De Meten is Weten methode – ontdek je bodytype

‘Meten is weten’ is een oud gezegde en voor je lichaam gaat dat helemaal op. In de hoop dat meer vrouwen inzicht krijgen in hun eigen lichaamsvorm heb ik een eenvoudige methode ontworpen.

Ontdek je bodytype - je horizontale proporties

Met deze Meten is Weten methode kun jij jouw bodytype op een eenvoudige manier ontdekken. Je hoeft daarvoor alleen maar drie punten van je lichaam op te meten. Als je deze lichaamsmaten in kaart hebt gebracht, krijg je een goed beeld van de horizontale proporties van je lichaam. Wat je daarna alleen nog hoeft te doen is je maten te omcirkelen in de maattabel die je hieronder ziet.Ontdek je bodytype
Confectiekleding wordt nog steeds gemaakt voor het zandloperfiguur (X-silhouet). Dat figuur werd jarenlang gezien als hét ideale vrouwenfiguur. Terwijl Engels onderzoek heeft uitgewezen dat steeds meer Europese vrouwen het H-silhouet hebben! Je begrijpt nu waarom het voor veel vrouwen vaak een frustratie is geen goed passende kleding te kunnen vinden. Het ligt niet aan jouw lichaam dat je moeilijkheden ondervindt, maar aan de confectieindustrie die met verouderde standaardmaten werkt.

Ontdek je bodytype - je horizontale proporties


Meetlint

De Meten is Weten methode

Hieronder zie je een tabel met kledingmaten* Ik heb een eenvoudige manier bedacht om je bodytype te ontdekken. Daarvoor hoef je enkel  drie punten van je lichaam te meten. Te weten je borst-, taille- en heupomvang. Hoe en waar je dit precies doet lees je in dit bericht Waar zit je taille en wat is het breedste punt van je heupen? Vervolgens omcirkel in de maattabel de cijfers die hiermee overeenkomen.

Jouw lichaamsmaten

Als de drie omcirkelde maten nu in één vakje staan, dan heb je het standaard zandloperfiguur. Het zal voor jou niet moeilijk zijn goed passende kleding te vinden. De meeste vrouwen komen met hun lichaamsmaten in twee of drie vakjes terecht. Als je borstomvang de kleinste maat is en je heupmaat in het tweede of derde vakje staat dan heb je wellicht het zogenaamde A-silhouet (ook Peer genoemd). Als je taillemaat in het vakje rechts van je borst- en heupomvang staat dan is het H-silhouet op jou van toepassing. Is je taillemaat twee vakjes groter? Dan heb je het O-silhouet (ook Appel genoemd). Staat je borstomvang bijvoorbeeld in vakje 42 en je heupomvang én tailleomvang in vakje 38, dan zou je het V-silhouet kunnen hebben. Lees de omschrijving van de zeven bodytypes.

 


Maak je geen zorgen over kledingmaten die niet in één vakje passen –
Met deze Meten is Weten methode heb je een beter inzicht gekregen in hoe de horizontale proporties van je lichaam zich verhouden tot elkaar. En waar jouw eventuele kledingproblemen zitten. Zoals  gezegd, er zijn maar weinig vrouwen die zonder problemen in confectiekleding passen. Het enige wat telt is dat jij die modellen uit de rekken haalt die je lichaam optisch in balans brengen en daarvoor is dit inzicht in je eigen horizontale proporties– je bodytype -de eerste voorwaarde.

Een voorbeeld: Heb je het A-silhouet? Dan is het belangrijk je smalle bovenlichaam optisch (voor het oog) met kleding breder te maken en zo je onderlichaam smaller. Om op deze manier je boven- en onderlichaam met elkaar in balans te brengen.

Meten is weten - Ontdek je bodytype

*Ik heb deze tabel al in 2015 gemaakt. Omdat wij Nederlanders de laatste jaren voller zijn geworden, verschillen de huidige maattabellen van deze maattabel. Door vanitysizing is een maat 42 in deze tabel nu een maat 40 geworden. Dat doet niets af aan deze Meten is Weten methode om je bodytype te bepalen.