Jantien mailt: Ik ben gek op ‘streepjes’ en ze zijn nu volop te krijgen. Maar als ik (42) een blauw-wit gestreept truitje aan heb, vind ik mij dit niet echt goed staan. Ben ooit geanalyseerd als zomertype en blauw zit wel in mijn kleurenpalet. Kun jij mij misschien uitleggen waarom het dan toch niet staat?
Waarom dat truitje je toch niet staat? Het kan te maken hebben met de mate van het licht-donker contrast in je kleding.
Om juist die kleuren te vinden die met jouw natuurlijke kleuren harmoniëren, kijken we bij een kleurenanalyse naar:
- De diepte: hoe licht of donker kun jij je kleuren dragen
- De intensiteit: hoe helder of gedempt kunnen je kleuren zijn
- De temperatuur: staan warme of koele kleuren je mooier
Als we dit in kaart hebt gebracht hebben gaan we vervolgens kijken naar de mate van contrast die jou het mooiste staat. Dit is misschien wel even belangrijk als de temperatuur van een kleur. Ik heb het nu over het licht-donker contrast tussen kleuren, het zogenaamde grijswaarden-contrast. De mate van contrast in jouw uiterlijk bepaalt hoe hoog het grijswaarden-contrast in je kleding kan zijn.
Je kunt deze oefening bij jezelf doen. Maak in gedachten of op de computer een zwart-wit foto van jezelf. Op de schaal van 1 tot 10 op de grijswaarden-schaal bepaal je nu de kleurhoogte van je haar, huid en ogen. Je kijkt dus welke grijstint op de foto overeenkomt met de grijstint van de grijswaarden-schaal. Liggen de cijfers ver uit elkaar dan heb je een hoog LD contrast, liggen ze niet heel ver uit elkaar dan heb je een gemiddeld LD contrast en bij een laag contrast zit er nauwelijks verschil tussen de grijswaarden.
- Met een laag LD contrast heb je een gering verschil in de kleurwaarden van je uiterlijk. Je hebt dan weinig verschil in diepte tussen je haar, ogen en huidkleur.
- Met een hoog LD contrast heb je een groot verschil tussen de kleurwaarden van huid, haar en ogen. Je kunt bijvoorbeeld donker haar en donkere ogen hebben en een lichte huid.
- Met een medium LD contrast heb je een gemiddeld verschil in de diepte van je haar-, oog- en huidtint. Elk onderdeel van je uiterlijk kan lichter of donkerder zijn, maar alles in aanmerking genomen heb je een hoog noch laag licht-donker contrast.
Hieronder zie je een foto van drie vrouwen met een verschillend LD contrast in hun uiterlijk.
De mate van contrast in je uiterlijk bepaalt de mate van contrast in je kleding. Als je een hoog licht-donker contrast in je uiterlijk hebt, kun je bijvoorbeeld donkerblauw combineren met spierwit. Heb je daarentegen een laag licht-donker contrast in je uiterlijk dan staan monochrome kleurencombinaties je mooier. Als ‘zomertype’ kun je een gemiddeld tot een laag licht-donker contrast hebben.
Op de foto’s hieronder zie je de verschillende contrasten. Waarbij op de onderste foto het grijswaarden-contrast goed te zien is. Probeer het maar eens uit. Groeten, Lida
Hallo Lida, elke zondag kijk ik met plezier naar jouw nieuwsbrief. Altijd weer nieuwe of aanvullende informatie over hoe we ons, met kleur, het best kunnen voelen. Door de jaren heen begin ik er steeds meer van te begrijpen. Ook dit keer leer ik wat bij. Ik ben van geverfd donkerblond naar egaal grijs/bijna wit haar gegaan. Het was weer even zoeken en een tweede kleurenanalyse heeft me verder geholpen. De vele fotovoorbeelden van jou maken alles begrijpelijk, licht, koel, gedempt. In de winkel blijf ik het nog moeilijk vinden, zit er meer blauw of geel in een roze :). Maar jouw foto’s wijzen me wel de weg naar mooie combinaties. Bedankt voor je inzet en praktische mooie website, waarin ik op bijna alles een antwoord kan vinden. Vriendelijke groetjes, Ella
Dank je wel voor je compliment, Ella! Dit maakt dat ik mijn blog met veel plezier blijf schrijven. Mvg, Lida