Horizontale lijnen verkorten en verbreden – lijnen in kleding (2)

Een harmonieus uiterlijk bereik je door een goed gebruik van horizontale en verticale lijnen in je kleding. Verticale lijnen verlengen en versmallen, horizontale lijnen verkorten en verbreden. Waar op je lichaam pas jij ze het beste toe? Dat heeft te maken met de horizontale en verticale proporties van jouw lichaam.

Wil je weten hoe je lijnen in je kleding kunt gebruiken om er beter uit te zien? Volg dan deze korte serie over lijnen in kleding. Ik laat je zien hoe je een harmonieus uiterlijk bereikt door een goed gebruik van horizontale en verticale lijnen in je kleding. Deze keer gaat het over horizontale lijnen verkorten en verbreden.

Vorige week heb ik het gehad over verticale lijnen. Nu over wat de impact van horizontale lijnen in je kleding is. Je bent namelijk zo breed als je breedste lijn.

Gebruik horizontale lijnen alleen op die punten van je lichaam:

 • die je wilt benadrukken, omdat het bijvoorbeeld je slankste punt is
 • die je breder wilt laten lijken om je lichaam meer in balans te brengen.

Je creëert een horizontale lijn door:

 • een grote kleurovergang tussen je top/jasje en je rok/broek
 • horizontale (figuur)naden, zoals de taillenaad in een jurk
 • een horizontaal gedragen riem of ceintuur
 • een horizontaal dessin
 • een dubbele knopenrij
 • een omslag aan de pijp van je broek
 • manchetten
 • opgenaaide zakken en zakkleppen

Horizontale lijnen verkorten en verbreden - lijnen in kleding (2)

Ook de zoom van je top, rok/broek en mouwen is een horizontale lijn. De plaats waar jij je jasje, broek, rok of je top laat eindigen is dan ook cruciaal voor een harmonieus uiterlijk.

Horizontale lijnen verkorten

Koningin Maxima is 178 cm lang en behoort daarmee tot de lange vrouwen. Zij droeg dit prachtige pak op 12 januari 2018 tijdens haar bezoek aan Arnhem. Jasje en broek hebben dezelfde kleur en creëren zo ‘een kolom van kleur’ en dus een lang makende verticale lijn. Zou Maxima nu geen horizontale lijnen toepassen in haar outfit, dan zou ze nog langer lijken. Met dank aan mijn kleinzoon (12) – die voor mij deze tekening hierboven heeft gemaakt – kan ik laten zien hoeveel horizontale lijnen in deze outfit zitten. De kolom van kleur wordt door deze horizontale lijnen doorbroken. De omslag aan de broek, de zoom van het jasje en de mouwen, de zakklepjes en niet te vergeten de rand van de grote hoed zorgen ervoor dat dit pak in één kleur Maxima niet nog langer maakt.

 

Leuk detail: de dubbele rij knopen op het jasje zitten zo dicht op elkaar dat ze eerder een verticale lijn in plaats van horizontale lijnen geven. Maxima’s in verhouding korte bovenlichaam lijkt daardoor optisch langer en haar taille slanker. Lees ook mijn bericht Het laddereffect.

Wil je weten waar jij beslist geen horizontale lijnen in je kleding moet toepassen? Of juist wel? Investeer dan in een STOA. De kans op een miskoop wordt beduidend kleiner en je zult ontdekken dat je veel meer combinaties met je kleding kunt maken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten aan “Horizontale lijnen verkorten en verbreden – lijnen in kleding (2)”

 1. Dank weer voor deze informatie Lida. Wat leuk om zo met je kleinzoon te kunnen samenwerken. Hij heeft talent!

  1. Ja leuk, hè? Maar andere onderwerpen zijn veel interessanter voor hem. Hij heeft mij een en ander uitgelegd over een nieuwe app a.d.h. van dit voorbeeld. En zo samen bezig zijn is al leuk.

Reacties zijn gesloten.