Lente in je kledingkast? Begin eerst hiermee.

Nu het lente is sta je misschien te popelen om in je kledingkast plaats te maken voor je lentegarderobe. Begin eerst met het analyseren van je wintergarderobe. Zo voorkom je miskopen.

Lente in je kledingkast – voor jij je kledingkast gaat ontdoen van je winterkleding, raad ik je aan de kleding die je veel hebt gedragen eens apart te leggen. Zo krijg je niet alleen zicht op waar jij je prettig in voelt, maar ontdek je ook welke kleding je niet of nauwelijks hebt gedragen. En daar kun je je voordeel mee doen als je nieuwe kleding wilt gaan kopen.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waarom blijven die kledingstukken in de kast hangen? Was de lockdown de oorzaak of zijn het impulsaankopen geweest? En als het impulsaankoop was, wat is de reden dat je dit kledingstuk niet hebt gedragen. Zit het niet lekker, is het de kleur, de stof of het dessin ? Lees ook Kleding die jouw taal spreekt
 • Waar voel jij je prettig in? De kleding waarin jij je prettig voelt zegt iets over jouw karakter. En dat karakter, je stijlpersoonlijkheid, komt tot uiting in de kleding waar je het eerst naar grijpt. Zelfs toen we gedwongen thuis zaten zal een romantische stijlpersoonlijkheid zich niet in een jeans of joggingbroek hullen. Terwijl een natuurlijke stijlpersoonlijkheid zich daar heel comfortabel in voelt en er ook rustig mee naar buiten gaat.
 • Wat wil je met je kleding uitstralen? Je kunt sneller beslissen of een kledingstuk bij je zelfbeeld past als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt uitstralen en welke woorden daarbij passen. Zo voorkom je dat je kleding koopt waarin jij niet goed tot je recht komt. Lees mijn bericht Dit maakt een kledingstuk meer yin of yang
 • Zit er een groot verschil tussen wat je het liefst draagt en wat je koopt? Als een verkoopster kleding uit de nieuwe zomercollectie draagt heb je misschien de neiging je te spiegelen. Het lijkt zo leuk op de verkoopster of op de buurvrouw en dan wil jij dat ook hebben. Herken je dat? Dit spiegelen gaat vaak ook nog onbewust. Er is niets mis met inspiratie opdoen, integendeel we hebben dat zelfs nodig. Lees mijn bericht Inspireren of imiteren – een eigen stijl vinden doe je zo

Jurk

Miskopen voorkomen – door je te focussen op je favorieten weet je welke kleding je veel zult gaan dragen. Misschien is zo’n kledingstuk aan vervanging toe of wil je er meer van hebben. Zoals die favoriete broek of blouse bijvoorbeeld. Doe voorwerk en zoek op internet naar een dergelijk kledingstuk. Ook al heb je een hekel aan online winkelen, het bespaart je veel tijd als je fysiek gaat winkelen. Je beperkt je zoektocht naar het ideale kledingstuk door de kleur, de halslijn, de mouwlengte enzovoort aan te geven op de website. Heb je een favoriet merk dan kun je dat ook aanklikken. Lijkt het kledingstuk je wat, dan kun je vervolgens op zoek gaan naar een winkel die dat merk verkoopt.

Outfit is hier te koop. Model is 176 cm lang

Outfit  (model is 174 cm lang)


Een geheugensteuntje
 – voor je met de lente in je kledingkast begint raad ik je aan foto’s van je winterkleding te maken. Neem ook foto’s van de outfits die je veel hebt gedragen. Deze foto’s kunnen je in september eraan herinneren welke ‘schatten’ je nog hebt als je verleid wordt door de nieuwe wintermode. Noteer ook in je agenda wat je hebt gemist in je wintergarderobe, zoals een mantel of kniehoge laarzen bijvoorbeeld.

Outfit model is 173 cm lang

Lees ook:

9 gedachten aan “Lente in je kledingkast? Begin eerst hiermee.”

 1. Wat kijk ik toch iedere zondag uit naar je bericht, HÉÉRLIJK.
  wat n fijne verfrissende tips.
  Zonnige zondag.
  Groet Sandra

  1. Dank voor je reactie, Sandra, en fijn om te lezen dat je een trouwe lezer bent. Groet, Lida

 2. Een goede tip, handig. Ik ga ook mijn schoenen hierin meenemen. Sommige blijven maar in de kast staan en andere pak ik steeds weer.

  1. En ook je anderen accessoires, zoals sjaals en tassen. Dan ruimt het ook lekker op, Marjan ! 😉

 3. Dag Lida,

  Meestal doe ik het net andersom. Ik maak een keuze over mijn zomer/wintergarderobe wanneer het seizoen eraan komt. De ervaring heeft mij geleerd dat ik na een of twee seizoenen echt niet meer weet waarom een kledingstuk mijn favoriet was. Vermoedelijk omdat ik die “favoriet” bekijk met andere ogen , beïnvloed door nieuwe trends en kleuren. Maar weggooien doe ik zeker niet wanneer de snit of de stof me bevallen. Die stukken hou ik apart tot ik ze weer eens uit de vergeethoek haal en combineer met iets leuk en er een eigentijdse look aan geef. Het daagt me uit om creatief bezig te blijven.
  Je tips zijn zoals steeds een uitstekende leidraad die me nieuwe inzichten leveren. Dank je wel daarvoor.
  Groeten,
  Diane

  1. Je hoeft je kleding ook niet weg te doen, Diane! Het gaat erom dat je doorkrijgt waarom je bepaalde kleding wel of niet draagt. Het voor jezelf kunt benoemen om vervolgens niet iets te kopen wat achteraf een miskoop blijkt te zijn. Op een bepaalde leeftijd, is mijn eigen ervaring, weet je het zo langzamerhand wel waar je je prettig in voelt. En dan kunnen het ook de omstandigheden zijn, zoals nu de lockdown, dat je maar weinig van je kleding draagt. Niet naar een feestje of verjaardag, een uitje waarvoor je meer moeite doet om er leuk uit te zien. Mijn dank voor je altijd weer waardevolle aanvulling. Groet, Lida

 4. geachte Kan deze stijl advies zeker gebruiken.
  Ga shoppen en ben alles wat in mijn kast hangt ,door elkaar aan denken,
  verlies daardoor de mooie kleding die ook mooi zou zijn !
  Door dit advies zou beter kunnen kiezen ,dank bij voorbaat !!!
  Gisèle Naessens

Reacties zijn gesloten.