Blikvangers kunnen ons imago beïnvloeden

Bepaalde onderdelen in ons uiterlijk trekken meer de aandacht dan andere. Ze kunnen effect hebben op hoe we overkomen op de ander.

Blikvangers kunnen je imago beïnvloeden

Een foto van het Friese College van Gedeputeerde Staten trok mijn aandacht. Met name de kleding van de vrouwelijke gedeputeerden naast de Commissaris van de Koning viel mij op. Daar wil ik het vandaag over hebben. Waar gaat onze blik het eerst naar toe en wat betekent dat voor het imago van de drager.

Blikvangers die ons imago kunnen beïnvloeden:

  • huid
  • lichte kleuren
  • horizontale lijnen
  • grote afbeeldingen

Huid – Ons oog trekt als eerste naar blote huid. Door iets van je decolleté te laten zien kun je bijvoorbeeld de aandacht van je trommelbuik afleiden. Maar een teveel aan huid kan in bepaalde situaties ook tegen je werken. In de werksituatie heeft kleding de functie de drager te promoten. Je kunt het vergelijken met de reclame voor een product. Kleding moet iets zeggen van de drager (het product). Kan zij goed organiseren, is ze vakbekwaam, is ze betrouwbaar, kan ik mijn problemen bij haar kwijt, is ze een autoriteit op haar vakgebied, enzovoort.  Als je als vrouw in een formele (werk-)situatie veel huid laat zien, zoals de vrouwelijke gedeputeerde aan de rechterkant, loop je het gevaar niet serieus genomen te worden. Het zal je imago beïnvloeden.

Lichte kleuren – Met kleur kun je het oog van de ander foppen. Lichte kleuren vergroten en donkere kleuren verkleinen. Lilian Ploumen draagt op deze foto een jasje waarin dat duidelijk is te zien. Haar schouders lijken smaller en haar heupen daarentegen voller. Lilian haar kleding is nooit doorsnee, dat zegt iets over haar persoonlijkheid. Maar het effect van dit jasje is dat je blik als eerste gaat naar haar heupen en niet naar haar gezicht. En of ze daar in haar werk nu goed aan doet?

Horizontale lijnen -Als je mijn blog al langer leest weet je dat horizontale lijnen blikvangers zijn. Wij zijn zo gewend om te lezen, dat een horizontale lijn meteen wordt afgelezen, de aandacht trekt. Gebruik een horizontale lijn dan ook alleen daar waar je het oog van de ander naartoe wilt trekken. De zoom van een jurk of rok is zo’n horizontale lijn. Wil je je dijbenen slanker laten lijken, dan doe je er goed aan de zoom op het slankste punt van je been te laten eindigen. Een paar centimeters verschil kan al veel uitmaken. Bedenk ook, opnieuw kijkend naar de twee vrouwelijke gedeputeerden, dat je roklengte invloed heeft op hoe je overkomt, je imago zal beïnvloeden.

Grote afbeeldingen – Teksten op een T-shirt of een grote afbeelding op een trui zeggen iets over de drager. De drager wil laten zien waar hij/zij voor staat. Maar het kan ook een onbedoeld effect hebben. Denk maar aan de kersttrui van Mark Darcy in de film Bridget Jones Diary. En wat denk je hiervan?

Bepaalde onderdelen in ons uiterlijk trekken meer de aandacht dan andere. Ze kunnen effect hebben op hoe we overkomen op de ander, ons imago beïnvloeden.

Bedenk dus altijd, met name in je werksituatie, hoe je wilt overkomen en kleed je daarnaar.

Meer lezen?

4 gedachten aan “Blikvangers kunnen ons imago beïnvloeden”

  1. Absoluut akkoord! Ganse België moest lachen met half blote Belgische en Europese parlementariërs – vrouwen . Dresscode kennen ze niet.

  2. Ik begrijp het van A tot Z, adviseer dames ook wel op die manier maar vind de laatste jaren ook wel dat het nadelen heeft om altijd maar te kijken “ hoe je er op z’n slankst “ uitziet. Dat kan tegenstrijdig zijn met de overtuiging: je bent goed zoals je bent, waarom moet je er slanker uitzien? Ik heb het jaren zo gedaan maar pak t nu anders aan, natuurlijk kijk ik naar de verhoudingen, dat is belangrijk, maar als ik iets heel leuk vind en het me goed vind staan maar niet voldoet aan “mijn perfecte plaatje” zal ik het wel kopen. En als je daar zelfvertrouwen bij hebt zal het je ook goed staan want dan straal je het uit!

    1. Ik schrijf ‘als je het wilt’ dat geldt voor iedere vrouw. Slanker zijn is nooit een doel op zich. Mateloos mooi wel. Ik ben het met je eens dat de proporties/verhoudingen in balans moeten zijn en daar draagt die oh, zo belangrijke horizontale lijn (waar je die aanbrengt) ook aan bij. En dat je dan ook slanker lijkt is misschien toch wel leuk.

  3. Het helpt niet mee dat al die mannen heel warm gekleed ogen door die lange mouwen en broekspijpen. Ik denk namelijk dat als je de vrouwen apart zou zien het al heel anders overkomt want de kleding an sich is gewoon netjes en van wat ik zie met mooie stof.

Reacties zijn gesloten.