kledingkast opschonen wordt zo een makkie.”

 1. Ik mis een streepje. Van “was je vergeten dat je het had” NEEN naar “ga je het nu wel dragen”.
  Leuke tip die beslissingsboom!

  1. De beslisboom moet je helpen de stapel ‘misschien’ te splitsen in houden of weg te doen. Als je kleding een jaar niet hebt gedragen, ook al weet je dat je het hebt, doe het dan weg. Je zult het ook komende winter niet gaan dragen. Maar je mag van mij er een streepje tussen plaatsen, Irma, als dat jou helpt. 😉 En ik ga mijn tekst duidelijker maken. Je hebt mij aan het denken gezet.

 2. Aha ik begrijp het. Mij gebeurt het wel eens dat ik een winter geen zin in een kledingstuk heb,. maar het jaar daarop toch weer wel. Vandaar mijn verwarring.

Reacties zijn gesloten.