Visueel groeperen doe je zo

Wanneer we onze haarkleur herhalen in de kleur van onze schoenen, zal het oog van de ander van boven naar beneden bewegen en weer terug. De blik van de ander dwaalt niet af, we begrenzen het beeld. We zetten onszelf met deze herhaling van kleuren in een ‘lijstje’ en maken zo een geheel, een ‘schilderijtje’ van onszelf.

Schoenen in de kleur van je haar - visueel groeperen

We gebruiken kleur bij de inrichting van ons huis om van losse, op zichzelf staande meubels een samenhangend geheel te maken. Denk maar aan je woonkamer: komt de kleur van het kussen op de bank misschien terug in het schilderij dat erboven hangt? En heb je bewust gekozen om die kleur ook in het vloerkleed te herhalen? Je bent dan bezig geweest met ‘visueel groeperen’. Dit visueel groeperen kunnen we ook toepassen in onze kleding.

 

Visueel groeperen doe je zoAls je schoenen dezelfde kleur(-hoogte) hebben als je haar, ben je bezig met visueel groeperen. Je maakt niet alleen een geheel van je uiterlijk, maar dit kleurgebruik kan ook bijdragen aan het contrast in je uiterlijk. Om je geheugen even op te frissen zie je hieronder die afbeelding van mijn bericht Wil jij deze zomer ook die leuke pastels dragen? nog een keer:

 

 1. Een schoen in de kleurhoogte van je haar is één manier van visueel groeperen en werkt met name heel goed wanneer je een jurkje draagt dat te licht voor jou is (zie afbeelding).
 2. Een schoen in de kleur van je jurk is altijd goed, maar je zult nu – om een interessant beeld neer te zetten – een andere kleur toe moeten voegen. Bijvoorbeeld in je tas, jasje of een vestje
 3. Een schoen in de kleur van je huid kies je als je je benen langer wilt laten lijken. Dan heb ik het over de zogenaamde nudetinten.
 4. Een schoen in de kleur van je ketting is een goed idee op voorwaarde dat je de kleur nog een keer terug laat komen, bijvoorbeeld in je lipstick of in je tas.

Schoenen in de kleur van je haar

Op mijn Pinterestborden Mix & Match en Kleurcombinaties kun je inspiratie opdoen.

De pumps bovenaan dit bericht zijn van Omoda

7 gedachten aan “Visueel groeperen doe je zo”

 1. Erg goede uitleg weer Lida. Vooral het item “contrast in je uiterlijk” vind ik leerzaam. Bij mij zou inderdaad de twijfel toeslaan bij combinaties van pastel met zwart. Maar als je erg donker van haar bent (zwart is wel een uiterste natuurlijk) kan het dus prima. Zelf heb ik pas een redelijk donkere outfit aangevuld met een ivoorwit kort jasje. Om dit beter in het geheel te laten passen een ivoorwite ketting en armband toegevoegd en voila….het matcht opeens veel beter. Dankjewel!

 2. Hoi Lida,
  Een behulpzaam stukje, dankjewel! Als ik voor schoenen kies in dezelfde kleur als mijn jurk, kan ik dan bij peeptoes en sandalen kleur toevoegen met nagellak en deze kleur terug laten komen in bijvoorbeeld oogschaduw, sieraden, een haarband of mijn tas? Ik doorbreek dan wel de lengtelijn en ik ben niet al te lang (1.64). Geen goed idee dus?
  Groetjes, Petra

  1. Behalve de oogschaduw (nooit in de kleur van je kleding) kun je dat prima doen, ook als je aan de kleine kant bent. Groeten, Lida

 3. Beste Lida,

  Waarom mag de oogschaduw nooit in de kleur van de kleding zijn (ik lees dat toevallig hierboven)? Wil ook nog even kwijt dat mijn zussen en ik iedere zondag met veel plezier jouw bericht lezen. Superinteressant!
  Veel groeten,
  Ellen.

  1. Oogschaduw mag je niet zien als een kleur die moet opvallen. Dus niet zoals je nagellak, bedoel ik daarmee. De kleur van je oogschaduw moet je oogkleur versterken en als dat toevallig de kleur van je schoenen is, is dat natuurlijk o.k., Ellen!

 4. Hoi Lida,

  Ik neem aan dat als je klein van stuk bent zoals ik 1.60m je dan beter schoenen in de kleur van je broek kunt dragen. Mij is destijds geadviseerd dat mijn schoenen beter niet te opvallend moeten zijn. Dat de aandacht bij mij echt naar boven geleid moet worden ivm met mijn korte lengte. Dus is dan een schoen in de kleur van mijn haar geen goed idee?

  1. Dit is ook enigszins afhankelijk van je postuur, Annemarie. Ben je een bijv. een ‘Petite’, dan kan het wel. Omdat het oog pendelt van boven naar beneden en weer terug, krijg je toch die belangrijke verticale lijn. Ben je wat steviger gebouwd dan kun je beter gaan voor schoenen in de kleur van je broek/rok/jurk. Als je benen langer lijken, lijk jij ook langer (én slanker).

Reacties zijn gesloten.