Stijladvies voor het 50-plus natuurlijk type

Het 50-plus natuurlijk type kan er soms wat al te nonchalant bijlopen. Een ‘kort koppie’ bijvoorbeeld kan op deze leeftijd niet meer zo vrouwelijk staan

Stijladvies voor het 50-plus natuurlijk type

Vraag jij je wel eens af of je tot het natuurlijk type behoort? Ga dan bij jezelf na waar kleding voor jou aan moet voldoen. En voel je nu je de vijftig bent gepasseerd, net als Irma, dat je eigenlijk niet meer op platte laarzen kunt lopen?

Irma mailt: Ik weet uit jouw blogs dat leeftijd niets met stijl te maken heeft en toch durf ik bijvoorbeeld niet goed stoere platte laarzen onder een jurk met 100 denier panty te dragen. Ik hou zo van de natuurlijke stijl en toch heb ik dan het gevoel dat mijn leeftijd (58) een hakje ‘vereist’.

Als jij tot het natuurlijk type behoort moet kleding voor jou:

 1. lekker zitten en moet jij je er gemakkelijk in kunnen bewegen.
 2. van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen en wol gemaakt zijn.
 3. een beetje nonchalant zijn zodat jij je niet opgedirkt voelt. Je draagt namelijk liever een lang vest dan een jasje.
 4. niet te schreeuwerig van kleur zijn, je valt meer op zachte aardetinten.

Als dit de eisen zijn die jij aan jouw kleding stelt dan hoor je tot het natuurlijk type. Je bent een vrouw met een jeugdige en wat nonchalante uitstraling en je gebruikt weinig tot geen make-up. Met het ouder worden kan deze natuurlijke stijl wat al te nonchalant overkomen, met als valkuil dat het er onverzorgd uitziet.

Stijladvies voor het 50-plus natuurlijk type Nadat ik Irma’s reactie had gelezen kwam ik deze foto op Pinterest tegen. Hij komt van het blog advancedstyle.  Linda (de vrouw op de foto) draagt kleding in een natuurlijke stijl, die jeugdig en vlot is, maar beslist niet nonchalant oogt. Wat is haar ‘geheim’?

Tips voor het 50-plus natuurlijk type:

 • Maak je op als je de vijftig bent gepasseerd. Dit hoeft niet veel meer te zijn dan het bijtekenen van je wenkbrauwen, wat mascara op je wimpers en een lipstick in jouw goede kleur. Heb je een vlekkerige huid gebruik dan een lichte foundation die bij je huidkleur past. Een foundation maskeert de oneffenheden, zoals gesprongen adertjes, in je gezicht. Rode plekjes in je gezicht laten je er namelijk ouder uitzien dan je bent.
 • Koop kleding in de beste kwaliteit die jij je kunt veroorloven.
 • Zorg voor ondersteuning, zoals een goed passende beha.
 • Draag je rokken nooit hoger dan tot net boven je knie, ook al heb je fabelachtige benen! Tenzij je er graag als een oud meisje uit wilt zien.
 • Ga wat vaker naar de kapper, maar pas op voor dat ‘lekker kort koppie’. Erg kort haar staat al snel mannelijk als je de vijftig bent gepasseerd, met name als je niet opgemaakt bent. Een in laagjes geknipt en iets vollere haarstijl staat jeugdig, maar ook vrouwelijk.
 • Zoek naar je tweede stijlpersoonlijkheid en kijk of je wat elementen uit die stijl in je accessoires kunt toepassen. Linda combineert haar natuurlijke stijl met een rode mond, een opvallende tas en een dito zonnebril (én hond Winky). Zo maakt ze haar natuurlijke stijl net wat unieker en dus persoonlijker.
 • Tot slot koop nooit schoenen waarop je niet kunt lopen! Voor Irma: ga vooral niet op ‘hakjes’ lopen als dat niet bij jou past! Je communiceert met je uiterlijk dan iets onechts.

Op mijn Pinterestbord Ageless-beauty vind je nog meer foto’s van jeugdige vrouwen. En op mijn Pinterestbord Natuurlijke kledingstijl ook voorbeelden voor het 50-plus natuurlijk type.

3 gedachten aan “Stijladvies voor het 50-plus natuurlijk type”

 1. Wat een verrassing Lida, dat je op mijn opmerking bent ingegaan, dankjewel!
  Ik pas inderdaad in het profiel van het natuurlijke type maar wel verzorgd. Hakjes draag ik wel (enkellaarsjes en max. 6 cm, anders ga ik, zoals jij ook al aangeeft, raar lopen), maar veel liever loop ik op laarsjes of zomerballerina’s met een hakje van 2 cm.
  Ik heb al je tips gelezen en pas ze al allemaal toe. Mijn kapsel voldoet aan jouw beschrijving (ik heb een bob in laagjes) want korter vind ik idd te “mannelijk” staan. De jurk waar ik het over had draag ik met een lang, gebreid, lichtgrijs vest er overheen en staat qua stijl gewoon het leukst met platte laarzen, maar ik durfde niet uit angst er uit te zien als “een oud meisje”, zoals jij het zo treffend zegt.
  Ook ben ik de laatste jaren wat makeup gaan gebruiken. Blijkbaar voel ik toch een beetje aan wat goed is.
  Mijn tweede stijl is denk ik romantisch. Ik heb pas een blouse gekocht met ronde hals in gebroken wit met kant op het voorpand en lange doorzichtige mouwen. Deze draag ik dan weer wel het liefst op een jeans…..
  Lida, je hebt voor mij zo ontzettend de spijker op z’n kop geslagen,ik voel me helemaal begrepen. Heel hartelijk dank! Ik zal dit stukje nog vaak nalezen denk ik.
  Van je pinterest-borden ben ik ook helemaal fan en ik bekijk ze een paar keer per week.
  Groet Irma

  1. P.s. en ook bepaalde elementen uit de klassieke stijl spreken mij aan zoals “de Engelse plattelandsstijl”
   Groet Irma

Reacties zijn gesloten.