Ronde en rechte lijnen in kleding – gebruik ze op de goede manier

Ronde en rechte lijnen in kleding kun je gebruiken om voor het oog korter en voller of juist langer en slanker te lijken

Ronde en rechte lijnen in kleding - slanker of voller lijken

Als je kleding koopt let dan eens op de lijnen die in het kledingstuk zitten. Want je kunt niet alleen langer of korter lijken, maar ook je schouders breder en je bovenlichaam voor het oog langer te maken. 

Ronde en rechte lijnen in kleding –  Ter illustratie heb ik deze afbeelding gemaakt.

Ronde en rechte lijnen in kleding - slanker of voller lijken

 • De ‘snelste’ lijn is een verticale lijn. Het oog glijdt snel over een verticale lijn naar beneden en zorgt zo voor de optische illusie van ‘lang en hoog’. Verticale lijnen laten ons langer en slanker lijken.
 • We zijn zo gewend om te lezen, dat elke horizontale lijn wordt ‘afgelezen’. Ons oog beweegt langzaam over een horizontale lijn en dat heeft het optische/visuele effect dat hij verbredend werkt. Juist omdat we gewend zijn om te lezen, zoeken we snel naar horizontale lijnen. Een andere verklaring is dat we in een landschap altijd als eerste naar de horizon zoeken om ‘houvast’ te vinden, een gevoel van evenwicht te krijgen. Horizontale lijnen zijn dus blikvangers.
 • Een diagonale lijn leidt ons oog in een bepaalde richting. In onze cultuur lezen we van links naar recht en ons oog begint dan ook aan de linker kant van de diagonale lijn. Hoe verticaler de diagonale lijn is hoe langer hij maakt. Hoe platter hoe breder hij maakt.
 • Een ronde lijn voegt volume toe. Ze zijn de ’traagste’ lijnen voor onze ogen om te volgen, we moeten een groter oppervlak ‘scannen’ om ze te zien en daardoor voegen ze volume toe, ze maken ons op die plaatst dikker.

Als je een beetje doorhebt hoe lijnen werken, helpt het om anders naar je kleding te kijken. Een paar voorbeelden van hoe ronde en rechte lijnen in kleding jou kunnen helpen je lichaam voor het oog in balans te brengen.

 • Heb je smalle schouders dan kan een kraag met een diagonale lijn die omhoog wijst je schouders breder laten lijken.
 • Heb je volle heupen in verhouding tot je bovenlichaam dan kunnen verticale lijnen in je rok je heupen slanker laten lijken. Maar ook een shirtje met horizontale strepen brengt jouw bredere heupen in balans met je bovenlichaam.
 • Heb je het O-silhouet of heb je grote borsten kies dan een openvallend jasje/vest. Zo krijg je een verticale lijn die je bovenlichaam slanker maakt. Maar ook een overslagtop is een goed idee (diagonale lijn die naar beneden wijst).
 • Heb je het V-silhouet met smalle heupen? Kies dan een broek of rok met ronde lijnen en gebruik verticale lijnen in je tops.
 • Langer en slanker lijken? Zoek naar verticale lijnen in je kleding.
 • Minder lang en tenger lijken? Zorg voor horizontale lijnen door bijvoorbeeld grote kleurovergangen te maken in je outfit. Maar ook ronde lijnen (zie hieronder) hebben dat effect.

Ronde en rechte lijnen in kleding

 • Stevige kuiten? Zorg dat de zoom van je rok ronde lijnen heeft, want als de zoom voller lijkt, lijken je benen slanker.

Ronde en rechte lijnen in kleding - slanker of voller lijken

 

Eén gedachte over “Ronde en rechte lijnen in kleding – gebruik ze op de goede manier”

 1. Dag Lida,
  Ik vind dit weer een geweldige aanvulling van wat ik geleerd heb na bij jou te zijn geweest, zo belangrijk, hoop dat velen hier hun voordeel mee kunnen doen!!
  Dank je wel.
  Groetjes,Hetty

Reacties zijn gesloten.