Hetzelfde kleurtype met een ander kleurcontrast

Je kunt hetzelfde kleurtype zijn en dan te horen krijgen dat je een ander kleurcontrast hebt. En dat je dat kleurcontrast ook het beste je je outfits kunt toepassen. Hoe dat zit leg ik je hier uit.

Twee dezelfde kleurtypes maar met een ander kleurcontrast

Hier zie je twee vrouwen met hetzelfde kleurtype maar met een ander kleurcontrast. En blijft je kleurtype hetzelfde als je grijs wordt? Alien en Erica behoren tot hetzelfde kleurtype. Gedempte warme kleuren staan hen het mooist. Ook moeten hun kleuren beslist niet te donker zijn.
Nu hoor ik je denken ‘maar ze lijken toch helemaal niet op elkaar?’ Dat klopt, wat hen onderscheidt is het verschil in kleurcontrast.

 

Ik heb al vaker over kleurcontrasten geschreven, maar merk dat dit een moeilijk onderwerp blijft. Hier een nieuwe poging, want het is echt een meerwaarde als je kennis hebt van jouw kleurcontrast.

Hetzelfde kleurtype met een ander kleurcontrast

Twee dezelfde kleurtypes maar met een ander kleurcontrast

 

Hetzelfde kleurtype maar met een ander kleurcontrast: Alien met haar rossige haar en blauwe ogen heeft twee complementaire kleuren in haar uiterlijk en daardoor een hoog kleurcontrast. Zij kan rustig twee complementaire kleuren (zie kleurencirkel) tegelijk dragen, maar ook een outfit die bestaat uit de drie kleuren van de drieklank zonder dat ze overschaduwd wordt. De mensen zullen nog steeds als eerste haar gezicht opmerken en niet haar kleding. Zou ze alleen gekleed gaan in monochrome kleuren of twee analoge kleuren dan komt haar natuurlijke schoonheid niet tot zijn recht. Roodharige/rossige vrouwen (is mijn ervaring) hebben de neiging zich alleen in neutralen te kleden. Dit omdat ze ervan uitgaan dat ze toch al opvallen door hun haarkleur. Maar dat heeft juist een averechts effect.

 

Hetzelfde kleurtype met een ander kleurcontrast

Erica heeft groene ogen en warmgrijs haar. Zij heeft maar één echte kleur in haar uiterlijk, namelijk haar groene ogen en heeft dus een laag kleurcontrast. Ze is het mooist in een outfit die bestaat uit monochrome kleuren of twee analoge kleuren. Dit met of zonder een neutraal. Zoals je hierboven ziet liggen analoge kleuren naast elkaar op de kleurencirkel, zoals rood en oranje of groen en geel.

 

Hetzelfde kleurtype met een ander kleurcontrast
Outfit met een laag kleurcontrast

Blijft je kleurtype hetzelfde als je grijs wordt? In algemene zin kun je zeggen dat gedempte/gepoederde kleuren mooier staan als je grijs bent. En dat je kleuren lichter moeten zijn dan voorheen. Een warm-gedempt type bijvoorbeeld kan dan overgaan naar het gedempt-warme kleurenpalet. En een gedempt-warm-diep kleurtype naar de gedempt warme lichte kleuren.

 

En het kleurcontrast, verandert dat ook? Als Alien grijs wordt verandert ook haar kleurcontrast. Omdat ‘grijs’ een neutraal is heeft ze dan nog maar één echte kleur in haar uiterlijk (haar oogkleur). Haar kleurcontrast gaat van hoog naar laag. Ze kan als gedempt warm type wel dezelfde kleuren blijven dragen, maar doet er beter aan het aantal kleuren dat ze tegelijk draagt te verlagen. Een outfit in twee analoge kleuren of in monochrome kleuren (al dan niet in combinatie met een neutraal) staat haar nu mooier.

Erica had voor ze grijs werd donkerbruin haar. Haar kleurcontrast is niet veranderd, want ook toen had ze maar één echte kleur in haar uiterlijk (haar groene oogkleur). Wat wel veranderd is?  Haar kleuren zullen lichter moeten zijn dan voorheen. Licht warmgrijs  is nu een perfecte neutraal voor haar evenals de kleur van haar ogen. Lees Je beste neutraal zit in je haarkleur

Om privacy redenen heb ik andere namen gebruikt. Dames, nogmaals bedankt dat ik jullie foto’s mag gebruiken.

 

 

 

Meer lezen over dit onderwerp?

 

7 gedachten aan “Hetzelfde kleurtype met een ander kleurcontrast”

 1. Bedankt Lida. Ik kom vaak uit bij wit/zwart. Ook in patronen. Dit zijn wel twee uitersten, maar heb vroeger geleerd dat het geen kleuren zijn. Zijn het wel contrastkleuren?

  1. Zwart en wit zijn geen kleuren maar neutralen, Marja. Als je zwart en wit draagt vraagt dat om kleur, zoals rode lippen, schoenen en een tas. Heb je een laag kleurcontrast in je uiterlijk, zwart haar en zwarte/donkerbruine ogen, dan staat zo’n outfit je fantastisch.

 2. Dag Lida, geef je bij een KLOA ook advies over het licht-donker contrast?
  Groet, Frederiek

  1. Ja, Frederiek, en ook weet je daarna welk kleurcontrast én dus ook welk licht-donkercontrast je hebt. Groet, Lida

 3. Kleuren komen op elke computer weer net anders over. Het bickerjack is donkergroen en niet zwart. En donkergroen is een neutraal. Het paarse vest en de groene broek kunnen op jouw computer ook anders overkomen dan op die van mij. Je hebt dus gelijk als je alles wat gedempter ziet dan mijn bedoeling is. Cognackleurige schoenen zijn in dit voorbeeld afstekend en kun je dus als een gedempte oranje kleur zien.
  Het terra vest (gedempt oranje) is de analoge kleur van geel. De tas is een accent, mag afwijken.

 4. Ooit was ik een herfsttype. Omdat ik nu volledig grijs ben en me niet meer thuis voelde in die kleuren heb ik een nieuw kleuradvies laten doen.
  Ik ben nu een koel gedempt licht type, Marnix moet erg wennen aan deze kleuren.
  Kun je wel van warm naar koel gaan?.

Reacties zijn gesloten.