Wat draag je bij een sollicitatiegesprek – de eerste indruk

Wat draag je bij een sollicitatiegesprek om een goede eerste indruk te maken? Bij een sollicitatiegesprek weet de interviewer meestal al binnen een paar minuten of het wat gaat worden. 

Wat draag je bij een sollicitatiegesprek - de eerste indruk

Je zou daaruit kunnen concluderen dat wat je te vertellen hebt ondergeschikt is aan de manier waarop je je presenteert. Natuurlijk is dat laatste niet helemaal waar, maar het geeft wel aan hoe bepalend de eerste indruk is. Op het moment dat je op gesprek mag komen, ben je in ieder geval door je CV al interessant genoeg bevonden.
Nu wil de interviewer nog graag weten wat voor persoon er achter dat CV schuilgaat. Net als dat het voor jou belangrijk is om een passende baan te vinden, zoekt de werkgever de meest geschikte kandidaat. Hoe maak je een goede eerste indruk? En hoe kun jij je daar op voorbereiden? Wat draag je bij een sollicitatiegesprek?

  • De belangrijkste tip is ‘wees jezelf’. Je komt meer ontspannen over als je niet de hele tijd aan allerlei zelfbedachte strategieën hoeft te denken.
  • Draag kleding die past bij de sfeer van het bedrijf maar ook iets van jou laat zien. Jij moet je niet ‘verkleed’ voelen, want dan ben je niet jezelf. Maar als jij je alleen maar prettig voelt in vrijetijdskleding, dan moet je je afvragen of je die baan wel wilt.
  • Koop een sollicitatie-outfit niet op het laatste moment. Draag het een paar keer binnenshuis inclusief bijpassende schoenen en andere accessoires. Voel jij je er geweldig in dan straal je dat ook uit.
  • Pas op voor ‘zwart’. Als je helemaal in het zwart gekleed gaat communiceer je ‘kom niet te dicht bij’ en je wilt in een sollicitatiegesprek juist toegankelijk overkomen.
  • Te lichte kleuren kunnen daarentegen te zacht, te lievig overkomen. Hoor je tot de lichte kleurtypes kies dan voor medium tinten om een meer professionele indruk te maken.
  • Voor vrouwen geldt – heeft onderzoek uitgewezen – dat een bescheiden make-up je kansen vergroot. Een make-up passend bij je natuurlijke kleuren draagt bij aan een verzorgd uiterlijk.
  • Hoor je tot de vrouwen die diepe kleuren fantastisch staan en heb je daarbij ook een ‘donkere’ stem zoals Annechien Steenhuizen? Dan kun je beter voor iets lichtere kleuren gaan om wat toegankelijker over te komen. Op de foto’s kun je goed zien wat kleur voor Annechien doet. Diepe intense kleuren staan haar fantastisch (paars jasje), maar ze komt op televisie nogal afstandelijk over als ze helemaal in diepe tinten gekleed gaat (foto linksboven).

Wat draag je bij een sollicitatiegesprek - de eerste indrukWat draag je bij een sollicitatiegesprek - de eerste indrukPas op met 'zwart' als je gaat solliciteren

Kijk op mijn Pinterestbord Business wardrobe voor ‘werkkleding’